Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam krótkie pytanie jaka jest przyblizona cena wymiany paska na łańcuszek rozrządu w przedlifcie w ASO i u "mechanika andrzeja" ??

Sorry że tak spytam: z choinki się urwałeś? Wymiana paska na łańcuch??? :D Po 1 primo, jak jest pasek to wymieniasz na pasek a jak jest łańcuch to wymieniasz na łańcuch, nie ma zamieniania :) A po 2 primo ultimo, Z tego co wiem to wszystkie silniki w BMW serii 1 mają rozrządy na łańcuchach (z resztą chyba w ogóle większość silników w BMW). Przecież pasek a łańcuch to zupełnie inna budowa rozrządu, przy łańcuchu masz zębatki a przy pasku koła pasowe. Jak wyobrażasz sobie założyć pasek na zębatkę? To tak jakbyś w rowerze chciał założyć pasek zamiast łańcucha :) (wiem że może się nie znasz, ok spoko, ale poprawiłeś mi humor :) )

A co do kosztów wymiany kompletu rozrządu na łańcuchu to pewnie zależy od silnika, ale u mnie w benzynie 120i na częściach FEBI oraz REINZ (łańcuch, napinacz, 2 ślizgi, uszczelka pokrywy zaworów) + robocizna = ok. 800zł

Opublikowano
Fakt nie znam sie nie ukrywam ale gdzies cos podobnego wyczytalem byc moze byl ktos rownie obeznany jak i ja ale dzieki za informacje. Jeszcze jedno pytanie do Ciebie kiedy to wymieniales ? odrazu po zakupie samochodu czy wtedy gdy dowiedziales sie o tej fabrycznej wadzie ?
Opublikowano
Fakt nie znam sie nie ukrywam ale gdzies cos podobnego wyczytalem byc moze byl ktos rownie obeznany jak i ja ale dzieki za informacje. Jeszcze jedno pytanie do Ciebie kiedy to wymieniales ? odrazu po zakupie samochodu czy wtedy gdy dowiedziales sie o tej fabrycznej wadzie ?

Po zakupie bo łańcuch był lużny i hałasował. Jak nie hałasuje (takie typowe grzechotanie jakby łańcuch tarł o plastik) to nie ma co zmieniać. A można też sprawdzić odkręcając korek oleju i śrubokrętem sprawdzić luz łańcucha, ale jak sie nie znasz to lepiej nie kombinuj :nienie:

Opublikowano
W zeszłym roku za wymianę łańcucha, dolnego koła, ślizgów i napinacza w moim 116 zapłaciłem 1500 zł (robocizna plus części z ASO). W autoryzowanym serwisie chcieli 3000 zł za samą robociznę (plus części ok. 500 zł).
Opublikowano
W zeszłym roku za wymianę łańcucha, dolnego koła, ślizgów i napinacza w moim 116 zapłaciłem 1500 zł (robocizna plus części z ASO). W autoryzowanym serwisie chcieli 3000 zł za samą robociznę (plus części ok. 500 zł).

Co z tym dolnym kolem miales nie tak? Mi mechanior nic o tym nie mowil :think:

Opublikowano
Za nim wymienisz ten łańcuch i narazisz się na koszty sprawdź czy jest to konieczne. Z tego co wiem to w 116i była akcja serwisowa, w której BMW wymieniało łańcuch na własny koszt. Pozdrawiam.
Opublikowano

Co z tym dolnym kolem miales nie tak? Mi mechanior nic o tym nie mowil :think:

W sumie to chyba nic szczególnego. Ot, taka wizja mechanika aby wymienić całość. Na pewno łańcuch był już rozciągnięty, jeden ze ślizgów miał odpiłowaną część a napinacz poddano "modyfikacji" polegającej na dospawaniu do jego końcówki kawałka rurki... :shock:

Za nim wymienisz ten łańcuch i narazisz się na koszty sprawdź czy jest to konieczne. Z tego co wiem to w 116i była akcja serwisowa, w której BMW wymieniało łańcuch na własny koszt. Pozdrawiam.

Wymieniano jedynie napinacz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
zalezy o którym n47 mowa.... glownym winnym jest kolo zebate na wale.... sprawdz symbol silnika i przegladnij realoem czy kolo wystepuje razem z wałem czy oddzielnie.... na pocztku bylo wspolnie.... wtedy oprócz rozrzadu i napinacza wymieniasz wał. jesli chcesz zeby lancuch znow te 150-180 tys pożył...