Skocz do zawartości

Różnice między silnikami: N47D20A vs. N47D20C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak jak w temacie, jakie są różnice między tymi silnikami? Czy silnik N47D20C podejdzie do BMW E60 2008r.?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Był już omawiany ten temat na forum . Tak podejdzie ,oczywiście tej samej mocy .Należy zmienić przewód rurowy nr. 6 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=NX31&mospid=50464&btnr=11_4101&hg=11&fg=40&lang=pl . Np. w "C " w przypadku wymiany rozrządu nie trzeba wymieniać wału , co zaleca BMW w "A". W "C" według opinii forumowiczów znacznie rzadziej pękają łańcuchy, co nie oznacza że rozrząd jest bezawaryjny .
Opublikowano
  • Autor
Czy tylko różni się tym przewodem? Np. Łapy silnika są takie same?
Opublikowano
  • Autor
Chodzi mi o wymianę kompletnego silnika a nie gołego słupka.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Myślałem że pytasz właśnie o słupek , bo on jest najczęściej wymieniany , zamieniany . Co do różnic wynikających z zamiany całego silnika nie będę gdybał ,bo nie wiem ma 100%.

Czy można wiedzieć jaki jest powód że zadajesz to tytanie ?

Opublikowano
  • Autor
Ponieważ w aktualnym silniku niestety ale rozrząd sie rozsypał i wydmuchalo uszczelke pod głowicą. A o silnik N47D20A bardzo trudno.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przy jakim przebiegu padł ,dochodziły wcześniej z silnika jakieś niepożądane dźwięki np. szuranie ? Jeżeli głowica jest ok. dlaczego chcesz wymieniać kop. silnik, a nie słupek ?
Opublikowano
  • Autor
Przy ok. 180tyś. Ale prawdopodobnie ktoś przekręcił licznik. A jeżeli chodzi o głowicę to jest ona pęknięta wraz z lekko skrzywionym korbowodem, dlatego też decyduje się na kompletny silnik, lecz jak na razie nigdzie nie jest dostępny.
Opublikowano
N47D20A trudno dostać właśnie ze względu na awaryjny rozrząd - dużo ludzi go szuka, w N47D20C jest mniej problemów z rozrządem
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano
nie ma zadnych róznic ale uwaga oznaczenie n47d20c maja tez nowe silniki a one sa inne ,,mowiac o silnikach z lat około2007 2008 2009 to czy jest A czy C nie ma róznicy silnik jest taki sam i jezdzi tez dobrze ,,na moje wszyscy pisza ze n47d20a sa gorsze a pytanie ile ma uszkodzony silnik kilometow z koncowka A na moje wiecej niz ten z koncowka C bo były produkowane (A) wczesniej to jak sie popsuły miały wiecej kilometrów przejechanie... wiec sie popsuły ,,,