Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam takie pytanie?

Nie działa mi wentylator klimatyzacji - ten przed chłodnicą - wiem co go boli ale czy mogę tak z tym jeździć i czy coś się stanie?

A nie działa bo poszukałem na forum ,że załącza go czujnik wkręcony z boku chłodnicy - niestety moja chłodnica się rozszczelniła i wymieniłem na inną i nie ma możliwości aby ten czujnik wkręcić - leży sobie z boku.

Czy szukać teraz odpowiedniej chłodnicy?

Proszę o radę - klima ogólnie działa - chłodzi bardzo dobrze.

Opublikowano

Piotrze, jeżeli rozmawiamy o tym małym wiatraczku przed chłodnicą (widoczny przez nerki) to on odpowiedzialny jest za regulacje ciśnienia w sprężarce? klimatyzacji. Wiatrak ten załącza się gdy ciśnienie w sprężarce osiąga dosyć dużą ilość atmosfer i mówiąc językiem laika rozładowuje ciśnienie w sprężarce. Co się stanie jak sprężarka będzie działać a wiatraczek się nie załączy... Nie jestem ekspertem, ale nie chciał bym być wtedy w samochodzie.

Dodam jeszcze że ten wiatraczek nie chodzi cały czas tylko załącza się od czasu do czasu, by jak napisałem wyżej wyrównać ciśnienie w sprężarce klimatyzacji.

'Wiadomo, ze taki a taki pomysł jest nie

do zrealizowania. Ale żyje sobie jakiś

nieuk, który o tym nie wie. I on właśnie

dokonuje tego wynalazku.'

Albert Einstein

Opublikowano

Wszystko jasne - dlatego nie działa bo - wiem ,że mam mało czynnika w układzie wchodzi 1200g a ja naładowałem 600g - uzupełnie układ do pełna i sprawdze.

Nie pisałem o tym, że mam mało czynnika bo nie wiedziałem, że to ważne - ale czegoś się dowiedziałem.

Dzięki za odp.

Czynnik uzupełnie w sobote i dam znać czy wentylator działa.

Opublikowano
Po ówczesnym nabiciu klimy (sprawdzeniu szczelności, uzupełnieniu oleju) serwisant powinien nie odczepiać kabli od przewodów sprężarki. Powinien sprawdzić wydolność klimatyzacji (termometrem jak dobrze chłodzi), a podłączone kable do układu będą monitorować ciśnienie w sprężarce (gdzieś tam powinny być zegary mierzące ciśnienie), warto na to popatrzeć. Zauważysz na że jak ciśnienie osiągnie tam wysokie osiągi to załączy się sprężarka, ciśnienie spadnie itd. itd.

'Wiadomo, ze taki a taki pomysł jest nie

do zrealizowania. Ale żyje sobie jakiś

nieuk, który o tym nie wie. I on właśnie

dokonuje tego wynalazku.'

Albert Einstein