Skocz do zawartości

BMW X3 E83 2008r Swiatła do jazdy dziennej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam na swojej liście wyposażenia światła do jazdy dziennej :

S896A TAGFAHRLICHTSCHALTUNG Sterowanie św. do jazdy w dzień

Tylko zastanawiam się jak one działają ?

Po włączeniu funkcji auto w dzień nie działają światła , gdy przełączam na pozycyjne wiadomo świecą tylko ringi , a jak włączę światła mijania ( xenony ) to palą się normalnie . Jak mam zapalone światła mijania i zgaszę auto to światła gasną automatycznie ( ringi gasną po wyciągnięciu kluczyka) tzn. nie muszę gasić ich pokrętłem . Podsumowując u mnie pokrętło jest zawsze w pozycji zapalonych świateł mijania i to są te światła do jazdy dziennej ?

Opublikowano
W pozycji auto i samo się ci wszystko przełącza :cool2: :cool2: :cool2:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
  • Autor
W pozycji auto i samo się ci wszystko przełącza :cool2: :cool2: :cool2:

Z tego co zauważyłem w pozycji AUTO , w ciągu dnia światła się nie palają. Tylko po zmierzchu zapala się xenon.

Opublikowano

To nie masz zakodowanych kolego ....może komuś przeszkadzały i wyłączył

A follow me home ci działa ???

Opublikowano
Można samemu zrobić żeby w pozycji przełącznika Auto światła same się zapalały i gasły bez względu na pore dnia.Metoda prosta i sprawdzona na mojej X3.Rozbieramy obudowę nad lusterkiem wstecznym,proste i banalne następnie wyciągamy czujnik światła i deszczu jest to jeden moduł i następnie zaklejamy oczko od czujnika światła czarną taśmą.Składamy do kupy i mamy światła z automatu zawsze.
Opublikowano
No można..można tylko ,ze światła dzienne są kodowane na długich a tego tak nie zrobisz :wink: :wink:
Opublikowano
  • Autor
To nie masz zakodowanych kolego ....może komuś przeszkadzały i wyłączył

A follow me home ci działa ???

Powiem szczerze że nie widziałem czy dział mi ta funkcja? FOLLOW HOME

Rozumiem że po zamknięciu auta palą się światła przez chwilę ? ( tylko w nocy )

A co do świateł dziennych u mnie działają tylko w pozycji włączonych świateł mijania , po wyłączeniu silnika gasną - tak jak w trybie auto

Opublikowano
Ta funkcja jest włączana manetką świateł.Po zgaszeniu auta przytrzymujesz kilka sekund i światła się palą nawet jak zamkniesz auto.A jak długo będą się palić to już zależy od tego ile zostało ustawione.Standardowo zdaje się ze to 30 sekund :cool2:
Opublikowano
  • Autor
Ta funkcja jest włączana manetką świateł.Po zgaszeniu auta przytrzymujesz kilka sekund i światła się palą nawet jak zamkniesz auto.A jak długo będą się palić to już zależy od tego ile zostało ustawione.Standardowo zdaje się ze to 30 sekund :cool2:

Co mam przytrzymać kilka sekund ? Którą manetkę bo nie bardzo rozumiem. :roll:

Opublikowano
Manetka od "długich" do siebie tak jak byś chciał mignąć "długimi"
Opublikowano
  • Autor
Manetka od "długich" do siebie tak jak byś chciał mignąć "długimi"

Działa , tylko szkoda że trzeba to powtarzać za każdym razem . :cool2:

Opublikowano
No nie da się inaczej niestety.....bynajmniej nic o tym nie słyszałem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
robilem ostatnio taki manewr u znajomego, kodowanie zajelo mu 3 minuty, i jest to na swiatlach dluchich ustawionych na 42%mocy i wszystko gra, w pozycji auto swica sie swiatla dzienne przod oraz pozycje tyl bez podswietlenia tablicy rejestracji, natomiast gdy ciemno wlacza sie ksenon i reszta.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Po zakodowaniu świateł drl jest tak:

A - przełącza pomiędzy dziennymi/xenonem

0 - palą się dzienne

pozycje - palą się dzienne i pozycje

mijania - pali się xenon

Czy idzie zrobić tak, żeby dzienne paliły się tylko w trybie auto? Tak byłoby najwygodniej...

Drugie pytanie, czy zamiast aktywowania drl, można zrobić tak, żeby przy przełączeniu na mijania (pali się xenon), światła automatycznie gasły po zgaszeniu samochodu? Głownie w obu przypadkach chodzi mi o to, żeby nie trzeba było cały czas włączać swiateł wchodząc do auta i potem ich gasić ;/

Opublikowano
Przechodziłem ten temat niedawno i nie da się zrobić tak, żeby dzienne paliły się tylko w trybie auto na 0 też niestety się palą. Oraz nie da się ustawić gaszenia świateł wraz z gaszeniem auta.
Opublikowano
Oraz nie da się ustawić gaszenia świateł wraz z gaszeniem auta.

Niestety nie mogę się zgodzić z kolegą da się tak zaprogramować ze włącznik zostaje włączony, wyłączasz zapłon i wszystkie światła gasną.Nie mogę w tej chwili powiedzieć która to opcja (bo zwyczajnie nie pamiętam) ale DA SIE.

Opublikowano
Człowiek dowiaduje się coraz to coś nowszego więc :-). To poproszę odnaleźć tę opcję i przedstawić ja nam bo ja takiej zwyczajnie nie znam nigdzie nie znalazłem i o niej nie wiedziałem chociaż szukałem aż w końcu DRL aktywowałem i już mi tamto nie jest potrzebne
Opublikowano
Jak tylko odzyskam interfejs to poszukam :D
Opublikowano

Kurcze u mnie co chwilę coś nie tak :D

dopiero teraz zauważyłem, że przy trybie auto, nie przełącza mi na światła dzienne...

na auto: palą mi się tylko xenony, niezależnie od tego jak jasno jest na dworzu. Zanim aktywowałem dzienne, przełączało normalnie pomiędzy xenonem a wyłączeniem świateł...ktoś wie o co chodzi? Dodatkowo zauważyłem, że jak mam przełącznik na mijania, to po zgaszeniu samochodu, światła same gasną i nic nie pika. Przy przełączeniu na 0 czy postoje, światła dzienne się palą

Zmieniłem według opisu

DRL_DIMMUNG

wert_02

TAGFAHRLICHT_ECE

aktiv

GED_FL_ALS_DRL

aktiv

Może ktoś, komu dobrze to działa, podesłał by opis swojego pliku FSW_PSW?

Opublikowano

ja mam

DRL_DIMMUNG

wert_02

TAGFAHRLICHT_ECE

nicht_aktiv

GED_FL_ALS_DRL

aktiv

i wszystko działa idealnie

Opublikowano
A gdzieś coś jeszcze zmieniałeś? Jak możesz, to skopiuj całą zawartość tego pliku, porównam ogólnie ze swoim :)
Opublikowano
Na marginesie...teraz doszukałem się, że właśnie TAGFAHRLICHT_ECE służy do tego, żeby po wyjęciu kluczyka ze stacyjki w pozycji włączonych świateł mijania wszystko zgasło. Tak więc jeśli ktoś nie chce DRL a chce mieć spokój z ciągłym włączaniem świateł mijania (żeby można było mieć zawsze włączone i nie zmieniać), po zaznaczeniu tylko tego na aktive, powinno działać :)
Opublikowano
Na marginesie...teraz doszukałem się, że właśnie TAGFAHRLICHT_ECE służy do tego, żeby po wyjęciu kluczyka ze stacyjki w pozycji włączonych świateł mijania wszystko zgasło.

no to problem rozwiazany wlasnie wczoraj to sprawdzalem. Takze jak juz mowilem da sie

Opublikowano
ULOK, a jak ustawiałeś sobie DRL, to działały w trybie A, przełączało między dziennymi a xenonem?