Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, proszę powiedzcie mi czy u Was w samochodach też występuje dziwny dźwięk, jakby tarcia no nie wiem klocków, coś pod metaliczny podchodzący. Wystepuje ten dźwięk tylko podczas jazdy na biegu niezależnie którym, w trakcie hamowania silnikiem. Po wciśnięciu sprzęgła nagle ustępuje. W poprzednim samochodzie, a był to Rover 75 miałem podobną sytuację z tym, że tam był gwizd i było trzeba skrzynię wymienić. Przebieg samochodu to 158000 km (pewne), czy możliwe jest, że pada skrzynia, czy może nie zawracać sobie głowy i jeździć dalej. Nadmieniam, iż nie mam żadnych problemów z jazdą, biegi chodzą płynnie i poza dźwiekiem wszystko w porządku. Dzięki.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dzisiaj byłem u mechaników i wyszło, że dyfer szumi. Co byści polecali - regenerować czy używka z allegro. Jeżeli używka to czego szukać na allegro jest sporo tego ale wszystkie czymś sie róznią. Jakie przełożenie jest u mnie? nalepki żadnej nie było na mości jedynie co to taki numer 7514992-04+GF+ I DALEJ 2019990Y5. Pomóżcie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdziliście przy okazji czy był olej? może warto wymienić to nie duży koszt, można zrobić samemu, a może pomoże. ( chociaż nie słyszałem żeby pomogło raczej zaszkodziło )
Opublikowano

VIN: WBAVA71060VC22152

Skrzynia manualna, oczywiście olej sprawdziliśmy, stan idealny ale się zastanawiał czy przypadkiem opiłki nie plywają w nim bo mikroskopijne coś faktycznie było. Kurczę oleju nie chcę bez sensu wlewać, do najtańszych też nie należy, a nie chce mi się wierzyć, że będzie lekarstwem na to. Jak już coś trze to raczej dalej będzie tarło, chyba.

Opublikowano
Coś tam poszperałem na stronkach BMW i przy moście jest parametr I-3.38 domniemam, że jest to przełożenie. I tu problem, na allegro jest chyba tylko jeden taki. Czy mozna zamontować most z innym przełożeniem nieznacznie mniejszym lub większym? Prośba moja, jak by mógł ktoś zweryfikować gdzieś ten parametr (VIN powyżej) byłbym wdzięczny.
Opublikowano

do dyfra jest 75W90, Xado lub Red Line sa top !

wymiana co 2 lata lub co 80000 KM lub wymiana dyfra co 160/200 KM jak kto woli.

Ja bym zanim wymienil dyferi olej, zrobil pewny eksperyment bo u mnie zadzialalo i chcialbym sprawdzic czy to byl fuks jak mowi moj ukochany mechanik czy nie, to jest jakis tam koszt okolo 200 zl ale jezeli masz ochote sprobowac rzetelnie to finansuje operacje w zamian za rzetelne wyniki. jak zadziala to masz dyfer do przodu i uratujesz drugi a jak nie to nic to ci nie zmienia... napisz do mnie jezeli zainteresowany.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ok jestem po wymianie mostu. W końcu nastała cisza w środku. Dorwałem most o przełożeniu 3,46 było 3.38 więc różnica chyba znikoma. Chłopaki w warsztacie z ciekawości rozebrali stary dyfer (niestety nie mam zdjęć) dziwili się, że to jeszcze jeździło, w środku wszystko zmielone było. Flansza która wychodziła na wał ledwo ręką dała się obacać. Koszt całej zabawy:

- 550 dyfer + 50 kurier

- 100 olej (Red Line)

- 200 robota.

Opublikowano
Myślę, że podobnie jak u mnie ok litra, dokładnie nie wiem ile ale jak wlewałem to w butelce (nie litrowej) jeszcze trochę zostało.
Opublikowano
Poprzednio mialem Rovera 75, teraz e90 i tylko robię w AUTOSTERFIE. Kolega mi polecił ich po znajomości i naprawdę chłopaki ogarniają temat. W Roverze robiłem hamulce, skrzynie mi wymieniali, zawieszenie. Zakład mieści się na ulicy Zakliki z Mydlnik 16a, polecam ich.