Skocz do zawartości

[e39] zapytanie o rozmiar opon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Może pytanie okaże się banalne, ale wolę się upewnić. Czy do oryginalnych felg o rozmiarze 16, na których są opony letnie 225/55 można założyć opony zimowe o rozmiarze 205/55 lub 205/60?

Opublikowano
trzeba przeliczyć profil opony im mniejsza szerokość opony tym większy ma być profil.

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Bardziej te 205/60, 205/55 będą trochę za małe, ale jeździć się da-latałem na takich trochę.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
  • Autor

czyli rozumiem, że 205/65 tym bardziej powinny pasować? :D

Pytam dlatego, że słyszałem, coś, że też od felgi zależy jaką szerokość opony można włożyż

Opublikowano
  • Autor
A 215/55 byłyby dobre?
Opublikowano
Jak otworzysz drzwi kierowcy, na słupku środkowym będziesz miał taką naklejkę, są tam wszystkie rozmiary opon, które BMW zaleca. Aczkolwiek trochę pokombinować zawsze można :D

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
  • Członkowie klubu

215/55 to bardzo nietypowy rozmiar i zapłacisz za nie więcej niż za 225.

Ale kombinacje robisz. Załóż 225 jak Bóg i BMW przykazało i tak będzie najlepiej.

Wiem, że 225/55 do najtańszych nie należą, ale cóż jakie auto taka i opona :D

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
jak Bóg i BMW przykazało

Dobra kolejność :lol:

A-Z

536 - 802 - 804

Opublikowano
  • Autor

Dzięki koledzy za rady:)

Przemyślę to wszystko jeszcze raz :D

Opublikowano
Jeśli kierujesz się ekonomią to zakładanie 215 będzie nietrafionym rozwiązaniem bo te opony są cholernie drogie. Jeśli tym, że w zimę chcesz kupić oponę wąską bo taka na zimę jest lepsza kup felgi 15" daj oponę 205/60 i jest bajka. I nie będziesz zamieniał lato/zima opon tylko będziesz miał osobny kpl. Opona jest tania i bardzo komfortowa.
Opublikowano
Korzystając z tematu... poprzedni właściciel miał zimówki w E39 225/60/R15, które są w słabym stanie. W garażu mam nowe opony Pirelli 205/50/R16. Zastanawiam się czy jest sens kupować nowe felgi i dawać na nie te Pirelki, których BMW nie zaleca?

A-Z

536 - 802 - 804

Opublikowano
  • Autor
Korzystając z tematu... poprzedni właściciel miał zimówki w E39 225/60/R15, które są w słabym stanie. W garażu mam nowe opony Pirelli 205/50/R16. Zastanawiam się czy jest sens kupować nowe felgi i dawać na nie te Pirelki, których BMW nie zaleca?

Kolego ja od Volvo miałem 205/55/16 i jak założyłem do bmw na przód to bardzo słabo wyglądała na takich niskich oponach, a 205/50 będzie jeszcze niższe...

Opublikowano
  • Autor
Jeśli kierujesz się ekonomią to zakładanie 215 będzie nietrafionym rozwiązaniem bo te opony są cholernie drogie. Jeśli tym, że w zimę chcesz kupić oponę wąską bo taka na zimę jest lepsza kup felgi 15" daj oponę 205/60 i jest bajka. I nie będziesz zamieniał lato/zima opon tylko będziesz miał osobny kpl. Opona jest tania i bardzo komfortowa.

Właśnie tak myślałem, żeby na zimę nabyć opony węższe. Muszę się jeszcze nad tym wszystkim zastanowić.

Przeglądałem kiedyś na allegro i nie ma za dużo stalowych felg 15stek do piątek.

A na zimówkach szerokości 225 w zimę jak się śmiga?

Opublikowano

jak się śmiga to CI nie powiem.

Ja mam felgi aluminiowe-czarne co wyglądają jak stalowe. Zakładam na nie nawet kołpaki :)