Skocz do zawartości

E39 530d, dystans 10mm na tył, piasta kołnierz centru.11,7mm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Temat wrzucam tu bo szybciej ktos poradzi, a mianowicie... Czy dystans do e30 530d 10mm na tył ma racje bytu jeżeli kołnierz centrujący od piasty ma 11,7mm? Oczywiście w takim wypadku chyba tylko dystans bez kołnierza, no ale czy 1,7mm które zostanie na osadzenie felgi i dokrecenie jej srubami jest w ogole bezpieczne i wystarczy żeby bezproblemowo podróżować? I czy wtedy sruby powinny byc dluzsze od seryjnych o dlugosc dystansu czy o 11,7mm? Pomocy ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jakie ET mają felgi do których chcesz dołożyć dystanse?

jeżeli kołnierz centrujący od piasty ma 11,7mm

Bo trochę nie rozumiem tego co piszesz.

Nie interesuje mnie ile "kołnierz centrujący" ma od piasty(cokolwiek to znaczy???) tylko odległość powierzchni montażu od środka felgi (osi symetrii) bo to jest ważne.

ET żeby dołożyć dystanse 10 powinno zawierać się w granicach 35-25 wtedy schodzisz o ten 1cm i masz ET rzędu 25-15. Tak robią osoby które koniecznie chcą założyć felgi od 3-er do 5-er-później dochodzą do wniosku, że to jednak nie wygląda :mrgreen:

Osobiście nie eksperymentował bym z ET mniejszym niż 15. Chyba, że chcesz klepać nadkola.

Jeżeli nie podasz odpowiednich wartości to nikt nie odpowie na twoje pytanie.

Aaaaaa. Zakładając dystanse 1 cm- jeszcze zależy jakie dystanse. Jeżeli to będą tylko podkładki to- tak trzeba dać dłuższe śruby. Jeżeli dystanse przykręcane do piasty a koło przykręcane do dystansu to takie dystanse przeważnie mają cały komplet śrub montażowych. Przy 1 cm obstawiam pierwszą opcję gdzie potrzebne będą dłuższe śruby.

Jest tyle ładnych felg od E39 i od E38 czy nawet E60 które pasują po przetoczeniu otworu, że dziwie się ludziom którzy robią takie kombinacje.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Kolego, mam od 7er styling 95 x4, smigam na nich caly czas, przod 9j tyl 10j, osadzanie et24 x4. Przod byl konieczny 15mm dystans i jest lala, tyl przydalby sie z 10mm ale kolnierz przy piescie ma 11,7mm i nie wiem czy da rade, wiec chyba troche nie kumasz tematu do konca a uciekasz w dygresje niepotrzebne na temat gustu o ktorym sie nie dyskutuje :) co do nadkoli to przod jest oklepany, tyl jeszcze nie, chodzi mi tylko o to czy normalnie taki dystans sie zamontuje ze wzgledu na 11,7mm na piescie i na dystans 10mm bez kolnierza, o konstrukcji dystansu nie wiem po co piszesz i inne historie pokrewne, że czy mi sie koło zmiesci itp, całą reszte juz wiem co i jak, nie jestem z pierwszej lapanki :) dziwi mnie tylko co z tym kołnierzem od piasty skoro bedzie go tylko wystawac 1,7mm po zalozeniu dystansu, a 1,7mm w feldze po dokreceniu jej srubami to nie wiem czy to nie bedzie bić i spelni egzamin. Ja nic nie tocze, nic nie przykrecam, nasuwam czlowieku dystans i przykrecam felge, cala filozofia, nie zmieniam rozstawu srub ani czarów nie robie. Dystanse zamawiam ze srubami gotowe tanio i sprawdzone. Jednakże mam problem ktory muszę rozwiazac zanim takowe na tył nabędę. Nie wszyscy mają full gotówki i wszystko gotowe, a czasem można zrobić coś ze smakiem :wink: