Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

czy mozna odczytac pojemność akumulatora z którym auto wyjechało z fabryki po nr VIN ?

w ETK po nr VIN pokazuje mi 3 wartości pojemności (70, 80, 90 AH bez wskazania który był założony ) a aku mam niefabryczny ( wymienił go poprzedni właściciel ) chciałbym jednak wstawic taki jaki był nominalny ...

pozdr

Opublikowano
Załóż pierwszy pokazany w realoem :wink: :wink: bo najbardziej prawdopodobne,ze taki był :mrgreen: :mrgreen:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Im większy tym na ogół lepszy (po za ceną) - to zależy jakie wyposażenie ma auto. Do Start/Stop czy do ogrzewania postojowego zalecają AGM 90Ah. Ale to nie reguła, w moim nie ma powyższych wynalazków a ORI akumulator to AGM 80Ah a nie 70Ah. Jeżeli teraz bez problemu auto pracuje np. na 70Ah to bym zostawił i poczekał aż padnie. Jeżeli masz za dużo kasy to załóż AGM 80 lub 90Ah - starczy na długo. Po wymianie pamiętaj o przekodowaniu w kompie żeby auto wiedziało co ma.

P.S. u mnie też realoem pierwszy pokazuje 70Ah czyli nie ma to wiele wspólnego z rzeczywistością

• Członkowie klubu
Opublikowano

Podłącz auto pod kompa i odczytaj jaki akumulator ma przypisany.

Zamontuj o podobnej pojemności i tym samym typie. Nie zapomnij o rejestracji nowego akumulatora do auta.

Pozdrawiam

Opublikowano

witam

dzięki za odpowiedzi :D

pytanie teraz, czy wszystkie oryginalne aku : 70 , 80 i 90 AH maja takie same wymiary?

u mnie jest obecnie padnięty nieoryginał o wymiarach 275x175x175 mm

Opublikowano

Czy ktoś może pomóc krok po kroku, wyjaśnić jak podłączyć pod komputer i sprawdzić jaki jest obecnie akumulator wsadzony?

Z góry dzięki!

Opublikowano
Ale czym chcesz chcesz to sprawdzać ???

INPA wystarczy?

ewentualnie proszę o info czym (jakim programem) powinienem sprawdzić podłączając do komputera?