Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czesc, wrocilem ost z wakacji, 3 tys km i tak mi sie wydaje jakby auto zaczelo mi kopcic, tzn w nocy w lusterku widze jak jedzie za mna auto i ja depne delikatnie to widze dym za soba, to samo w dzien, jak go podkrece troche na obrotach to dymi na czarno, i dzwiek turbo jakis taki dziwny, tzn w pewnym zakresie obrotow tak jakby wylo delikatnie, a nie syczalo jak do tej pory. Podejzewam nieszczelnosc ukladu, jak to mozna sprawdzic? jak sprawdzic kolektor czy jest szczelny i inne weze, ewentualnie gdzie szukac przyczyny. Dodam ze ekonomizer zamyka sie do konca do 4-tego biegu, na 5-tce prawie max.
Opublikowano
na 5-tce prawie max.

330d na piątce zamyka ekonomizer przy byle mocniejszym przyspieszeniu, bez specjalnego wciskania pedału w podłogę.

Zatem albo faktycznie masz nieszczelność, albo turbo zdycha, albo przepływka źle mierzy.

Opublikowano
a to bedzie dobrze slychac pod maska ze gdzies ciagnie lewe powietrze? jakby turbo padalo to czasem nie powinno mi ubywac oleju? bo od wymiany do wymiany jest idealnie. W weekend moze uda sie podlaczyc pod inpe i wtedy zczytac bledy z silnika? czy wejsc jeszcze gdzies glebiej w inpie?
Opublikowano
Pierwsze co zrób to podłącz pod kompa. Możliwe, że turbo przeładowuje i wywali błąd - wtedy podciśnienia do wymiany i czyszczenie elektrozaworka.