Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem świeżym posiadaczem e90 330i. Chciałem zapytać o wskaźnik poziomu oleju, mianowicie:

Czy gdy wskaźnik oleju pokazuje równo połowę i jest napisane "OK" - rozumiem, że wszystko jest DOBRZE ale słyszłem opinie o tym, iż wskaźnik poziomu oleju powinien utrzymywać się bliżej kreseczki "MAX" (oczywiście tak żeby nie przelać). Dolałem dzisiaj ok. 250 ml Oleju i wskaźnik ani drgnął. I tu pojawia się drugie pytanie: Czy po prostu "kreseczka" wskaźnika bez względu na to ile jest oleju ale zakres mieści się między MIN a MAX zawsze będzie w połowie i wskazywała "OK"? Zmieni się dopiero wtedy gdy będzie za mało albo przelane (>MAX)

Chodzi o ten wskaźnik: (nie mam swojego zdjęcia więc posłużyłem się googlowskim:))

http://img13.imageshack.us/img13/2696/015ddj.jpg

Dzięki za odpowiedź!

Pozdrawiam

Opublikowano

Wskaznik ma piec "stanow" w tym jeden min (jezeli spadnie ponizej min to bardzo zle) ale min = do maksimum brakuje jeden litr.

czyli 4 stany = litr czyli jedna "kreska" (jezeli bys mial idrive te 5 stanow jest dobrze widoczne) = 250 ml.

Jezeli dolales 250 ml to moze akurat byles zaraz na poczatku jednego stanu/Kreski a dolales np 210 m i dalej jestes w tym stanie.

Jezeli jestes miedzy kreska 2 à 5 jest ok. Jezeli masz bardzo agresywny styl jazdy lepiej byc na 4 lub MAX ale nie przelac.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiecej chyba nie trzeba pisac, bo Rivasi jasno odpowiedzial co i jak. Dodam tylko ze po dolaniu wskaznik uaktualni sie po nastu lub kilkudziesięciu kilometrach. A nie od razu po dolaniu.

🙃🙃

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź. Niestety nie wiem albo coś kiepsko napisałeś albo ja jestem nierozumny "ma 5 stanów" "czyli 4 stany" :D to ile w końcu?

Tak jeszcze dopytam (żeby mieć całkowitą pewność).

czyli nie jestem w stanie osiągnąć stanu "BLIŻEJ MAX" (tak żeby poziom "kreski" był blisko poziomu max)? Jeżeli stan jest "OK" równo w połowie między MIN a MAX to nic nie ruszać i czekać aż samochód sam mnie zawoła? :)

Pozdrawiam

Edytowane przez M44444R
Opublikowano

Pojeździj trochę może drgnie wskaźnik, ja też po zmianie miałem 3/4, dolałem ze 200 i ani dygnął, ale po paru dniach coś mnie tknęło i sprawdziłem i poziom był MAX i w sumie od 4k się tak utrzymuje, też 3L BENZYNA :)

pzdr. Łukasz

Opublikowano

Czesc,

Z doswiadczen moich i kolegi (ktory uszkodzil silnik, bo czekal zgodnie z instrukcja, az samochod sam poprosi o olej) to najlepiej utrzymywac poziom oleju na MAX.

Tak jak inni koledzy radzili - dolewaj male ilosci (ja dolewam zwykle po 200ml), pojezdzij troche az do pelnego rozgrzania oleju, sprawdz poziom i jesli trzeba znow dolej.

Te wskazniki sa srednio dokladne i maja spora bezwladnosc. Kiedys po dolewce pokazywal mi 3 kreski, a gdy silnik jeszcze bardziej rozgrzalem (po dluzszym kawalku autostrady) - 4 kreski.

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy 330i :)

Opublikowano
Dokładnie. Najlepiej dolać około 400 ml w momencie gdy wskaźnik poziomu pokazuje połowę stanu. Wskaźnik ma dużą bezwładność i z dwóch kresek może nagle pokazać minimum.