Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć - ma nadzieje, ze ktoś odpowie mi na kilka pytan. Od kilku dni jeste posiadaczej BMW 118d. Niby posiada czujniki deszczu ale nie potrafie ich wlaczyc. Boje sie ze moze ona ich w oglole nie ma. Na szybie jest cos co wyglada jak czujnik. Może ktos wie jak je wlaczyc.

Moge wrzucic kilka zdjec ale nie wiem jak :(

Opublikowano

Nie boj sie :-) sprawdz po vin'e

A swoja droga to raczej bym sie cieszyl ze tego nie ma. Ja z pelna swiadomoscia z tego zrezygnowalalem tak jak automatycznego wlaczania swiatel. Ale to oczywiscie moje prywatne zdanie :-)

Opublikowano
Uruchomienie czujnika deszczu jest przy odpalaniu wycieraczek, na tej samej manetce. Wciskasz i powinna zaświecić się zielona lampka :)
Opublikowano
Bo wlasnie nie mam tej lampki przy manetce :/ Jest tylko opcja pracy przerywanej. Wlasnie to mnie zastanawia po co zatem te sensory na szybie. Ida od nich kable pod lusterko.
Opublikowano

Z tego co widzę nie ma czujników deszczu. Po co zatem te sensory ? Czy to zanczy, ze szyba byla wymieniana ?

Mam jeszcze pytanko odnosnie czujnikow parkowania

Otoz wymienialem akumulator i od tego czasu zaczal pojawiac sie na zólto blad czujnkow parkowania. Pojawial sie na chwile i znikal ale czujniki dzialaly. Jednak teraz nagle padly calkowicie. Tzn zaden z nich nie wydaje odglosu gdy wrzuce wsteczny i nasluchuje, nie pojawia sie komunikat - zupelnie nic. Czy moze to wina bezpiecznika? Czy wszyskie czujniki padly na raz ? Jaki moze byc problem i jak go rozwiazac. Licze na pomoc :)

Opublikowano

co do pdc to jedynie podpiecie pod kompa cos powie

a swoja droga tez mam niby jakis czujnik w lusterku i wychodza z niego jakies przewody ale nie zastanawialem sie nigdy do czego i po ... skad wiem ? zakladalem podsufitke m-pak i sprawdzilem vin i w vinie go nie ma :)

Opublikowano

Lusterko ma czujniki jeśli jest automatycznie ściemniane (bardzo użyteczne - nie rażą światła jadących z tyłu).

Opcja automatycznych wycieraczek - w prawej manetce jest wyrazny przycisk 'AUTO' z zieloną lampką po wciśnięciu. Ja tam lubię ten tryb, przydaje się i jest w miarę 'inteligentny' wyciera jak trzeba.

Czujniki na szybie mogą być również do automatycznych świateł. Zwyczajnie mierzą poziom natężenia światła. Taki bajerek w zasadzie.

Podpinałeś pod kompa po wymianie? Ponoć wypada to zrobić żeby ponownie 'zainicjalizować' alternator by odpowiednio ładował etc.

Opublikowano
Z tego co widzę nie ma czujników deszczu. Po co zatem te sensory ? Czy to zanczy, ze szyba byla wymieniana ?

Mam jeszcze pytanko odnosnie czujnikow parkowania

Otoz wymienialem akumulator i od tego czasu zaczal pojawiac sie na zólto blad czujnkow parkowania. Pojawial sie na chwile i znikal ale czujniki dzialaly. Jednak teraz nagle padly calkowicie. Tzn zaden z nich nie wydaje odglosu gdy wrzuce wsteczny i nasluchuje, nie pojawia sie komunikat - zupelnie nic. Czy moze to wina bezpiecznika? Czy wszyskie czujniki padly na raz ? Jaki moze byc problem i jak go rozwiazac. Licze na pomoc :)

Hey!

Miałem zupełnie tak samo z tymi czujnikami - najpierw błąd i działały a potem błąd i cisza... Przyczyną było zalanie modułu czujników który znajduje się w bagażniku po stronie prawej (pasażera) Jest tam specjalne miejsce na moduły - zrobiło sie tam akwarium. Jedna nóżka z układu scalonego była całkowicie zeżarta. Udało mi sie kupić taki układzik na ebaju i wymienić i śmiga:) Poza tym przeniosłem cały moduł w rejon głośnika i już mu nic nie grozi. Woda mogła się dostać przez nieszczelną lampę tylną a w moim przypadku "dogłębne " mycie myjką ciśnieniową ze ściągniętym zderzakiem - woda dostała się przez odpowietrzenie bagażnika. Zrobiłem jeszcze małą dziurkę w gumowej zaślepce żeby woda miała w razie czego gdzie wycieknąć.

Pozdrawiam!

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42
Opublikowano
A jest możliwe, ze padł po prostu bezpiecznik od tych czujników parkowania ? Może ktoś wie, który jest odpowiedzialny za czujniki parkwania, bo po zdjęciu obudowy nie mam rozpiski.
Opublikowano
Odpal samochód, lub po prostu włóż kluczyk i naciśnij przycisk START bez sprzęgła, wrzuć wsteczny (najlepiej poproś kogoś do pomocy) i idź w stronę czujników i nadstaw ucho do każdego z nich. Czujniki gdy pracują, wydają z siebie takie "tykanie". Jeżeli jeden z czujników jest uszkodzony cały system nie działa. Polecam też sprawdzenie bezpieczników. Znajdują się za schowkiem pasażera, jednak uważaj na ręce bo dostęp do nich to totalna pomyłka.