Skocz do zawartości

Swap wydechu bmw 320 na 330d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio coraz więcej zaczynam rozkminiać różne modyfikacje do mojego E90. Kolejna z nich to wydech. Wiem że w 330d oraz w 320d się róznią dość mocno głównie w końcówce. Patrzyłem pod auto i u mnie w 320d jest jakby płytka plastikowa czy jak to inaczej nazwać pod którą jest chyba wolna przestrzeń dzieki której wydech od 330d by pasował. Z tego co mi się wydaje ktoś już kiedyś na forum próbował bądź robił takiego moda. Orientujecie się czy to jest typu plug&play czy trzeba mocno rzeźbić?

Opublikowano
Nie wiem czy podejdzie ale po co chcesz zakładać wydech od 330d :?: :idea:
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano

nie lepiej kupic 330d? Hamulce, wydech, potem silnik, sprzeglo....

Taniej lepiej i pewniej ;)

Opublikowano
Dość intensywnie swego czasu przeczesywałem w necie temat swapa wydechu w moim 320d (myślałem o tym samym). Koszt w sumie spory a pożytek ograniczony. Może lepiej wyglądać (dwururka), może minimalnie lepiej brzmieć, ale w zauważalny sposób nie poprawi ani osiągów, ani jakichkolwiek innych parametrów samochodu. Moim skromnym zdaniem zabawa niewarta świeczki. Zastanawiałem się generalnie co mogę poprawić w swoim 320 żeby jeździło "lepiej". Wyszło mi na to że poza chipem który zrobiłem, poprawą zawieszenia, ew. wymianą felg i opon na szersze to inne ingerencje typu swap wydechu, IC, turbiny po prostu się nie opłacają w tym modelu. Zgadzam się z Waldkiem że jak się już patrzy na takie tematy to chyba najlepiej po prosty zrobić swap samochodu :-)
Opublikowano
  • Autor
no to mnie wywialiście w pole z tym wydechem, chyba sobie odpuszczę i jakiś bajer doposażenia we wnętrzu zrobie :D
Opublikowano
w tym temacie mistrzem jest kolega damp21plbe :cool2:
  • 3 lata później...
Opublikowano
Koledzy odgrzewam kotleta :D Denerwuje mnie moja owalna fifka i pomyślałem ze może zaadaptować wydech z 330D. Podejdzie do 320D? Dużo jest przerabiania? można by pospawać końcówkę Ulter ale co Ori wydech to Ori.
Opublikowano
  • Autor
wydech jest pnp. jedyne co kupujesz to tylny wieszak i gotowe
Opublikowano
Dziękuje kolego:) a układ dalszej części rury?
Opublikowano
  • Autor

Od katalizatora do samej końcówki jest pnp, dokupujemy jeden wieszak i jedno ucho gumowe, nic więcej.

Jeżeli pytasz o odcinek z katalizatorem to nie widzę tutaj sensu bo po co?

• 3 lata później...
Opublikowano
udało się to w końcu komuś zrobić? bo szukam opinii na ten temat i nic nie mogę znaleźć
Opublikowano
  • Autor
a przeczytaj mój post 3 posty powyżej Twojego........... :mad2:
Opublikowano
zastanawia mnie różnica długości opaski zaciskowej na dpf która w 320 ma 66 a w 330 ma 75,9 i nie wiem czy nie potrzeba tam jakiejś redukcji
Opublikowano
  • Autor
330d ma 66mm. Skąd wziąłeś to 70? W katalogach nie ma Nidzie chyba że patrzysz na N57. Tutaj rozmowa jest M47 a M57 wydech. Patrz na to co masz i do tego dopieraj bo wyjście masz na 100% aby było pnp
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie podejdzie. Srednica rur jest znacznie wieksza.