Skocz do zawartości

[E39] 530 Touring - straty mocy przy większych prędkościach

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Elo,

do kolegi jurasbreslau

tak to wygląda... było wpięte, nie wiem czy coś daje czy nie...

ale na razie nie ruszam

http://img14.imageshack.us/img14/5008/55ob.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://imageshack.us/a/img32/4746/tki.JPG

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
  • 2 lata później...
  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Witam kolegów, jestem tu nowy chociaż swoją e39 530d posiadam już od 7 lat (trzeba mi było już dawno tu dołączyć... :) około 3 lata temu zauważyłem, że przy większych prędkościach i przy wciśniętym pedale w podłoge auto przechodzi w pewnym momencie jakby w tryb serwisowy , prędkość stoi w miejscu , ekonomizer 10l , dopiero po odpuszczeniu gazu kiedy spadnie prędkość i obroty i ponownym wciśnięciu w podłogę normalnie przyspieszał (bardzo niebezpieczne przy wyprzedzaniu nie raz się o tym przekonałem), do tego jeszcze był jakby zamulony od dołu , tak jakby późno wstawała turbina itp. Na początku jeździłem po "warsztatach" ale nikt mi nic sensownego nie powiedział i tak dałem sobie z tym spokój i sie do tego przyzwyczaiłem. Aż do dzisiaj kiedy przypadkiem przeczytałem tutaj o czyszczeniu tego filterka (siateczki) w elektrozaworze sterowania podciśnieniem turbiny. Według zaleceń kolegów którzy wcześniej to opisali, zdemontowałem go, wyczyściłem to sitko w środku , złożyłem wszystko z powrotem i szok przy jeździe testowej! Już zapomniałem przez te 3 lata jak fajnie zbiera się e39 530d 193KM , zdecydowanie żwawszy od dołu , lepiej się wkręca ciągnie do końca no i przy gwałtownym przyspieszaniu przypuśćmy od 120 pedał w podłodze nie odcina już turbiny tylko jedzie tak jak powinien jechać. Po 7 latach , dzisiaj znowu zaczęło mi się to auto podobać :) dzięki
  • 5 tygodni później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sory że tak późno... ale rzadziej bywam ostatnio na forum...

193kM mogą cieszyć,... tylko muszą być sprawne...

patent filterka... jest naprawdę trudny do zdiagnozowania, i jeśli ktoś nie jest maniakiem/ fanem BMW, zwłaszcza silników M57 nie udzieli fachowej odpowiedzi....

cieszę się że forum pomogło...

dalszej bezawaryjności Kolego!!!

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...