Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,mam pytanie chce zakupić serię jeden lecz zastanawiam się czy wybrać słabszą benzynkę czy mocniejszego diesela.Mam do wyboru 116i lub 118i a z diesela 118d i 120d,trasy krótkie dziennie po 14 km rzadko gdzieś dalej,zastanawiam się czy to nie katorga dla diesela,lecz jak oglądam mobile.de to za cene najsłabszej benzyny mam już mocniejszego diesla,a spalanie mniejsze.Pomóżcie w wyborze ;/
Opublikowano
Zależy jak lubisz jeździć. Jak lubisz kręcić silnik to 1.6i tego wymaga żeby było w miarę dynamicznie w mieście. Ja bym brał 118i. Ale wszystko zależy od stanu auta.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko i wylacznie benzyna :norty:

Wzialbym ta macniejsza bo w 116i duzo jest problemu z rozrzadam ,popytaj chlopakow co maja te wozidla :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja też uważam, że benzyna lepsza czy na krótkie czy na długie trasy... Ale omijaj 116i... ze względu na słabą i awaryjną jednostkę. Polecam pozostałe benzyny czyli 118i 120i 130i ale tylko na wtrysku pośrednim. Jeśli nie spieszy Ci się z zakupem to moja prawdopodobnie będzie do sprzedania pod koniec roku (jak coś to pisz na priva).... chęć na r6 nie zna granic :)
Opublikowano
Niestety ale śpieszy mi się z zakupem :) Tylko dziwi mnie to że w zakupie używanego w niemczech benzyna jest droższa od diesela...
Opublikowano

adrianCB a jakie to niby awarie wystepuja w 116i nie wliczajac napinacza za 150zl w rocznikach przed 2007 ? bo ja o niczym innym nie slyszalem.

116i do miasta jest idealna w trasie tez daje rade wszystko zalezy od tego na jaki egzemplarz trafisz, najlepiej sie przejechac 116i i sam bedziesz wiedzial

Opublikowano
W moim budżecie właśnie raczej sam 116i się trafiają,dużo pali taki w mieście,a w trasie daje rade?Bo niektórzy mi mówili że nawet golfy stare mnie wyprzedzą :P
Opublikowano
kolego bzdura, 116 po FL ma 121km jest naprawde dynamiczniym autem, oczywiscie nie jest to pocisk jak 120i ale do miasta moim zdaniem wystarcza to co oferuje, na trasie tez sobie calkiem dobrze radzi ale czasami trzeba podkrecic obroty. Spalanie w miescie okolo 8,4 w trasie około 7,8l. Ja jestem zadowolony z wyboru silnika, 90% miasto 10% trasa.
Opublikowano

kolego bzdura, 116 po FL ma 121km jest naprawde dynamiczniym autem, oczywiscie nie jest to pocisk jak 120i ale do miasta moim zdaniem wystarcza to co oferuje, na trasie tez sobie calkiem dobrze radzi ale czasami trzeba podkrecic obroty. Spalanie w miescie okolo 8,4 w trasie około 7,8l. Ja jestem zadowolony z wyboru silnika, 90% miasto 10% trasa.

jak napisalem wczesniej wszystko zalezy od egzemplarza jaki znajdziesz, nie napalaj sie na pierwszy lepszy, sprawdz 2-3 razy zanim kupisz, ludzie szukaja po kilka miesiecy jedynki w dobrym stanie, ja szukalem 4 miesiace

Opublikowano
Ja kupuje z Niemiec i mam nadzieje że się nie nadzieje na bombe chociaż tam :) A duża różnica jest w jeździe pomiędzy 116i i 118i?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
adrianCB a jakie to niby awarie wystepuja w 116i nie wliczajac napinacza za 150zl w rocznikach przed 2007 ? bo ja o niczym innym nie slyszalem.

116i do miasta jest idealna w trasie tez daje rade wszystko zalezy od tego na jaki egzemplarz trafisz, najlepiej sie przejechac 116i i sam bedziesz wiedzial

Po pierwsze tak jak piszesz rozrząd, po drugie usterki elektryki silnika. Z resztą nie wyssałem sobie tego z palca, bo mój kolega pracuje w ASO bmw w Łodzi i sam mi odradzał 116i, bo one najczęściej są na warsztacie. Oczywiście piszę o przed liftach.

Pozdrawiam

Opublikowano
kolego 116i po FL naprawde jest pozbawiona wszystkich problemow jej poprzedniczki, wszystko i tak zalezy od tego na jaki egzemplarz trafisz bo kupno zadbanej 1 to loteria, polecam poszukac na naszym forum bo koledzy dbaja o swoje wozidelka.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po pierwsze tak jak piszesz rozrząd, po drugie usterki elektryki silnika. Z resztą nie wyssałem sobie tego z palca, bo mój kolega pracuje w ASO bmw w Łodzi i sam mi odradzał 116i, bo one najczęściej są na warsztacie. Oczywiście piszę o przed liftach.

Pozdrawiam

Bo Polsce do niedawna w wersji benzynowej na rynku wtórnym praktycznie dostępne było jedynie 116i. Generalnie do niedawna 95% aut to diesle. A zatem statystycznie 116i trafiało do serwisu najczęściej, a 118i i 120i sporadycznie.

Opublikowano (edytowane)
To czyli mówicie że lepiej benzyne od diesela.Ok,ale czy mam się też rozglądać za 116i?Czy spokojnie da radę wyprzedzać autka powyżej np 90 km/h? Edytowane przez Iphone
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To czyli mówicie że lepiej diesela od benzynki.Ok,ale czy mam się też rozglądać za 116i?Czy spokojnie da radę wyprzedzać autka powyżej np 90 km/h?
Chyba na odwrót, lepiej benzynę niż diesla, kwestia tylko czy 116i czy 118i/120i. Co do cen jak pisałeś to nie tylko w serii 1 jest tak że benzyny są droższe od diesli w serii 3 dokładnie to samo. A wiąże się to z tym że diesle mają najechane po 300-400-500 tyś i abyś nim dalej jeździł na start musisz włożyć sporo kasy (dlatego ludzie się ich pozbywają) a benzynę możesz śmiało trafić z przebiegiem około 100tyś wymienić olej i filtry i mieć święty spokój.
Opublikowano

Wiem, że już od dłuższego czasu szukasz 1er, z tego co wiem masz dobry budżet.

Najpierw szukałeś diesla w PL, później w D, koniecznie na wypasie i w M paku, teraz szukasz benzyny w D.

Ale powiedz, czy byłeś już oglądać choćby jedną sztukę? Siadłeś, przejechałeś się?

To ma być Twoje pierwsze auto i boisz się. że 122KM w nowoczesnym silniku nie dadzą rady? :duh:

Obrałeś zły sposób na kupno auta, bo tu nikt za Ciebie nie wybierze.

Proponuje ruszyć się z domu oglądnąć kilka aut w swojej okolicy, przede wszystkim przejechać się i sprecyzować swoje wymagania - to na pewno ułatwi Ci poszukiwania.

Opublikowano
Niestety gdzieś blisko nie ma jedynki do sprzedaży żeby się przejechać,a ja nie mam czasu żeby się wozić,chce wybrać kupić i jeździć,a oczywiście że chciałem m pakiet i wypas w polsce,ale jak się po miesiącu okazało w Polsce wszystkie lepiej wyposażone samochody jak i te najtańsze wersje miały coś robione,tak więc szukam w Niemczech
Opublikowano
Jeżeli serio nie jeździłeś jedynką. To pierwsze co powinieneś zrobić to przejechać się jakąkolwiek. Jak masz salon BMW w okolicy to może tam mają komis. Auto jest dość specyficzne i może się okazać że zupełnie ci nie leży co jest możliwe po przesiadce z X5