Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano
Webasto w E9x diagnozuje się przez moduł IHKA (sterownik klimatyzacji) z wykorzystaniem INPY. Narzędzia serwisowe Webasto przez OBD się nie połączą - sprawdzane. W INPIE należy wejśc w moduł IHKA i tam wybrać Auxiliary Heating.

Artuj a jakie parametry Webasta można zdiagnozować z INPY? Znam interfejs który podłączam pod sam piecyk (u mnie Thermotop V) i w dziecinny sposób można prześledzić cały cykl pracy, pokazuje wszystkie parametry. Tylko trzeba się dopiąć bezpośrednio do piecyka :cry: . Twoja metoda jest ciekawsza tylko że nie używam INPY.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Wygląda faktycznie bardzo podobnie. Skoro tak to trzeba przejść na INPĘ, nie trzeba się będzie martwić o włączenie pompy wody i zaworu :cool2:

Dzięki Artuj za info.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nadal nic nie wiem:(

Chce jechać do serwisu webasto w Poznaniu, ale tam mi krzyknęli na dzień dobry 450PLN ponoć żeby zdiagnozować samo webasto to musi je rozebrać ?

Trwa to cały dzień i nie wiadomo czy starczy.

Nie macie może jakiegoś magika w Wielkopolsce który się tym zajmuje?

• Członkowie klubu
Opublikowano
Napisz w dziale Diagnostyka tylko zaznacz że trzeba zdiagnozować Webasto. Na 100% ktoś to robi w Wielkopolsce.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie!

Po wizycie u Dziquska i skonfigurowaniu webasto ożyło.

Mam teraz pytanie o mojego nieszczęsnego pilota z trzema przyciskami : ON, OFF i MODE.

Czy ma ktoś może instrukcję do niego, a także instrukcję do całego webasta?

Opublikowano

Pillot ma tylko dwie funkcje. Włączanie webasto oraz wyłączanie.

Włączanie - trzymasz przycisk MODE aż zapali się kontrolka. Puszczasz i naciskasz ON

Wyłączanie - trzymasz przycisk MODE aż zapali się kontrolka. Puszczasz i naciskasz OFF

Jak wszystko zrobiłeś dobrze, to kontrolka będzie mrugać 3 sekundy. Nie jest to jednak potwierdzenie, że samochód otrzymał komunikat. Ten pilot wyłącznie nadaje i mruganie informuje tylko o wysłaniu sygnału.

Pozdrawiam

Opublikowano

OK, myślałem że MODE można jeszcze coś zmieniać.

Kolejne pytania:

- jak włączę webasto to nagrzeje auto do 16 stopni i się wyłączy - czy to prawda?

- czy da radę ustawić tak, żeby grzało cały czas - np na postoju w nocy?

Opublikowano

Ja mam inne pytanie czy problematyczne jest dołożenie webasto?

Bo na allegro są całe zestawy z demontażu webasto z innych aut w różnych cenach tylko czy się to opłaca samemu montować czy lepiej udać się do fachowców by zamontowali nowy system webasto?

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podbijam wcześniejsze pytania:

- jak włączę webasto to nagrzeje auto do 16 stopni i się wyłączy - czy to prawda?

- czy da radę ustawić tak, żeby grzało cały czas - np na postoju w nocy?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!

Podepne się pod temat, założyłem sobie webasto TT V, dokupiłem pilot bmw t95 i webasto potrafie załączyć tylko z idrive natomiast nie potrafie z pilota;/. Dodam że zakodowałem ncsem dodając fa $536 i przekodowałem IHK, Próbowałem tez pilot przyuczyć według schematu:

"Wsiadamy do auta, zamykamy wszystkie drzwi (nie na klucz)

Wkładamy kluczyk do stacyjki i zaraz wyciągamy

Naciskamy na pilocie Webasto guzik OFF i trzymamy go

Jednocześnie naciskamy 3 razy guzik ON

Puścić przycisk OFF - centralny zamek zamknie i otworzy zamki na potwierdzenie operacji"

Wie ktoś co moze być nie tak??

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie podbijam temat.

Moje webasto znowuż padło. Po włączeniu z pilota, lub z kabiny tyka przez chwilę i nic się nie dzieje. Wiatraczek na wyświetlaczu pojawia się na sekundę, wraz z temperaturami i koniec.

Sprawdziłem pompkę wody tą srebrną, która jest na widoku i kręci po podłączeniu pod prąd, obok jest mniejszy czarny chyba elektrozawór i też cyka jak podam prąd.

Co dalej sprawdzać?

Opublikowano
może powodem jest temperatura? o ile pamiętam włącza się poniżej 8 stopni

Webesto włącza się w momencie pojawienia się na liczniku symbolu "śniegu" czyli u mnie jest to mniej więcej 3stopnie, jeżeli wykluczyłeś uszkodzona dodatkową pompę wody, to najprawdopodobniej masz uszkodzony zapalnik w webasto, bardzo częsta przyczyna braku startu piecyka, u mnie tak było.

Opublikowano
Czyli musze dostać się do webasta, wykręcić ten zapalnik i go zamienić?

Musisz je wymontować, rozebrać i wymienić zapalnik, znam osobę która kompleksowo szybko i tanio to wykonuje, warunek to trzeba mu dostarczyć sam piecyk.

Opublikowano
jaki zapalnik...jak już to świeca najpierw to to urządzenie sie podłącza pod komputer a nie wymienia co popadnie(a części nie należą do najtańszych)

świeca, sztyft , kołek, palnik -- zwał jak zwał, komputer ci za wiele nie powie ot czy pompa dodatkowa wody ma błąd lub nie. W 90 % problem startu webasto wiąże się z wytartą dodatkową pompą wody, lub wadliwym palnikiem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie kolejny rozdział problemu webasto:

Dostałem się do webasta, wyjąłem wtyczkę, wsadziłem spowrotem. Webasto ożyło.

Niestety tylko na 3 dni, potem wróciło do stanu poprzedniego - czyli nie działa:)

O chodzi???

Po kolejnym twardym resecie webasto chodzi. Zobaczymy jak długo.