Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. mam taka sprawę, posiadam BMW 318IS Coupe i tak, ostatnio kupilem dobre radyjko Clariona i okazuje sie ze fabryczne glosniki (z tego co wiem Noki) juz nie baldzo daja rade do nowego sprzeta. Na formum znalazłem gdzieś wypowiedzi, że w E36 z tylu sa założone 10-tki ale mozna tam założyć większe 13-tki używając jakieś nakładki (czy czegoś w tym stylu). Byłem w sklepie z car audio i powiedzieli mi, że nigdy o takich przejściówkach z 10 na 13 nie słyszeli. Chodzi o to, że chciałbym se na półkę założyć jakieś 3 drożen a takie to lepsze są 13 niż 10. Czy wiecie czy istanieja takie przejsciowki? i gdzie mozna je dostać? Poza tym zauwazylem jedna cholernie trapujaca rzecz, jak troche basy podkrece to przednie glosniki (te przy nogach) tak jakos sie zachowuja ze na zew auta slychać okropne trzaski ( w srodku jest ok). Wyglada jakby tam lataly jakies plastyki. Jak mozna zdjąć oslonyc tych glosników przy nogach w Coupe?
Opublikowano
Witam. mam taka sprawę, posiadam BMW 318IS Coupe i tak, ostatnio kupilem dobre radyjko Clariona i okazuje sie ze fabryczne glosniki (z tego co wiem Noki) juz nie baldzo daja rade do nowego sprzeta. Na formum znalazłem gdzieś wypowiedzi, że w E36 z tylu sa założone 10-tki ale mozna tam założyć większe 13-tki używając jakieś nakładki (czy czegoś w tym stylu). Byłem w sklepie z car audio i powiedzieli mi, że nigdy o takich przejściówkach z 10 na 13 nie słyszeli. Chodzi o to, że chciałbym se na półkę założyć jakieś 3 drożen a takie to lepsze są 13 niż 10. Czy wiecie czy istanieja takie przejsciowki? i gdzie mozna je dostać? Poza tym zauwazylem jedna cholernie trapujaca rzecz, jak troche basy podkrece to przednie glosniki (te przy nogach) tak jakos sie zachowuja ze na zew auta slychać okropne trzaski ( w srodku jest ok). Wyglada jakby tam lataly jakies plastyki. Jak mozna zdjąć oslonyc tych glosników przy nogach w Coupe?

Cos slabo szukales... wpisz w wyszukiwarce e36 6x9.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano
Ok znalazlem jeszcze jedna, tylko pytanie jak glebokie glosniki mozna wstawic do takich redktorow? Bo znalazlem fajne o grubosci 95 mm i nie wiem czy wejda :?
Opublikowano
kolego ja posiadam e-36 i tez chciałem zamontowac głosniki do tyłu tylko ze ja posiadałem elipsy duze i kupiłem tak zwane dystanse do tych dgłosników i dzwiek jaki wydobywał sie z tych głosników zamontowanych na tych dystansach to była parodia zadnego efektu basów ani nic wiec postanowiłem wyciac styłu w podszybiy dziuru i zamontowałem do podszybia te głosniki całkiem inny dzwiek oraz extra bas wiec nie pisz sie na zadne dystanse bo nie warto tylko zbedny wydatek -gonczy
Opublikowano
kolego ja posiadam e-36 i tez chciałem zamontowac głosniki do tyłu tylko ze ja posiadałem elipsy duze i kupiłem tak zwane dystanse do tych dgłosników i dzwiek jaki wydobywał sie z tych głosników zamontowanych na tych dystansach to była parodia zadnego efektu basów ani nic wiec postanowiłem wyciac styłu w podszybiy dziuru i zamontowałem do podszybia te głosniki całkiem inny dzwiek oraz extra bas wiec nie pisz sie na zadne dystanse bo nie warto tylko zbedny wydatek -gonczy

No ciekawe rzeczy piszesz. Ja mam JBL cs396 zamocowane na dystansach, podlaczone do samego radia i basik jest konkretny. Jestes pewien ze przy instalacji na dystansach nie pomyliles biegunow przy montazu??

Zaleta tych dystansow jest fakt, ze nie widac zadnych zmian z zewnatrz, wiec nie kusi zlodzieja.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano

Dla mnie tez to dziwne. U siebie zalozylem na tyl Hertze 690 w dystansach 6x9 + wzmacniacz blaupunkta GTA2 i sprzet wymiata. Naprawde gra super a robilem juz instalacje w innych autach i sluchalem profesjonalnych instalacji i mam porownanie. W tym wydaniu z glosnikami 6x9 dzwiek naprawde jest dobry nie wspominajac o basie. Przydaly by sie jakies obudowy na tyl glosnikow bo bagaznik to troche za duze pudlo ale i tak jest bardzo dobrze. A nad obudowami pomysle :)

Opublikowano

Wektor pomyśl nad obudową do głośników 6/9 i rzuc hasło na forum ze sposobem montażu. Efekt bez obudowy jest praktycznie żaden. :( Kumpel ma w aucie głośniki 6/9 w małej obudowie 27 cm x 20 cm i głębokość około 18 cm. Wymiata 100 razy lepiej jak u mnie na dystansach. Na zime zawsze wyciągam suba z bagażnika i jest to dla mnie najgorszy okres słuchania muzy w samochodzie :(

Dobrze, że zbliża się wiosna :D

Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano

Nie jest najgorzej ale moglo by byc lepiej. Obudowy juz zaplanowalem. Najprosciej bedzie je zrobic z plyty wiurowej. Poprostu szescian o zblizonych do podanych przez Ciebie wymiarow. U gory dziura na redukcje 6x9 i ta calosc przykrecic od dolu polki tylniej. Zabiore sie za to jak znajde czas zeby podskoczyc do jakiegos praktikera czy obi bo tam na miejscu przycinaja te dechy a potem to juz tylko poskrecac. Nie sadze zeby wykonanie jedbej bylo drosze niz 15 zl. Ewentualnie zastanawiam sie nad wykonaniem pod polka od strony bagarznika drugiej polki z dechy od prawej do lewej strony o wymiarach glebokosc/szerokosc/wysokosc 20/ok120/18 cm ktorej po bokach byly by wlasnie pudla od glonikow a po srodku miejse na wzmacniacz i zmieniarke. Ale takie cos juz wolalbym wykonac pozadniej. Np obic takim materialem jak jest w bagazniku. Tak czy tak dam znac jak sie do tego zabiore.

Pozdro

Opublikowano
A pytanie jakie moga byc jeszcze przyczyny cholernych stuków z okolic przednich nadkoli podczac wiekszego odkrecenia przednich glosnikow? Bo jak bardziej odkrece to te trzaski jakby za glosnikow dochodzily ale tak moce ze na zewnatrz baaaaardzo slychać. Ogólem siarsko to wyglada jak se czlowiek jedzie a tam trzaski jakby ze starego kasprzaka idą.
Opublikowano
Moze zobacz czy oba glosniki sie mocno trzymaja. Moze glosniki sa za glebokie i przy ostrym basie trzaskaja w blotnik o srodka. Ja juz nie pamietam za bardzo jak to przy przednich glosnikach wyglada.
Opublikowano
Miałem takie samo stukanie na zewnątrz przy głośniejszym słuchaniu. Rozebrałem te plastiki i wyciągnąłem głośniki wraz z tą gąbką. Okazało się, że za tymi głośnikiami biegnie jakaś wiązka kabli (przynajmniej u mnie tak było). Jak się dało głośniej to obijała sie ona widocznie o błotnik, podłożyłem tam kawałki gąbki i jest OK.
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
kolego wskocz na allegro i zamów sobie takie dystanse do głośników 6x9 , kosztuje to ok.40 zł. Do tego podłącz jakiś konkret np. jbl serii gto tylko dodatkowo jak będziesz wsadzał głośniki do tych plastików to wyłoż wcześniej gąbką do uszczelniania okien. Przy tych głośniczkach i dobrym wzmacniaczu nie musisz nic więcej kombinowć . Basior jest naprawdę rewela. Kiedy kupowałem jbl od kupla mówiłem mu jeszcze o "subie" na co usłyszałem, że nie będzie mi potrzebny .I miał rację . Przy ty wszystkim jak już któryś z kloegów na forum wspomniał nie kusi bo jest w oryginalnym miejscu. pozdro. black666
Opublikowano

Bedzie pasowalo i gralo dobrze chodz podejrzewam ze tak jak pisalem jakby byly obudowy do glosnikow to by gralo lepiej. Mam porzadne glosniki i wzmacniacz wiec caly bagaznik dziala jek wielki sub :) ale zauwazylem ze jak mam zawalony bagaznik to graja troszke mocniej (bas).

Puszki odpadaja, zostaje sam glosnik w przelotce + oryginalna maskownica.

Zastanow sie jeszcze nad tymi glosnikami http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=91985645 . Mialem wczesniej te JBLe ale wydaje mi sie ze te hertze graja lepiej a napewno parametrami sa lepsze. Mniejsza moc ale pasmo przenoszenia a szczegolnie dynamika lepsza. No i koniecznie wzmacniacz bo tak na samym radiu to nie bedzie za fajnie. Szczegolnie z tymi JBLami bo maja mniejsza dynamike.

No i pamietaj o gabce tak jak w oryginalnej puszce.

Opublikowano

Hej. tez mysalem o identycznym zestawie, dokaldnie te glosniki. Sluchaj jak je zamontujesz to plizz daj znac jak graja. A jesli chodzi o nast wypowiedz to mysle o tych wlasnie JBLach i mam radyjko Clariona DXZ658 co na wyjsciu ma 4x53 i poki co nie bede kupowal wzmachola, jak sadzicie jak to bedzie gralo? I jesli chodzi o gabki to jak ja swojego seryjnego tylniego glosnika zdjelem to tam gabek nie widzialem, natomiast jestem ciekaw czy te glosniki JBL wejda (glebokosc) do tych przejsciowek, bo np u mnie w Coupe to mam pod maskownicami od razu blache tylko z otworem w ktory idealnie wchodza tylko te 10 standardowe.

Jak kupie coś takiego http://www.allegro.pl/item93206140_bmw_3_e36_oryginalne_podstawy_6x9_na_tyl.html

i włożę głośnik http://www.allegro.pl/item92974196_jbl_gto_936e_6_x_9_pl_gw_vat_od_abc.html

To mówicie, że będzie to dobrze grało. Czy maskownice oraz puszka głośnika pozostaną seryjne ??

Opublikowano
Wejdzie Ci glosnik ktory manawet 20 cm glebokosci:) . Przejsciowke wkladasz od strony bagaznika wezsza czescia do gory a szersza do dolu i tam przykrecasz glosnik. Co do radia to ten clarion jest oki ale nigdy nie bedzie to gralo tak jak wzmacniacz nawet 30W. Do samego radia tym bardziej polecam glosniki z jakas wieksza dynamika.
Opublikowano
Tzn. przygladlem sie tym przejsciowka na allegro http://www.allegro.pl/item93206140_bmw_3_e36_oryginalne_podstawy_6x9_na_tyl.html i jak tak przym ocuje to te glosniki beda skierowane do wnetrza bagaznika? Bo nie wiem jak bedzie to wygladalo. Mam wilka prosbe jesli moglbys mi podeslac zdjecie twojej instalacji z takimi glosnikami mi na maila [email protected] bym byl bardzo wdzieczny. Pytam sie tak bo zreszta jak widac jestem calkiem nie w temacie, a chce cos zmienic z glosnikami zeby byl dziwek lepszy. I jeszcze jedno dzis koles mi polecil w dosc dobrej cenie glosniki 3 drozne Magnata 6x9? Czy sa one lepsze od JBLa?
Opublikowano
Niestety z glosnikami magnata nie mialem stycznosci. Mialem JBL GTO a Hertze ktore teraz mam sa lepsze. Nie mam teraz aparatu zeby wstawic zdjecia. Najwczesniej w poniedzialek. Przejsciowke dajesz wezsza strona do gory od strony bagaznika i przykjrecasz ja do blachy od gory pod oslona glosnika. Do szerszej strony od strony bagaznika przykrecasz glosnik membrana do gory. Glosnik jest magnesem w dol. W ten sposob zostaja stare maskonice glosnikow ale od gory pod maskownica nie widac calej membrany. Tak czy tak gra to w miare dobrze.
Opublikowano
możesz spróbować tak jak ci pisał "wektor" na "hertzach" . ja na nich jeszcze nie grałem więc trudno mi coś powiedzieć . fakt , że to już górna pólka , ale moje jbl-e mnie w zupełności wystarczą . no chyba , że przy wjeżdzie do np. zakopanego chcesz by górale słyszeli cię nad morskim okiem:-) :twisted2:
Opublikowano
bodzio , widzę , że mamy te same furki więc piszę jak to masz zrobić. najpierw musisz odkręcić te stare pierdziochy zwane nokia. odłączasz kabelki i najlepiej do kosza. następnie jak już masz dystanse to wewnątrz tam gdzie będzie przykręcony głośnik wyklej gąbką do uszczelniania okien i zamontuj głosniki na śruby . pamiętaj :!: najpierw głośniki do dystansów , bo póżniej bedzie o wiele trudniej. jak już masz dokręcone to wkładasz je na miejsce dawnych pierdziawek ( zaczepy pasują idealnie ) i dopiero dokręcasz na śruby do blachy ( wszystko jest tam na wymiar) na końcu podłączasz przewody (tylko nie pomyl, bo efekt będzie odwrotny do zamierzonego) i jazda. powodzenia .fotki przyślę ci w niedzielę .na ra
Opublikowano
Witam. Z glosniczkami to zrobie tak jak piszecie czyli wemze na przejsciowkach z gabka i chyba wybiore Hertz'e DCX 690, sie nie znam na glosnikach ale z tego co sie pytalem ludzikow to mowia ze w tych kategoriach cenowych to sa najlepsiejsze. Tylko wszystko to jak juz zrobie autko zeby mi normalnie palilo wachy i zbiore kaske. A teraz mam podstawowe czy w E36 coupe (moj IS) sa glosniki w drzwiach standardowo montowane? Bo jest jakas mala okragala maskownica ale nic nie slysze zeby stamtad cos gralo.