Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów .

Jakiś czas temu usłyszałam dziwny dźwięk dochodzący spod maski mojego bmw e46 320ci m54 . Będąc u dwóch mechaników mówili, że to zawór kanału dolotowego. Jednak po wymienieniu dalej rozchodzi się jakieś 'glu, glu, glu ' i 'tyrkotanie'. Nie mam pojęcia co to może być . Daję linka do filmiku i proszę o szybką odpowiedź i radę.

http://www.youtube.com/watch?v=Hbq6_dhgb6c&feature=youtu.be

Opublikowano
hmm ... ale to ma jeszcze jakieś dodatkowe objawy ? Czy też tylko takie dziwne stuki dochodzące chyba spod maski tak jak na filmiku ?
Opublikowano
sonda lambda może wariować, zwiększa się spalanie i z dnia na dzień dźwięk jest coraz głośniejszy, aż w końcu burczy jak traktor. oczywiście jeżeli tam jest problem

No na razie burczy jak diesel :P . Mam nadzieję , że głośniej już nie będzie .

Opublikowano
Strasznie vanos głośno chodzi. Jak przybliżałaś aparat/telefon w jego okolicę było to dobrze słychać

Dużo roboty pewnie z tym vanosem i zwykły mechanik z tego co słyszałam raczej się nie podejmie zrobienia z tym czegokolwiek , bo rzadko który się zna . Pewnie najlepiej do jakiegoś serwisu co tylko bmw się zajmują , choć ciężko coś takiego znaleźć . A orientujesz się ile naprawa tego vanosa kosztuje i co tak naprawdę można z nim zrobić ?

Opublikowano

Skąd jesteś?

Co dokładnie pada to nie wiem. Czasami wystarczy uszczelnienia wymienić i nie hałasuje. Pewnie jakiś kompleksowy remoncik vanosa mieści się w 1,5tyz zł. W moim silniku niecały tysiąc zł wystarcza.

Opublikowano
Skąd jesteś?

Co dokładnie pada to nie wiem. Czasami wystarczy uszczelnienia wymienić i nie hałasuje. Pewnie jakiś kompleksowy remoncik vanosa mieści się w 1,5tyz zł. W moim silniku niecały tysiąc zł wystarcza.

Okolice Oświęcimia , niedaleko też do Bielska-Białej . Czyli jeżeli okazało by się , ze to ten vanos to zaś kasę trzeba szykować , tylko najpierw znaleźć odpowiednią osobę która się tym zajmie ... Przez rok autko chodziło bez szwanku a teraz wiecznie coś .

Opublikowano

Grzechocze jak vanos, ale to tylko film.

U mnie grzechotało znacznie mniej i tylko w pewnym przedziale obrotów.

Zakres naprawy będzie taki sam, czyli wymiana uszczelnień i kasowanie luzów.

Jeśli chodzi o koszty to moim zdaniem w 1000zł powinnaś się zmieścić. Dwa lata temu płaciłem w okolicach 700zł.

Znalazłem na forum kolegę ze Zduńskiej Woli, który naprawia vanosy, podjechałem i po problemie.

Chcesz namiary to pisz na PW, nie chcę tu robić nikomu reklamy.

• 5 tygodni później...
Opublikowano
U mnie też tak grzechocze. Znajomy mechanik powiedział że to na 100% vanos i że trzeba wymienić uszczelki i jakieś tulejki. Ponoć można to samemu zrobić i to nie takie trudne. Nie wiem tylko gdzie je kupić. Ktos ma pomysł?
Opublikowano
Nikt się nie wypowiedział wiec sam poszukałem. Można kupić na alledrogo ale są dwie firmy. Jedna to Beisan z USA a druga Mehenker. Którą wybrać, która lepsza ? Ktoś coś wi ?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Nikt się nie odzwyał więc sam zaryzykowałem i zadzwoniłem. Wyjąłem mojego vanosa i wysłałem do regeneracji do Mehenkera. Odesłali po kilku dniach i teraz śmigam już pare dni. Jak na razie jest ok. Moment wyrazie lepszy no i nie grzechocze. Nie mam niestety porównania do Beisana.