Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc!

mam duzy problem z odkreceniem korka wlewowego oleju (mobil 75w90) do skrzyni biegow..nie chce sie za zadne skarby odkrecic..przypuszczam, ze jest mocno zapieczony..a nie chcialem uzywac ogromnej sily (wiadomo czym grozi)..probowalem nawet wd40..macie jakis pomysl jak odkrecic bez wybicia zebow :? ?? wiadomo wlew oleju jest umieszczony niezbyt wygodnie..

zabralem sie za wymiane oleju bo cos mi wyje w srodku auta gdy muskam na gaz delikatnie (podczas przyspieszania tego dzwieku nie ma) czy to moze byc most czy raczej skrzynia? zaznaczam, ze w moscie olej jest wymieniony (mobil 75w90) i czy skrzynia biegow od e30 318is jest taka sama jak w e30 318i albo 320i?

pozdrawiam

Opublikowano
Do odkręcania korków potrzeba często dość dużego momentu, szczególnie jak długo nie był odkręcany, próbowałeś z jakąś przedłużką na klucz?
Pozdrawiam
Opublikowano

To prawda.Ja też mialem problem z odkreceniem korka.Trzeba było uzyc klucza z przedluzka.Pewnie dlugo nie byl uzywany.

A moze w złą stronę kręcisz ? :) żartuję

Opublikowano

Witam

Miałem ten sam problem. Korka za nic w świecie nie dało się odkręcić. Zjechałem łeb śruby, i pojawił się problem :) Więc trzeba było załatwić to siłowo ;] w ruch poszedł migomat. Na nakrętke naspawałem rurke, na nią nałożyłem następną, po tym rurka miała prawie metr długości. Jedno dobre szarpnięcie i po krzyku. :))) Po odkręceniu okazło się że śruba się zapiekła. Po tej akcji dałem na korek podkładke miedzianą i do tego nasmarowałem ją silikonem czerwonym ( tym od wysokich temperatur ) Teraz z odkręcaniem nie ma problemu. Pozdro

Nera mnie szarpie, jakby mnie ktoś bemką przejechał :)