Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Ostatnio próbowałem się coś dowiedzieć na forum nt. mojej usterki (wynik testowania na kompie): brak połączenia z sondą L.

Otóż mam silnik 1,8 M43 z 1997 roku i po wymianie sondy na nową NTK nie było żadnej poprawy a po sprawdzeniu pojawił się powyższy komunikat. Spróbowałem "rozgryźć" temat sam;

- wyjąłem i sprawdziłem DME / OK

- sprawdziłem i potraktowałem "kontaktem" dostępne wtyczki

- przeczyściłem s. krokowy.

Przy wkładaniu DME zauważyłem po jego lewej stronie jakiś przekaźnik. Po wyjęciu okazało się, że jest cały zaśniedziały. Nigdzie na schematach go nie widziałem i nie mam pojęcia, jaki obwód załącza.Może ktoś wie ?

Wymieniłem go na nowy i ... sonda zaczęła działać !.Wiem, że przekaźnik od sondy mam pod maską.

PS. Mam jeszcze pytanie odnośnie regulatora wolnych obrotów (bo to chyba nie jest silniczek). Czy można go jakoś naprawiać? Dodam, że czyściłem go już kilkakrotnie, ale wydaje mi się, że nie działa prawidłowo. Po odpaleniu słyszę przez pół minuty jakieś "miauczenie" i silnik chodzi nierówno. Konkretnie chodzi mi o to, czy mozna go rozebrać i naprawić. Jeśli nie, to za ile można kupić używany?. Jeszcze jedno - mam założony gaz od 5 lat (II gen. z komputerem)

Opublikowano

Co do silniczka,

Raczej go nie rozbierzesz i jak nie pomogło czyszczenie (zależy jak czyściłeś? ) to jeśli usterka bardzo ci przeszkadza to wymień,

Co do cen to sprawdz na allegro,

P.S ja czyszczę tak: wkładam go do benzyny ekstrakcyjnej na noc ,rano wyciagam ,odczekam ok 1-2 godz żeby obsechł,i wtedy psikam WD 40 dosyć obficie na 3 razy (tzn nie leję od razu dużo tylko raz trochę i odczekam chwilę, potrzasająć żeby lepiej rozprowadzić, i tak 3 razy) .U mnie pomogło.

Opublikowano
jest gdzies na forum dostepny schemat bezpiecznikow i przekaznikow do e30,ale niezapamietalem by wystepowal takowy w tym modelu.sprobuj :search:
Opublikowano

Schemat to ja mam :P

Ale na tym schemacie duzo rzeczy nie wystepuje,np polaczenie silniczka krokowego.I jeszcz e innych pare drobiazgow.

Dlatego pytam .

pozdrawiam