Skocz do zawartości

Jaki dyferencjał do e36 320i szpera 100% do driftu i palenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam 320i cpe na dyfrze 3.45 szpera 100%, niestety koło zębate się rozwaliło o talerz i jestem zmuszony do wymiany dyfra. Jaki dyfer kupić aby mieć krótsze, a jaki żeby mieć dłuższe biegi ? Słyszałem, że do driftu biorą od diesla, co to daje i czy to pasuje na półosie i wgl ? Bo wiem, że półosie od 2.5 różnią się od półosi od 2.0. Dyferencjał który będę kupował będzie przed założeniem zespawany.
Opublikowano

do driftu to trzeba zmienić dyfer na dużą głowę plus półośki i wał

im większa liczba na dyfrze,to biegi będą krótsze

Opublikowano

nom tylko że dyfry na dużej głowie mają długie przełożenia tak same to z diesli (zauważyłem dawidek858 że pisałeś coś w temacie o dyfrach, a tam masz napisane jakie są przełożenia) i 2.0 nie będzie miał siły żeby tym przekręcić...

Im krótszy dyfer tym większe przyspieszenie, ale za to mniejszy v-max(większa liczba na tabliczce, w twoim przypadku krótsze dyfry niż standardowy w twojej 320 to jedynie 4,44 - było one w 316/318/318is w automatach). Na krótszym dyfrze dużo lżej wpadać w poślizg, mój kumpel ma w compakt'cie 318ti dyfer 4,44 zaspawany na 100% i daje radę bokiem latać.

Pchać dużej głowy nie masz co bo to bez sensu w dwuliterówce... Do driftu zakładają dyfry na dużej głowie ale do mocnych silników