Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, wziąłem się za wymianę tylnych 2 głośników z bocznej zabudowy w touringu.

Fabryczny sprzęt to 2001 BMW Business CD.

Tylny głośnik ma oznaczenia:

2 Ohm 3031122

LPT 160 Al 06

65.13-8 368 238

49184 30704/08

HAES Germany

Rozmiar 160x65 mm

Nie jest zajechany ale jego brzmienie jest bardzo niewyraźne, i pierdzi...

Miałem problem ze znalezieniem pasującego zestawu głośników do 300-400zł

Wymienialiście u siebie głośniki? Taki zestaw poprawi jakość dźwięku??

http://allegro.pl/nowosc-glosniki-wspolosiowe-powerbass-l2-652-2-ohm-i3465056203.html

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam odgrzeje tamat moze kotos sie wypowie....

Na dniach mam zamiar wymienic u siebie glosniki z tylu w tourningu przed liftem...

W googlach wyszukałem ze niby pasuja tam 6x9", fi 160 itp ....i ze sa fabrycznie 2 ohm a s przedwane maja 4 ohm i jest lipa....

czy ktos mi powie jak to jest z tymi ohmami i srednica glosnikow na tyl do tourninga? jakie tak beda pasowały bez jaki przerobek ???

Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

przy fabrycznym radiu i tak szału nie będzie.

słaba końcówka mocy.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano

Radio tez idzie do wymiany na nie fabryczne+ramka..;)

Ale zostaja jeszcze te głosniki.... jakies wizje ?

Opublikowano

Za 200zł nie kupisz głośników popularnej firmy które bedą grały lepiej (wszystkie marketowe jbl,pb,hertz pioneery itp za 200zł to straszne chińskie badziewie, gdzie 190zł płacisz za naklejke a 10zł to wartość głośnika) będą grały jeszcze gorzej

za 450zł dostaniesz juz "morel tempo 6"

Za 220zł dostaniesz diora GDS 1607 nie ma fajnej naklejki ale za to prawdziwy dzwięk i miażdzy konkurencje nawet z duzo droższej pułki

Opublikowano

Nie rozumiem po co zmieniać kable do głośników w czym to ma pomóc jak przy takich jak są jest optymalnie i lepiej juz byc nie może

Kable porzadne to można mieć sygnałowe, kable do wzmacniacza zasilające odpowiedniego przekroju

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tak się nadają jak Twoja wiedza na ten temat :mrgreen:

właśnie po to żeby spadków napięcia nie było a co za tym idzie zniekształceń dźwięku.

te cienkie fiuty w wiązkach do fabrycznego pierdzącego audio się nadają jedynie.

Opublikowano

Hmmm.. ale powiedzcie mi jakiej srednicy lub kształtu głosniki wejda na tył bez jakis przerobek....

Ingerowac w inst w aucie mi sie nie widzi za bardzo .... nie da sie poprawic jakosci poprzez zmiane radia oraz głosnikow?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie ingerować tylko drugą pociągnąć.

jak tego nie zrobisz efektu nie będzie.

zresztą tyłu nie musisz tylko przód wymień i nowe kable podciągnij.

tył w tych plastikach i tak nie zagra.

z tyłu siedzą 16cm.

Opublikowano (edytowane)

pete_wwa akurat wiedze w branży elektroakustyki mam profesorską w przeciwieństwie do ludzi od których nasłuchałeś się takich bredni i teraz powielasz

czy ty w ogóle masz pojęcie co pleciesz ? spadki napięcia i Zakłucenia ci powstają na kablach głośnikowych ... :mad2:

Poczytaj sobie jakies książki na temat tego do czego służy kabel głośnikowy na jakich zasadach się go dobiera i dlaczego a nie powtarzaj bzdur które ktos ci wcisnął i nie wprowadzaj innych w błąd

Powiem ci tylko że kabel nie ma najmniejszego wpływu na jakość dzwieku musi być tylko taki by miał znikomy opór elektryczny by nie tracić mocy i żeby przesyłana przez niego moc nie powodowała jego nagrzewania

To jedyne warunki jakie ma spełniać jesli je spełnia to jest odpowiedni i lepszy juz nie będzie... nie ważne czy będzie miedziany czy złoty czy kosztował 5zł czy 5000zł i jakiej bedzie firmy

skoro twierdzisz że konieczna jest jego wymiana czy wiesz jaki ma opór w Ohm ma kabel w BMW i jaką moc mozna przepuścić przez niego bez jego nagrzewania ?

Pewnie nawet nie wiesz a opowiadasz... porównaj jego średnice ze średnicą przewodu w przedłużaczu do którego masz bezpiecznie podłączoną 4kW kuchenke elektryczną to bedziesz miał

pewien zarys

A zanim zaczniesz sie spierać to poczytaj bo ja nie mam czasu cie uświadamiac

zabaa1984 nie musisz żadnych kabli wymieniać te są optymalne do tej mocy , a głośniki tam są 165mm z tym że musisz mieć przejciówke na otwory montarzowe do bmw (do przykrecenia takie kółko)

Edytowane przez PanMiyagi
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

z baranami się nie dyskutuje bo sprowadzają do swojego poziomu i pokonują doświadczeniem :mrgreen:

pokaż dyplom profesorski jak takiś kozak z kresów.

napisałem zniekształcenia nie zakłócenia.

jak tego nie doczytałeś i nie rozróżniasz to ta wiedza jest mocno ograniczona.

więc nie wyskakuj mi z pseudo mądrymi agresywnymi tekstami :wink:

Opublikowano

chcesz ori głośniki to mam bo sam u siebie wymieniałem...

włożyłem potężne 6x9 ale musiałem porobić dystanse z mdfu i stelaż który to wszystko będzie trzymało i żeby było szczelnie zamknięte

bo jak głośnik nie będzie tworzył ciśnienia w zamkniętej bryle to to wogóle nie będzie brzmiało czym byś tego nie pędził...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
są takie woofery z osłoną że fabrycznie puszka rezonansowa się robi, ale kolega chce chyba w fabryczne miejsca.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam

Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie jak zdemontować tylny głośnik w E46 compact

Zdjąłem plastikową osłonę, odkręciłem 2 śruby ale co dalej to zgłupiałem...

Nie dało rady wyjąć...

Czy to jest wciskane, czy jeszcze jakieś śruby trzeba odkręcić

Bardzo proszę o pomoc