Skocz do zawartości

[e39] zapytanie o rozmiar opon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Może pytanie okaże się banalne, ale wolę się upewnić. Czy do oryginalnych felg o rozmiarze 16, na których są opony letnie 225/55 można założyć opony zimowe o rozmiarze 205/55 lub 205/60?

Opublikowano
trzeba przeliczyć profil opony im mniejsza szerokość opony tym większy ma być profil.

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bardziej te 205/60, 205/55 będą trochę za małe, ale jeździć się da-latałem na takich trochę.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

czyli rozumiem, że 205/65 tym bardziej powinny pasować? :D

Pytam dlatego, że słyszałem, coś, że też od felgi zależy jaką szerokość opony można włożyż

Opublikowano
Jak otworzysz drzwi kierowcy, na słupku środkowym będziesz miał taką naklejkę, są tam wszystkie rozmiary opon, które BMW zaleca. Aczkolwiek trochę pokombinować zawsze można :D

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

215/55 to bardzo nietypowy rozmiar i zapłacisz za nie więcej niż za 225.

Ale kombinacje robisz. Załóż 225 jak Bóg i BMW przykazało i tak będzie najlepiej.

Wiem, że 225/55 do najtańszych nie należą, ale cóż jakie auto taka i opona :D

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
jak Bóg i BMW przykazało

Dobra kolejność :lol:

A-Z

536 - 802 - 804

Opublikowano
Jeśli kierujesz się ekonomią to zakładanie 215 będzie nietrafionym rozwiązaniem bo te opony są cholernie drogie. Jeśli tym, że w zimę chcesz kupić oponę wąską bo taka na zimę jest lepsza kup felgi 15" daj oponę 205/60 i jest bajka. I nie będziesz zamieniał lato/zima opon tylko będziesz miał osobny kpl. Opona jest tania i bardzo komfortowa.
Opublikowano
Korzystając z tematu... poprzedni właściciel miał zimówki w E39 225/60/R15, które są w słabym stanie. W garażu mam nowe opony Pirelli 205/50/R16. Zastanawiam się czy jest sens kupować nowe felgi i dawać na nie te Pirelki, których BMW nie zaleca?

A-Z

536 - 802 - 804

Opublikowano
Korzystając z tematu... poprzedni właściciel miał zimówki w E39 225/60/R15, które są w słabym stanie. W garażu mam nowe opony Pirelli 205/50/R16. Zastanawiam się czy jest sens kupować nowe felgi i dawać na nie te Pirelki, których BMW nie zaleca?

Kolego ja od Volvo miałem 205/55/16 i jak założyłem do bmw na przód to bardzo słabo wyglądała na takich niskich oponach, a 205/50 będzie jeszcze niższe...

Opublikowano
Jeśli kierujesz się ekonomią to zakładanie 215 będzie nietrafionym rozwiązaniem bo te opony są cholernie drogie. Jeśli tym, że w zimę chcesz kupić oponę wąską bo taka na zimę jest lepsza kup felgi 15" daj oponę 205/60 i jest bajka. I nie będziesz zamieniał lato/zima opon tylko będziesz miał osobny kpl. Opona jest tania i bardzo komfortowa.

Właśnie tak myślałem, żeby na zimę nabyć opony węższe. Muszę się jeszcze nad tym wszystkim zastanowić.

Przeglądałem kiedyś na allegro i nie ma za dużo stalowych felg 15stek do piątek.

A na zimówkach szerokości 225 w zimę jak się śmiga?