Skocz do zawartości

niepokojące szumy w samochodzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, proszę powiedzcie mi czy u Was w samochodach też występuje dziwny dźwięk, jakby tarcia no nie wiem klocków, coś pod metaliczny podchodzący. Wystepuje ten dźwięk tylko podczas jazdy na biegu niezależnie którym, w trakcie hamowania silnikiem. Po wciśnięciu sprzęgła nagle ustępuje. W poprzednim samochodzie, a był to Rover 75 miałem podobną sytuację z tym, że tam był gwizd i było trzeba skrzynię wymienić. Przebieg samochodu to 158000 km (pewne), czy możliwe jest, że pada skrzynia, czy może nie zawracać sobie głowy i jeździć dalej. Nadmieniam, iż nie mam żadnych problemów z jazdą, biegi chodzą płynnie i poza dźwiekiem wszystko w porządku. Dzięki.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Dzisiaj byłem u mechaników i wyszło, że dyfer szumi. Co byści polecali - regenerować czy używka z allegro. Jeżeli używka to czego szukać na allegro jest sporo tego ale wszystkie czymś sie róznią. Jakie przełożenie jest u mnie? nalepki żadnej nie było na mości jedynie co to taki numer 7514992-04+GF+ I DALEJ 2019990Y5. Pomóżcie
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprawdziliście przy okazji czy był olej? może warto wymienić to nie duży koszt, można zrobić samemu, a może pomoże. ( chociaż nie słyszałem żeby pomogło raczej zaszkodziło )
Opublikowano
podaj vin oraz jaki masz rodzaj skrzyni
Sprzedam:
Opublikowano
  • Autor

VIN: WBAVA71060VC22152

Skrzynia manualna, oczywiście olej sprawdziliśmy, stan idealny ale się zastanawiał czy przypadkiem opiłki nie plywają w nim bo mikroskopijne coś faktycznie było. Kurczę oleju nie chcę bez sensu wlewać, do najtańszych też nie należy, a nie chce mi się wierzyć, że będzie lekarstwem na to. Jak już coś trze to raczej dalej będzie tarło, chyba.

Opublikowano
  • Autor
Coś tam poszperałem na stronkach BMW i przy moście jest parametr I-3.38 domniemam, że jest to przełożenie. I tu problem, na allegro jest chyba tylko jeden taki. Czy mozna zamontować most z innym przełożeniem nieznacznie mniejszym lub większym? Prośba moja, jak by mógł ktoś zweryfikować gdzieś ten parametr (VIN powyżej) byłbym wdzięczny.
Opublikowano
  • Autor
Powiedzcie mi chociaż, jaki olej idzie do dyfra (czy MTF-LT2 będzie dobry) lub jaki inny? Aha znalazłem takie mosty: http://allegro.pl/bmw-3-e91-e90-most-dyferencjal-tyl-3-46-automat-i3542136370.html oraz http://allegro.pl/tylny-most-3-73-bmw-3-e90-sedan-i3518232109.html Który był by lepszy, chodzi mi o przełożenie.
Opublikowano

do dyfra jest 75W90, Xado lub Red Line sa top !

wymiana co 2 lata lub co 80000 KM lub wymiana dyfra co 160/200 KM jak kto woli.

Ja bym zanim wymienil dyferi olej, zrobil pewny eksperyment bo u mnie zadzialalo i chcialbym sprawdzic czy to byl fuks jak mowi moj ukochany mechanik czy nie, to jest jakis tam koszt okolo 200 zl ale jezeli masz ochote sprobowac rzetelnie to finansuje operacje w zamian za rzetelne wyniki. jak zadziala to masz dyfer do przodu i uratujesz drugi a jak nie to nic to ci nie zmienia... napisz do mnie jezeli zainteresowany.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
  • Autor
ok dzięki, cena przyzwoita chyba wezmę ten co polecasz.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ok jestem po wymianie mostu. W końcu nastała cisza w środku. Dorwałem most o przełożeniu 3,46 było 3.38 więc różnica chyba znikoma. Chłopaki w warsztacie z ciekawości rozebrali stary dyfer (niestety nie mam zdjęć) dziwili się, że to jeszcze jeździło, w środku wszystko zmielone było. Flansza która wychodziła na wał ledwo ręką dała się obacać. Koszt całej zabawy:

- 550 dyfer + 50 kurier

- 100 olej (Red Line)

- 200 robota.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
gdzie można sprawdzić ile oleju wchodzi do dyfra w e90 320d 163km automat ?
Opublikowano
  • Autor
Myślę, że podobnie jak u mnie ok litra, dokładnie nie wiem ile ale jak wlewałem to w butelce (nie litrowej) jeszcze trochę zostało.
Opublikowano
Gdzie w KRK robiłeś ? i czy zadowolony jesteś z mechanika :cool2:
Opublikowano
  • Autor
Poprzednio mialem Rovera 75, teraz e90 i tylko robię w AUTOSTERFIE. Kolega mi polecił ich po znajomości i naprawdę chłopaki ogarniają temat. W Roverze robiłem hamulce, skrzynie mi wymieniali, zawieszenie. Zakład mieści się na ulicy Zakliki z Mydlnik 16a, polecam ich.