Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam.jestem nową osobą na tej stronce.postanowilem sie zalogować ponieważ macie tu interesujące tematy.jeszcze zabardzo nie wiem jak sie poruszać po tej stronce i nie wiem czy pisze to pytanie w odpowiednim dziale.Jestem posiadaczem BMW E-32 730i z 1992 roku.Jestem bardzo zadowolony ze swojego samochodu,jest ono mało awaryjne jak na swój wiek i pzrebieg,lecz mam w nim problem z którym nie mogę się uporać.Mianowicie chodzi o to ze coś sie dzieje ze wspomaganiem ukladu kierowniczego.Bylem juz u wielu mechaników i kazdy stwierdza inna pzryczyne.Ze serwo jest uszkodzone,sa zatkane kanaly w pompie,jest zapowietrzone jest zuzyty plyn lub jest zlej jakosci itp.juz nie wiem kogo mam sie poradzic.Objawy tego sa takie ze wspomaganie dziala,lecz bywa tak ze nagle odmowi mi posłuszenstwa i kierownica zaczyna ciezko chodzic.dzieje sie to dosc czesto.prosze o jakas podpowiedz.z gory wielki dzieki.Pozdrawiam :)
Opublikowano
mi sie tez pare razy tak zdarzyło ze np. przy dojezdzaniu do krzyzowki na wolnych obrotach na kilka sekund przestalo dzialac wspomaganie, ale tez niewiem co to jest
http://img412.imageshack.us/img412/7442/niskamala0udjt7.jpg
Opublikowano

wymiana płynu nie jest droga (koszt płynu ... a raczej czerwonego oleju), więc poradzisz sobie sam - chyba, że już było to robione

przyczyny o których mówili mechanicy są możliwe, choć na te zapchane kanały bym nie wpadł - prędzej padnięta pompa

a czy podczas ruszania kierownicą albo podczas tych 'chwil niedziałania' słyszysz jakieś piski?, bo może pasek Ci się ślizga

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

Witam. Nygus w twoim przypadku podejrzewał bym przytykające sie kanały w pompie bądź przekładni, jezeli objawy o których piszesz zdarzają przypadkowo, niezaleznie od obrotów silnika, albo np. w momencie zrzucania auta na luz (jezeli dzieje sie to właśnie w tym momencie to patrz nizej :) ) Jezeli jest jakiś sposób zeby to przepłukać to zalecam :) tylko nie powiem Ci jak to się robi :|

Wonz, w twoim przypadku pewnie chodzi o zaniskie ciśnienie płynu. Sprawdź pasek i pozim płynu, tak na początek :)

Bądź miły dla ludzi kiedy pniesz się w górę,

bo możesz ich spotkać kiedy będziesz spadał w dół...

Opublikowano

dzieki serdeczne za rade.plyn byl wymieniany.to jest taki sam jak do skrzyni automatycznej.wspomaganie nie wydaje zadnych dziwnych dzwiekow.paski sa napewno naprezone.skorzystam z tej rady aby pzreczyscic kanaly w pompie i odezwe sie jakie sa postepy w tej sprawie

pozdrawiam piotrek :)