Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z racji tego że wybieram się Bawarką do Włoch, chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tymi Niemieckimi kontrolami - czy nadal tak czepiają się stanu technicznego pojazdu jak kiedyś?

Czy było minęło i nie należy przesadzać?

Wiadomo, że nie wybieram się do Włoch jakimś tam trupem - choć nie mogę powiedzieć że moje e36 jest idealne. Mam ją trochę ponad rok, przejechałem 30tys km, zawsze dowiozła na miejsce. Usterki przez ten czas to zepsuty alternator i jakiś błąd w sterowniku od gazu (koszt naprawy całości 160zł).

Słyszałem, że Niemcy bardzo czepiają się o wycieki - jakie? Wiadomo, że nie ma u mnie jakiś wielkich wycieków, ale nie mogę też stwierdzić że nie ma żadnych... Jest ubytek oleju mniej więcej 500ml na 1kkm. Podpowiedzcie coś, bo nie wiem czy mam się stresować czy raczej podejść do wszystkiego na luzie.

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.

Opublikowano
oczy wokol glowy pilnowac w miare predkosci , bo lubia jechac z dalasza i nagrywac , a jesli chodzi o wycieki ,aby nie zostawiac plam pod soba i tyle , sam jezdzilem na wlochy i bez zadnych problemow , tylko w miare predkosci nie przekraczac jechac z glowa i najlepiej w nocy bo najmniejszy ruch ;)
Opublikowano

dzięki za odpowiedź :)

akurat jeśli chodzi o prędkość to nie będę miał z tym problemów. jest jeszcze coś na co trzeba zwracać szczególną uwagę?

Opublikowano

apteczka gasnica trojkat

no i nozyczki w apteczce minimalnie 14 cm dlugosci , a czechy i austria Vinety pilnuj koszt 8 euro no i tyle a jak na gaz auto to 25 euro kaucje za redukcje do tankowania w niemczech , wszytsko dlatego bo polacy kradli :) teraz daja kaucje przy kaasie pozniej oddajesz i kasa wraca ;p

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi jeszcze raz - a jeszcze kwestia opon.

Powiedzmy, że moje nie są już pierwszej nowości...

Opublikowano
nie wiem dokladnie kiedy od ktorego ale na google znajdziesz obowiazek opon zimowych od ktoregos miesiaca nie pamietam juz czy listopad poczatek, austria i niemcy chyba obowiazkowo 5 letnie nie starsze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest ubytek oleju mniej więcej 500ml na 1kkm.

Czyli auto zużywa Ci 5 litrów oleju na 10 tys km? :) To rozumiem, że co 15 tys km tylko filtr wymieniasz, bo olej to na bieżąco. :)

Opublikowano

Nie zużywa, tylko wylewa :D

Uszczelka i oring pod obudową filtra do wymiany. (będzie zrobione we wtorek)

Btw, olej z filtrem zmieniam co 5 tys :)

Wszystko bez najmniejszego problemu - Bawara sprawdziła się w 100% - no, poza za małą butlą lpg... w Austrii nigdzie nie ma gazu.

(oleju nie dolewałem ani razu ;) ) - po wymianie uszczelki.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi,

pozdrawiam.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8104ca9470191987.html