Skocz do zawartości

Brak ciepłego nawiewu powietrza 325i Coupe.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od zakupu auta mam problem z ogrzewaniem. Z nawiewu nie wylatuje ciepłe powietrze. Dodam iż jest to opcja z klimatyzacją manualna. Nie dawno rozsadziło mi chłodnicę przez urwaną pompę wody, tak więc wymieniłem cały układ chłodzacy. (chłodnica powietrza, pompa z metalowym wirnikiem i termostat). Odpowietrzałem układ dobre dwa dni, aż zeszło powietrze. Nawiewy ustawiałem na MAX, i zimno.. wskazówka ładnie utrzymuje się w pozycji pionowej a ciepłego powietrza jak nie było tak nie ma. Moje obawy tyczą się : Zanieczyszczonych elektrozaworów od układu nagrzewania, lub uszkodzonej nagrzewnicy. Miał ktoś z was taki problem ? Liczę na pomoc...
Opublikowano
jak odpowietrzasz to ustaw nawiew na max cieplo. Ja odpowietrzalem i nie moglem odpowietrzyc, ciagle dolewalem, z korka odpowietrzającego sie wydostawal tylko plyn. przejechalem sie kawalek, tak zeby termostat sie otworzyl, dalem gazu i nagle ogrzewanie zaczęło działać.
Opublikowano
Już to przerabiałem.. nawiewy na full grzanie i nic. Dziś zrobiłem jakieś 200km i też kicha, nic nie grzeje. Temperatura silnika książkowa, więc odpowietrzone musi być. A odpowietrznikiem jak wypływa płyn, to chyba dobrze :)
Opublikowano

Witajcie.

Po pierwsze, na wyłączonym zapłonie elektrozawory są OTWARTE. Ustawienia pokrętłami niczego nie zmieniają.

Trzeba by sprawdzić, czy węże przy zaworach są ciepłe (czy w ogóle jest elektrozawór, bo poprzedni właściciel mógł zrobić obejście, bo np. nagrzewnica mu leciała).

Ja bym wymontował nagrzewnicę, a następnie zobaczyć czy jest przepływ, czy elektrozawory działają (zazwyczaj, jeśli są uszkodzone, to pozostają w pozycji otwarty) - zawór podpięty do kostki - przekręcacie pokrętłem w samochodzie powinno powodować słyszalny dźwięk elektrozaworu.

Jeśli wszystko jest ok z elektrozaworami, to zawalona nagrzewnica

Chyba, że masz gaz i źle jest wpięty parownik.

pozdr.

Mariusz

Opublikowano
Mógł byś mi podpowiedzieć gdzie dokładnie znajdują się te elektrozawory ? Mam wersję z manualną klimą, więc jest inaczej jak w climatronicu.? A jeśli chodzi o gaz, mam sekwencję staga 300+ która sprawuje się super.
Opublikowano

Elektrozawory są na podszybiu obok serwa hamulców. Jeśli nie masz klimatronika (a więc nie ma możliwości oddzielnego ustawienia temperatury dla kierowcy i pasażera, elektrozawór jest jeden (nie podwójny jak w klimatroniku).

Niestety, w Twoim przypadku trzeba (chyba) zdemontować dolot, bo dostęp raczej "ginekologiczny".

Jeśli chodzi o gaz, to ważne jest jak wpięty jest parownik.

pozdr.

Mariusz

Opublikowano
Mam manualną klimatyzację, ale przecież w takiej są dwa oddzielne potencjometry temperatury. A elektrozawory są dwa, przed chwilą sprawdzałem. Chciałem wypiąc wtyk elektryki tych zaworów ale ni ch..ja nie idzie. Choć może taki ze mnie mechanik:) Dzięki w każdym razie za informację. Czas udać się do kogoś kompetentnego kto będzie wiedział co z tym zrobić.