Skocz do zawartości

sprawdzajcie temperature silnika!!! WYMIANA TERMOSTATÓW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie 90 łapie po około 10 km ale 70 jest już po 6 przy spokojnej jeździe.

A masz w swojej 335d jakiś dogrzewacz, u siebie nie zlokalizowałem nic takiego?

Nie mam niczego takiego.

Sam nie wiem.

Rano przejeżdżam codziennie około 25km z czego 7-8 km w mieście i pod koniec zazwyczaj pokazuje mi na kierownicy performance 79C.

Może mi termostat szlag trafił...

Jak to sprawdzić?

http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/196/nduk.jpg
  • Odpowiedzi 603
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

U mnie 90 łapie po około 10 km ale 70 jest już po 6 przy spokojnej jeździe.

A masz w swojej 335d jakiś dogrzewacz, u siebie nie zlokalizowałem nic takiego?

Nie mam niczego takiego.

Sam nie wiem.

Rano przejeżdżam codziennie około 25km z czego 7-8 km w mieście i pod koniec zazwyczaj pokazuje mi na kierownicy performance 79C.

Może mi termostat szlag trafił...

Jak to sprawdzić?

W ukrytym menu, ale raczej już można powiedzieć, że masz uwalony termostat.

Opublikowano

Ja nawet nie sprawdzałem, raczej na pewno termostaty do wymiany.

Ja w obu swoich M57 wymieniałem i po wymianie temperatury około 90 czyli takie jakie powinny być, przed podobnie jak u Ciebie. Koszta stosunkowo niewielkie, jak koledzy wcześniej już pisali, ja kupiłem coś około 270zł orginały, a wymiana sam i przy okazji pompy, pasków, rolek, łożysko klimy i oczywiście płyn.

Opublikowano

U mnie temperatura osiągana jest w normalnym tempie, tzn. po około 10 -14 km mam 90 stopni, ale na tym się nie kończy.

Rośnie dalej i osiąga 105-108 stopni, a nawet 111.

W mieście, gdy włączę nagrzewnicę na full, 28 stopni, to spada do około 91 -95.

Na autostradzie, przy obrotach 3,5 tys. i prędkości 170-180 km/h utrzymuje się na poziomie 100 stopni, ale gdy zwolnię na dłuższym odcinku do 130 km/h i obroty spadną do 2,5 tys., a tym samym obroty pompy wody, to rośnie znowu do 105-108 stopni.

Wentylator się włącza po przekroczeniu 95 i nie zaobserwowałem, aby wąż po lewej stronie chłodnicy był gorący, co chyba wskazuje na zamknięty duży obieg.

Dziś odstawiłem autko do wymiany termostatu i pierwsze, co powiedział mój zaprzyjaźniony mechanik widząc nowy oryginalny termostat bmw, to że teraz takie dziadostwa robią.

Opublikowano

Dla zainteresowanych, najtańszy termostat znalazłem tu:

http://czescidobmw.pl

Miła obsługa i pełny profesjonalizm,

Dodam jeszcze, że jakiś czas temu obstawiałem, że w moim problemie przegrzewającego się silnika macza palce komp, który chce wypalić DPF, dlatego nie otwiera dużego obiegu.

Wskazywałby na to fakt, że przez październik, listopad i początek grudnia nie robiłem dłuższych tras, niż po kilka, kilkanaście km.

Jednak z tego, co się dowiedziałem, to e90 nie mają jeszcze termostatów sterowanych elektronicznie, podobno są takie w f10.

Electronik z BMW widział ponoć także ze dwa, trzy przypadki, kiedy urwana łopatka z pompy wody zablokowała termostat w pozycji zamkniętej.

Także nie pozostaje nic innego, jak zakodować sobie w głowie sekwencję: 15 sekund + 19 naciśnięć + suma z VINu + siedem naciśnieć, u mnie to już odruch.

Opublikowano
funkcje fali-safe-open i maja chronic silnik przed przegrzaniem

Co to jest?

Powinienem napisac fail safe :) ale co tam :mrgreen:

Chodzi o to, ze jak urzadzenie lub czesc zawiedzie to i tak pozostanie, lub przejdzie do pozycji bezpiecznej dla calej maszyny.

W tym przypadku niesprawny termostat bedzie puszczal olej na chlodnice , a nie odwrotnie aby nie przegrzac silnika. Bezpieczniej

jezdzic na niedogrzanym niz na przegrzanym :cool2:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano

U mnie dziś dobiło do 90stopni po 13km jazdy, termostat oryginalny, auto z 08.2007. 320d N47

Myślę, że jakbym go wymienił byłoby lepiej, ale w sumie jest jeszcze dobry.

Nightsabes777, masz na 100% termostat/termostaty do wymiany.

http://images.spritmonitor.de/773563.png
Opublikowano
U mnie dziś dobiło do 90stopni po 13km jazdy, termostat oryginalny, auto z 08.2007. 320d N47

Co Ty chcesz wymieniać? Jak masz termostat dobry.

Opublikowano

Co Ty chcesz wymieniać? Jak masz termostat dobry.

Ja mam jeszcze dobry, ale ma już 7 lat i na pewno auto by się szybciej grzało jakbym wymienił. Ale nie wymieniam w najbliższym czasie na pewno.

http://images.spritmonitor.de/773563.png
Opublikowano
Koledzy, jaką temperaturę powinien mieć silnik 318d N47 po około 20 km na trasie prędkości 120-140 km/h ?
Opublikowano
Koledzy, jaką temperaturę powinien mieć silnik 318d N47 po około 20 km na trasie prędkości 120-140 km/h ?

N47 bardzo sprawnie się nagrzewa, więc powinieneś mieć ok. 90-95 C. W każdym bądź razie w pełni nagrzany.

Opublikowano

dzięki za odpowiedź :)

po przejechaniu jakiego dystansu [około] auto ze sprawnym termostatem winno mieć 90-95 C ?

Opublikowano

Zależy od wielu zmiennych, ale po tym dystansie powinien mieć już w okolicach 90 stopni.

Przy takiej temperaturze jak teraz i przy jeździe do 100 km/h temperaturę roboczą mam po około 10 km. Tylko, że auto w garażu stoi.

Opublikowano

Zależy od wielu zmiennych, ale po tym dystansie powinien mieć już w okolicach 90 stopni.

Przy takiej temperaturze jak teraz i przy jeździe do 100 km/h temperaturę roboczą mam po około 10 km. Tylko, że auto w garażu stoi.

wybacz [cie] być może głupie pytanie :oops: jaka to temperatura robocza właśnie okolice 90 stopni?

Opublikowano
jaka to temperatura robocza właśnie okolice 90 stopni?

Tak.

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano

wybacz [cie] być może głupie pytanie :oops: jaka to temperatura robocza właśnie okolice 90 stopni?

Ja mam 89-92 po wymianie a przed Max doszła do 73.

BMW ----> Bandżo Może Wszystko
Opublikowano

Zauwarz , ze ma zakres od 0 do 120. Przydalobysie cos co mierzy przynajmniej od -20. Poza tym cena zbyt wygorowana. Podobne

gadrzety kosztuja w granicach 40 pln.

Przeszukaj forum e39 lub 34, tam ktos montowal prosty miernik , ktory miescil sie w popielniczce :cool2:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
interfejs elm327 bluetooth + aplikacja torque na smartphona z androidem chyba najlepsze rozwiązanie ;)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jaki wpływ na temperaturę ma jazda na niskich obrotach.

Ja jadę czasem trasę 25 km i obroty cały czas w przedziale 1500-1800 i często temperatura przy takiej jeździe nie przekracza 70 stopni.

Jak jadę energicznie to temperatura większa.

Dziwne, bo mam drugie auto z mniejszym dieslem i tak jadąc tak samo już w połowie trasy w zimie miałem 90 stopni.

Opublikowano

Kupiłem jakieś 2 msc temu jakieś podróby i było tak jak teraz więc wymieniłem jakiś miesiąc temu obydwa termostaty na ori BMW.

W mieście łapie 90-93 stopnie