Skocz do zawartości

problem ze wspomaganiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam.jestem nową osobą na tej stronce.postanowilem sie zalogować ponieważ macie tu interesujące tematy.jeszcze zabardzo nie wiem jak sie poruszać po tej stronce i nie wiem czy pisze to pytanie w odpowiednim dziale.Jestem posiadaczem BMW E-32 730i z 1992 roku.Jestem bardzo zadowolony ze swojego samochodu,jest ono mało awaryjne jak na swój wiek i pzrebieg,lecz mam w nim problem z którym nie mogę się uporać.Mianowicie chodzi o to ze coś sie dzieje ze wspomaganiem ukladu kierowniczego.Bylem juz u wielu mechaników i kazdy stwierdza inna pzryczyne.Ze serwo jest uszkodzone,sa zatkane kanaly w pompie,jest zapowietrzone jest zuzyty plyn lub jest zlej jakosci itp.juz nie wiem kogo mam sie poradzic.Objawy tego sa takie ze wspomaganie dziala,lecz bywa tak ze nagle odmowi mi posłuszenstwa i kierownica zaczyna ciezko chodzic.dzieje sie to dosc czesto.prosze o jakas podpowiedz.z gory wielki dzieki.Pozdrawiam :)
Opublikowano
mi sie tez pare razy tak zdarzyło ze np. przy dojezdzaniu do krzyzowki na wolnych obrotach na kilka sekund przestalo dzialac wspomaganie, ale tez niewiem co to jest
http://img412.imageshack.us/img412/7442/niskamala0udjt7.jpg
Opublikowano

wymiana płynu nie jest droga (koszt płynu ... a raczej czerwonego oleju), więc poradzisz sobie sam - chyba, że już było to robione

przyczyny o których mówili mechanicy są możliwe, choć na te zapchane kanały bym nie wpadł - prędzej padnięta pompa

a czy podczas ruszania kierownicą albo podczas tych 'chwil niedziałania' słyszysz jakieś piski?, bo może pasek Ci się ślizga

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

Witam. Nygus w twoim przypadku podejrzewał bym przytykające sie kanały w pompie bądź przekładni, jezeli objawy o których piszesz zdarzają przypadkowo, niezaleznie od obrotów silnika, albo np. w momencie zrzucania auta na luz (jezeli dzieje sie to właśnie w tym momencie to patrz nizej :) ) Jezeli jest jakiś sposób zeby to przepłukać to zalecam :) tylko nie powiem Ci jak to się robi :|

Wonz, w twoim przypadku pewnie chodzi o zaniskie ciśnienie płynu. Sprawdź pasek i pozim płynu, tak na początek :)

Bądź miły dla ludzi kiedy pniesz się w górę,

bo możesz ich spotkać kiedy będziesz spadał w dół...

Opublikowano
  • Autor

dzieki serdeczne za rade.plyn byl wymieniany.to jest taki sam jak do skrzyni automatycznej.wspomaganie nie wydaje zadnych dziwnych dzwiekow.paski sa napewno naprezone.skorzystam z tej rady aby pzreczyscic kanaly w pompie i odezwe sie jakie sa postepy w tej sprawie

pozdrawiam piotrek :)