Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Zakładam ten temat ponieważ nigdzie nie mogłem znaleźć rozwiązania problemu więc mam nadzieje że ktoś z forum mi pomoże. Sprawa jest następująca. Posiadam E92 2006 z iDrive'em z nawigacją professional. Tylko że coraz częściej zacina mi sie podczas obliczania tras czy nawet samego podglądu jazdy. Laser już czyściłem różnymi specyfikami, coś tam pomogło, szybciej czyta płytę ale i tak dalej po jakimś czasie znowu się zacina. Czy można coś jeszcze z tym zrobić oprócz wymieniania całego modułu DVD ? Dziękuje za wszelką pomoc z góry :)
Opublikowano

Przerabiałem temat. Przez pierwsze 3 godziny navi działała bez zarzutu, po 3 godzinach zaczynała świrować. Albo długo myślała, albo wyskakiwał błąd odczytu płyty.

Problem definitywnie rozwiązany poprzez wymianę lasera. Aktualnie ani raz się już nie zacięła na tych samych płytach.

Pozdrawiam

Opublikowano
Miałem podobnie. Nosiłem się z zamiarem wymiany lasera lecz postanowiłem na testy ściągnąć mapy 2013, jakie było moje zaskoczenie gdy problem ustąpił. Okazuje się że najnowsze mapy są na płytach dvd 1 warstwowych i zużyty laser nie ma problemu z ich "czytaniem". Natomiast starsze mapy nagrywane są na płycie 2 warstwowej i tu pojawia się problem z odczytem mimo że płyta oryginał i nie porysowana. Wiadomo najlepiej wymienić laser ale jak działa na nowszych mapach to nie widzę potrzeby.
Opublikowano
Miałem ten sam problem i pomogło wymienienie płyty z navi. Nagrywaj z najniższą możliwą prędkością na dobrej markowej płytce. Przetestuj tez najnowsze mapki z 2013.