Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.ostatnio z rana jak zrobiło sie chłodniej mam problem z odpalaniem. Mianowicie trzęsie autem przez chwile, a jak przygazuje to wszystko ok i jest tak tylko z rana. Po podłączeniu kompa miałem dwa błędy 4a66. Sterowanie mocą system elektryczny pojazdu. I drugi związany z ,, blokada rozruchu,,.coś takiego ale kodu niemam.
Opublikowano
Jak trzęsie samochodem chwilę po odpaleniu zimnego, to pewnie powodem jest usterka świec żarowych lub sterownika, częsta usterka w naszych silnikach. Z tego co wiem kolega z forum Roger nysa zajmuje się regeneracją tych sterowników. Ale sprawdź jeszcze napięcie w akumulatorze, bo ten błąd czyba informuje o spadku napięcia poniżej zakładanego minimum ( nie jestem tego na 100% pewny, może ktoś z kolegów podpowie)
Opublikowano
Świece ok a sterownik był naprawiania w kwietniu. A pozatymm nie ma żadnego bledu związanego z świecami.
Opublikowano

4a66 to pewnie coś z ibs em, albo z akumulatorem, może niedoładowany? dużo jeżdzisz dziennie ? może warto przejechać się gdzieś dalej by podładować aku albo pod prostownik ?

skasowałeś go? błąd wrócił ?

sprawa "blokady rozruchu" czy jakoś tak, to dopuki nie podasz kodu błędu to Ci nie pomogę, niestety mechanikiem-expertem nie jestem.

możę problem leży w czujniku położenia wału- strzelam.

mi telepotało budą przy rozruchu to wyskoczył błąd swiec, wymieniłem wszystkie i narazie odpukać jest ok.

Opublikowano
A jest ktoś z kolegów że Szczecina i posiada inne albo coś innego zeby sprawdzić błędy.
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam, odkopuję temat.

Mam podobne objawy - przy porannym rozruchu kilkusekundowa trzęsawka i lekkie falowanie obrotów, po chwili wszystko jest ok. INPA wywala ten sam bład - 4A66 Powermanagement Bordnet (Layer_PMBN). Z racji tego, że akumulator jest fabryczny 10-letni moje pierwsze podejrzenie padlo na niego - czy to ma sens? Czy słaby może powodowac takie objawy? Podjechalem do goscia od akumulatorow i twierdzi ze aku na wykonczeniu, ale przeciez on żyje ze sprzedazy wiec nie do konca mu ufam.

Opublikowano
A jak sprawdziles alternator? Czy w sklepie z akumulatorami facet mi bedzie w stanie to sprawdzic czy raczej do zakladu gdzies podjechac? Bo sam miernika nie mam. Czy trzesienie przy odpalaniu ustalo?
Opublikowano
A jak sprawdziles alternator? Czy w sklepie z akumulatorami facet mi bedzie w stanie to sprawdzic czy raczej do zakladu gdzies podjechac? Bo sam miernika nie mam. Czy trzesienie przy odpalaniu ustalo?

Podjedz do mnie to sprawdzimy ladowanie.

Opublikowano
Ja mam to samo myślałam że świece wymieniłem i nic potem sterownik też nie pomogło a teraz komputer pokazał bledy alternatora mam nadzieję że to od tego że to nie wtryski dodam że moc autka osłabła i głośniej chodzi i dużo pali