Skocz do zawartości

[e91] 325d po programie, co dalej na >300KM?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy może w ogóle na tym turbo, które u mnie siedzi nawet po zmianie wtrysków na te od 335d lub 330d te powiedzmy równe 300KM nie będzie bezpieczne?

Ja mam na tym turbo 305ps i jakoś nic się nie dzieje. Jeżdżę na takim setupie od maja. Mogłoby być więcej jakbym wywalił dpf.

• Odpowiedzi 98
  • Wyświetleń 15,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
No właśnie chciałem to dopisać , a mnie uprzedziłeś :D skoro Ty masz 305 koni to jego muszą ograniczać jedynie te wtryski i wydech
Opublikowano
Wiekszy IC zawsze jest dobra inwestycja w takich modach ... przy wysokim cisnieniu jest pieklo w dolocie na seryjnym IC

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Wiekszy IC zawsze jest dobra inwestycja w takich modach ... przy wysokim cisnieniu jest pieklo w dolocie na seryjnym IC

Ale chyba nie o tej porze roku?

Teraz jesienią też warto pomyśleć na IC?

Opublikowano

Ale chyba nie o tej porze roku?

Teraz jesienią też warto pomyśleć na IC?

Oczywiscie . Turbo pompujac wyzsze cisnienie samo rozgrzewa powietrze w dolocie ....sprawdz temp jaka masz w dolocie

Chiptuning Łódź

Opublikowano

jeśli na 1 miejscu stawiasz bezpieczeństwo to chcąc nie chcąc powinieneś pomyśleć jednak nad większym turbo :)

napisałeś w temacie ">300KM" z interpretowałem to jako okolice 350KM a nie 310KM :)

Na tej turbinie co masz w E46 330D zrobiliśmy 307KM (po wymianie turbiny na regenerowaną). Oczywiście soft dla świadomego użytkownika. Seryjne turbiny same z siebie potrafią padać. A nie oszukujmy się GT2260 z jakims Ickiem mniejszym niż ja mam w 320D powoduje ogień w dolocie oraz wysokie EGT.

Jak ma być dobrze i z zapasem to tak jak mówię : GT25,GTB25. IC jak najgrubszy. Wtryski z 535D bo to w sumie jeden koszt czy takie czy inne a zawsze zapas jest ;-)

Jesli chcesz tanio, wówczas turbo zostaje, IC zmieniasz na chinola, dajesz downpipe 3 cale by obniżyć backpressure i tyle :) 300 z kawałkiem może wyjść z lekkim dymieniem no i wtryski.

Stroiłem w tamtym roku w zimę na drodze 330D eu4. Była minusowa temp. Na 3ce było ponad 50stopni w dolocie na seryjnym IC.. 270KM i podkapcało..

CHIPTUNING BMW ŁÓDŹ > STROJENIA INDYWDUALNE > TEL 794-053-715

ZAPRASZAMY NA MODYFIKACJE WSZYSTKIE MODELE BMW

http://www.TC-PERFORMANCE.eu

http://www.tc-performance.eu/app/uploads/2019/01/15/chiptuning-bmw-g-seria-2-e1547559341957.jpg

https://www.facebook.com/TeCePERFORMANCE -> ODWIEDŹ NASZ FANPAGE!

Opublikowano

jnx bardzo Ci dziękujemy za wiedzę jaką się z nami dzielisz (tzn. ja Ci bardzo dziekuję ,ale myślę ,że chłopaki też Ci są wdzięczni)- ja sam na 100% za jakiś czas będę wymieniał IC i przerobie turbo tak jak nam radzisz. rozumiem ,że po wymianie turbiny i IC trzeba bedzie znowu robic program, czy nie trzeba bedzie? (bo po wymianie wtrysków to wiem ,że trzeba zrobić)

a po wymianie na większą turbinę( albo przerobieniu tak jak radzisz) to nie będzie problemu z turbo dziurą? Bo wiem ,że duże turbiny tak mają i dlatego bmw daje bi turbo do 335d zamiast jednej wiekszej.

Opublikowano
  • Autor

Ok, dzięki za wszelkie info, skoro jest tak jak piszecie to mój plan na ten moment, czyli przekroczenie 300KM jest taki:

-DP zamiast DPFa, ori tłumiki wylatują i zastępuje je po środku jeden tłumik AWG, rury zostają z seryjnego wydechu

-IC 550x180x65

-wtryski z 335d lub jeżeli będzie z nimi problem to z 330d

-dodatkowo wleci wkładka K&N jeżeli rzeczywiście to bonusowe 8KM i 20Nm(?) za małą kasę

Teraz jeszcze kwestia wtrysków: Na forum SR dostałem info, że do mnie owszem podejdą wtryski z x35d ale nie piezo, tylko cewkowe o nr 0445110 219, zgadza się? Żeby było prościej to może napiszcie od czego szukać wtrysków i z jakiego rocznika?

Opublikowano
Nie wiem jak z wtryskami , ale jak chcesz ograniczc koszty to najpierw zrób tak jak ja całkowity stright pipe - BO TO NAPRAWDE CICHUTKO CHODZI - bedziesz zdziwiony( ponoć disle tak mają) ... dziqusek potwierdzi bo osłuchał wczoraj mój wydech- jak Ci nie przypasuje to dopiero kupisz sobie wydech
Opublikowano
  • Autor

alduwiel tak zamierzam zrobić, z tym że wstawię po środku tłumik AWG, o którym wspominał TC i zamierzam zrobić straight pipe przy wykorzystaniu seryjnego wydechu, tzn rur bo kompletnym bezsensem jest dla mnie robienie nowego wydechu o takiej samej średnicy jak ori.

A co do mocy to właśnie chodziło mi o taki stage 2 na 310-315KM, a może kolejnym krokiem będzie wymiana turbo i stage 3 na 350KM+.

Czy ktoś z forumowiczów zakładał może turbo-timer? Czy w ogóle jest taka możliwość w e91? Do tej pory miałem to w każdym samochodzie i jest to bardzo wygodne urządzenie.

A tak BTW jaka jest w ogóle wytrzymałość dołu silnika w takim 325d?

Opublikowano

Po wymianie turbiny i ICka trzeba będzie znowu robic program, czy nie trzeba bedzie?

a po wymianie na większą turbinę( albo przerobieniu tak jak radzisz) to nie będzie problemu z turbo dziurą? Bo wiem ,że duże turbiny tak mają i dlatego bmw daje bi turbo do 335d zamiast jednej wiekszej.

ps PatLove nie zapomnij sie podzielić infem co za ICek kupiłeś i za ile , a może razem kupimy 2 szt i w ten sposób wytargujemy lepszą cenę?

BTW- z tego co słyszałem to 400 koni - ale 370ps to na 100% wytrzyma bo czerwony330d ma tyle i żyje :D

Opublikowano
  • Autor

Tak, po wymianie turbiny i IC trzeba robić soft. Tak właściwie to po każdym poważniejszym modzie powinno się go zrobić i dostroić samochód.

Z tymi 370KM czy 400KM to optymistyczne info, tylko czy u mnie w 325d dół silnika jest taki sam, jak w 330d i jego wytrzymałość też jest taka sama?

Co do IC to dam znać jak wszystko dokładnie pomierzę żeby nie było wtopy i możemy zamawiać, może uda się coś urwać z ceny.

Opublikowano

325d/330d/335d mają doły takie same- więc do 400 koni mamy pole popisu - dzieki Ci BMW - ja powiem tak moje -+290 i 670Nm juz teraz mi daje mega zabawę... i to wszystko przy tak minimalnym spalaniu

ps plotka jest taka ,że mozna podnieść moc o 100% i nie trzeba wymieniać tłoków ani wału ( nie wiem jak uszczelka pod głowica to wytrzymuje- raczej trzeba wymienić na jakąś rozprężającą i inne śruby mocujące głowicę i pewno można jechac do 440ps- trzeba by sprawdzić co ma w środku ta triturbo)

Opublikowano
  • Autor

Jeżeli u mnie dół jest taki sam to tylko dobrze wróży na przyszłość :wink:

Temat uszczelek i śrub/szpilek do głowicy przerabiałem już w Subaru. Jeżeli te same firmy prod części do BMW, to uszczelka Cometica + szpilki APR załatwią sprawę.

Czekam w takim razie teraz na info odnośnie wtrysków od bardziej ogarniętych w temacie i zaczynam kompletować graty.

Opublikowano

Panowie... to nie jest tak jak sądzicie :)

do 360KM okey. teraz porównajcie głowice :) a nawet i układ dolotowy ;-)

CHIPTUNING BMW ŁÓDŹ > STROJENIA INDYWDUALNE > TEL 794-053-715

ZAPRASZAMY NA MODYFIKACJE WSZYSTKIE MODELE BMW

http://www.TC-PERFORMANCE.eu

http://www.tc-performance.eu/app/uploads/2019/01/15/chiptuning-bmw-g-seria-2-e1547559341957.jpg

https://www.facebook.com/TeCePERFORMANCE -> ODWIEDŹ NASZ FANPAGE!

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem ze tu-glowice, dolot sa juz roznice pomiedzy 325/330/335d, o to Ci chodzilo? Te 360KM którego silnika dotyczy?

jnx moglbys napisac cos wiecej odnosnie wtryskow jakich mam szukac? To maja byc w koncu te pizo czy cewkowe? Jakies konkretne roczniki?

Opublikowano

dolot to wiem,że jest inny w 335d - to jest oczywiste, ale głowice są inne w 325d a 330d? A 335d ma inna głowicę niż 330d?

ps. PatLove ja wiem ,że po kazdym modzie warto zrobić nowy soft , ale się zastanawiam czy jest to KONIECZNE po wymianie turbiny? przecież większa turbina i tak będzie mocniej dmuchać. Trzeba ją koniecznie zgrywać z kompem , aby odczuć więcej mocy po wymianie? Chyba nie... fakt nowy soft wykrzesa z niej duzo wiecej-ale juz sama zmiana powinna dac ogromny efekt- dobrze myślę?

Bo wtryski to wiem,że koniecznie trzeba zgrać z kompem...

Opublikowano
  • Autor

alduwiel soft po wymianie turbiny jest konieczny i niestety bardzo źle myślisz. Większy boost=większe zapotrzebowanie na paliwo itd, takich zależności jest wiele i nie zrobienie softu po wymianie turbiny może skończyć się bardzo nieciekawie.

P.S.

Właśnie dostałem info na SR, że podobno żaden z IC o których była wcześniej mowa nie wejdzie do e90, wejdzie natomiast taki o wym 450x300x76, a więc jeszcze lepiej :wink:

Opublikowano
alduwiel soft po wymianie turbiny jest konieczny i niestety bardzo źle myślisz. Większy boost=większe zapotrzebowanie na paliwo itd, takich zależności jest wiele i nie zrobienie softu po wymianie turbiny może skończyć się bardzo nieciekawie.

P.S.

Właśnie dostałem info na SR, że podobno żaden z IC o których była wcześniej mowa nie wejdzie do e90, wejdzie natomiast taki o wym 450x300x76, a więc jeszcze lepiej :wink:

Nie chodzi o zapotrzebowanie na paliwo bo mozesz jezdzic z nadmiarem powietrza przez co egt bedzie nizsze ...

Chodzi o sterowanie turbina...

Chiptuning Łódź

Opublikowano
  • Autor

Zgadza się ale jeżeli turbo będzie pompować więcej to większe będzie również zapotrzebowanie na paliwo albo ECU obetnie boost jeżeli nie będzie skąd go wziąć. AFR i EGT są przecież ze sobą bezpośrednio powiązane i z tego co wiem to niedobór paliwa powoduje podwyższenie EGT. Tak czy siak bezwzględnie po wymianie sprężarki remap jest wymagany.

TC mógłbyś się jeszcze wypowiedzieć odnośnie wtrysków-jakich mam szukac? To maja byc w koncu te pizo czy cewkowe? Jakies konkretne roczniki?

Edytowane przez PatLove

Opublikowano
Zgadza się ale jeżeli turbo będzie pompować więcej to większe będzie również zapotrzebowanie na paliwo. AFR i EGT są przecież ze sobą bezpośrednio powiązane i z tego co wiem to niedobór paliwa powoduje podwyższenie EGT. Tak czy siak bezwzględnie po wymianie sprężarki remap jest wymagany.

TC mógłbyś się jeszcze wypowiedzieć odnośnie wtrysków-jakich mam szukac? To maja byc w koncu te pizo czy cewkowe? Jakies konkretne roczniki?

Masz racje ale to sie tyczy benzyny a nie diesla ... w dieslu im wiekszy stosunek powietrza do paliwa tym nizsze egt ;)

Wyslij mi nr vin na priva

Edytowane przez TC

Chiptuning Łódź

Opublikowano
  • Autor
Mówiłem już przecież, że na dieslach się nie znam... :wink:
Opublikowano
  • Autor
TC to jak z tymi wtryskami?
Opublikowano
dziś popatrze , trochę zajęć mam , a nie zawsze jestem w stanie wyrobić się w czasie :/

Chiptuning Łódź

Opublikowano
  • Autor
Ok, spoko, rozumiem. Czekam w takim razie na info.