Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, jestem tu co prawda nowy aczkolwiek wszędzie już przeszukałem i dalej nie mogę znaleźć odpowiedzi, więc liczę na pomoc z tego to forum.

Niedawno temu jakieś 3-4 miesiące temu zakupiłem E36 1.8 m43 w sedanie nie powiem autko ładnie się spisywało aż do niedawna. W pewnym momencie po przejechaniu około 50km, kiedy stanąłem pod sklepem przy wyjściu z auta zauważyłem dość poważny wyciek, wręcz kałużę pod samochodem, więc natychmiast otworzyłem maskę i sprawdziłem co jest nie tak, jako że licznik był nieudolnie wymieniany przez jakiegoś fachowca temp. silnika była taka jak zawsze. Wracając, patrząc pod maską co jest nie tak, oprócz dymu oraz nie miłego zapachu płynu chłodniczego zauważyłem że mam strasznie miękkie przewody, pomimo tego podszedł do mnie jakiś człowiek i powiedział że mi wąż wypadł co nie było prawdą ale mimo to odkręciłem go i założyłem z powrotem na swoje miejsce. Odpaliłem silnik przejechałem 200m na parking, po czym zostawiłem go na cały dzień by się schłodził. Zastanawiając się później co mogło być nie tak, następnego dnia poszedłem do samochodu sprawdzić co się tak naprawdę stało. Okazało się iż tzw "Elastyczny przewód układu chłodzenia" się urwał w miejscu które zaznaczyłem na obrazku niżej:

http://puu.sh/4l7aV.jpg

Niestety przewód urwał się w tak nie typowym miejscu (za filtrem oleju oraz pod kolektorem ssącym) że po prostu nie idzie się do niego dostać. Plus to że jeszcze ten kruciec* na zaznaczonym obrazku się urwał więc wypadało by też wymienić cały ten element nie podpisany na obrazku który znajduje się pod cyfrą 8. Od dłuższego czasu szukałem jak zdemontować kolektor ssący w M43. Kupiłem książkę, dwie ściągnąłem, przeszukałem fora, i niestety nigdzie o tym nie pisze, a potrzebuje go zdemontować by zrobić porządek z owym przewodem. Do sedna moim pytaniem jest jak zdemontować kolektor tak by można było się do tego krućca* dostać bezpośrednio. A i jeszcze jedno gdzieś usłyszałem że jeżeli wywaliło mi ten wąż to możliwe jest że ciśnienie w układzie jest za wysokie i trzeba wymienić uszczelkę pod głowicą, jeżeli tak to jaki jest mniej więcej koszt wymiany uszczelki w M43?

Dzięki wielkie z góry.

Opublikowano

Ciśnienie ciśnieniem na razie nie ma się co przejmować. Może po prostu pękło już ze starości.

Jak nie wiesz jak się za to zabrać to oddaj auto do mechanika.

Co do rozebrania kolektora to większej filozofii nie ma. Składa się z dwóch części. Jeśli chodzi o górną cześć wszystkie śruby widać a jak ściągniesz górę to zobaczysz pewnie resztę tego co trzeba odkręcić.

Zamów sobie ten króciec nowe węże i do dzieła.