Skocz do zawartości

[E39] Jazda z podłączonym interfejsem ODB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie z innej beczki do Koleżanek i Kolegów.

Mam interfejs ODB diagnostyczny + przejściówka na USB do PC. Ostatnio dokupiłem sobie moduł BT i teoretycznie mogę dzięki apce https://play.google.com/store/apps/details?id=org.prowl.torque diagnozować i śledzić pracę podczas jazdy. Fajnie, ale - przy założeniu, że się tablet z apką dogadają, a teoretycznie powinny - czy jazda z podłączonym interfejsem ODB nie jest jakimś zagrożeniem dla samochodu? Czy to jest na zasadzie: "podłącz, sprawdź, odłącz", czy może: "nie ma znaczenia, cały czas można z nim jeździć"?

Będę wdzięczny za info, tak z ciekawości...

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano

Jesli kupiles fejsa OBD2 po BT z alledrogo, to radze ci go wyjmowac ze zlacza jak tylko skonczysz sie bawic (lub obowiazkowo przynajmniej na noc).

Z uwagi na chinskie pochodzenie (a innych na allegro teraz chyba nie ma) te fejsy biora prad przez caly czas jak sa podlaczone do zlacza OBD2, i to nie maly!

Potrafia sie przy tym rowniez porzadnie grzac.

Jest kilka tematow na zagranicznych forach o chinskich modulach ELM327 z BT.

Wiec zostawiajac fejs na dluzej (kilka dni) w zlaczu rozladujesz akumulator (albo spalisz samochod :cool2: ).

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
  • Moderatorzy
Opublikowano
Ja kiedyś kupiłem na ebay moduł polecany przez Torque na ich stronie - wszystko ok, jeździłem kiedyś z podłączonym przez kilka tygodni (zanim mi się nie znudził) i nic złego się nie działo, ani aku nie rozładował, ani nie spalił samochodu :P
Opublikowano
Ja mam najprostszy polecany przez Torque (or looks like :? ). Przyznam, że już wszystko jeździ w samochodzie, ale jeszcze nie miałem czasu to spiąć do kupy. Pytałem na wypadek, gdybym jednak znalazł moment, nie mam wiele doświadczeń z tym gniazdkiem :lol: Jak się w końcu zmuszę, to dam znać!
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!