Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Samochód po roku na pierwszym przeglądzie ,standardowo wymiana filtrów i oleju,uzupełnienie płynów itp. ,ze względu na śladowy przebieg (o. 4000 mil) nie było nic do roboty. Gratisowa aktualizacja navi ! Kolejna pochwała dla serwisu ,miałem umówioną wizytę na 12 ,zostawiłem auto ok.8 i zapytano ,czy chcę poczekać (jeśli nie to darmowe odprowadzenie :-). Po godzinie 9 samochód po przeglądzie ,umyty i posprzątany :D Co ciekawe naciągnęli producenta na wszystkie nowe pióra wycieraczek (tylnej chyba nie używałem nigdy). Generalnie kolejny raz chwalę serwis z którego korzystam (z innych opisów wynika ,że raczej dobrze trafiłem) :wink:
Opublikowano
Akurat piora wycieraczek to Ci sie co roku naleza jak psu buda. :cool2:

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kolego napisz gdzie robiles ten serwis? czy w PL jak tak to gdzie?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Przecież kolega ma w podpisie gdzie mieszka :)

Myślę że przez ocean nie wybrał by się na serwis do PL....

Opublikowano
Zapewne przy cenie serwisu cena wycieraczek to groszowe sprawy. Z ciekawości - to była Twoja pierwsza wymiana oleju w samochodzie? Był zalany olejem mineralnym?
Opublikowano

Tak ,pierwsza wymiana oleju (5W30) ,przegląd oczywiście za oceanem - no i co można robić dłużej z autem o śladowym przebiegu bez zgłoszonych usterek ? :wink:

Koszt wycieraczek = 165 USD.

Opublikowano
Tak ,pierwsza wymiana oleju (5W30) ,przegląd oczywiście za oceanem - no i co można robić dłużej z autem o śladowym przebiegu bez zgłoszonych usterek ? :wink:

Koszt wycieraczek = 165 USD.

Tyle zaplaciles za piora????

A olej leja tylko syntetyczny.

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano
A olej leja tylko syntetyczny.

Chodziło mi o pierwszy olej jakim był zalany samochód. Wiem, że w okresie docierania stosuje się czasami oleje mineralne stąd pytanie. Docelowo wiadomo, że będzie stosowany syntetyk.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Nie stosuje się mineralnych...
Opublikowano
Nie stosuje się mineralnych...

Masz racje, stosuje sie specjalne mieszanki oleju, ktore pomagaja dotrzec sie silnikowi. Z drugiej strony wymienia sie je troche wczesniej niz zwykly olej.

Kiedyś było tak:

Opublikowano
Wycieraczki wymienione na gwarancji ,koszt dotyczy rozliczeń dealer/producent.
Opublikowano
... Gratisowa aktualizacja navi ! Kolejna pochwała dla serwisu ... Po godzinie ....

robiłem niedawno aktualizację navi, proces wgrywania nowych map trwał ponad 2h (wg instalatora miał trwać ~3h)...

rozumiem, że można w tym czasie wykonać inne czynności serwisowe ale skrócić czas wgrywania map do 1h :wink: ...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Masz racje, stosuje sie specjalne mieszanki oleju, ktore pomagaja dotrzec sie silnikowi. Z drugiej strony wymienia sie je troche wczesniej niz zwykly olej.

Coś tu nie rozumiem;ja mam auto od nowego a pierwsza wymiana oleju zalecana jest w październiku czyli po 2 latach! Pytałem w serwisie też in ordnung,komputer pokazuje również oktober. Proszę o info jak to się ma w Waszym przypadku :?:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

W BMW nie ma różncy czy to pierwsza czy też następna wymiana.

Okres zawsze ten sam.

Opublikowano
Narzekajcie na serwisy ,narzekajcie - ja zacznę jak będę miał powód :D
Opublikowano
Narzekajcie na serwisy ,narzekajcie - ja zacznę jak będę miał powód :D

To ja zaczne. Jak ostatnio odstawilem iksa na serwis, to w kafeterii nie mieli mojego ulubionego smaku kawy - poludniowego orzesznika jadalnego. :norty:

Kiedyś było tak:

Opublikowano
O właśnie ,u mnie też słabo : sok był tylko jabłkowy i pomarańczowy ,a kawa Starbucks (a nie każdy lubi) i do tego słone paluszki - skandal :cry2:
Opublikowano
W BMW nie ma różncy czy to pierwsza czy też następna wymiana.

Okres zawsze ten sam.

Jak to mam rozumiec,mam w planach wycieczke po Europie i boje sie o motor.A konowalom z serwisu juz nie wierze :duh:

Opublikowano (edytowane)
Myślę,że trochę wpadamy w paranoję z tymi serwisami. Chyba nie jest tak beznadziejnie ? Jaka jest alternatywa ? Pan Miecio z młotkiem i przecinakiem ? :wink: Edytowane przez rafusa
Opublikowano
O właśnie ,u mnie też słabo : sok był tylko jabłkowy i pomarańczowy ,a kawa Starbucks (a nie każdy lubi) i do tego słone paluszki - skandal :cry2:

Jesli mowimy juz o kulinariach to kawy takiej jak w BMW München to nigdzie na świecie nie uswiadczysz,wiem bo odbieralem moje dwa ostatnie samochody :D

Zreszta kawa w Niemczech jak i piwo jest the best :cool2:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Panowie!!

To nie forum kuchennych rewolucji!!!

Opublikowano
Panowie!!

To nie forum kuchennych rewolucji!!!

"Nie samym BMW zyje czlowiek, ale kazda rzecza, ktora z nim sie kojarzy. Albowiem powiadam Wam, cenzura na forum czuwa a sezon ogorkowy w pelni." :norty: :cool2:

Kiedyś było tak:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tak jak dandanio pisze - co roku nalezy ci sie wymiana wszystkich pior wycieraczek; nikt nikogo nie nacignal - jest to w ramach "free" maintenance 4/50

po raz pierwszy slysze, aby komukolwiek zrobiono gratisowa aktualizacje navi - albo miales jakis problem z navi i musili zrobic aktualizacje softu albo cos ci sie pomylilo (stawiam na ta druga opcje, ze wzgledu na czas spedzony w serwisie)

z doswiadczenia: pojechalem, aby dolali mi plynu Diesel Exhaust Fluid (oczywiscie powiedzialem "doradcy klienta", aby dal samochod komus kto umie dokonac tej czynnosci bez rozlewania plynu po calym silniku, masce, blotnikach i zderzaku jak poprzednim razem), generalnie 5-10 min roboty... pytam ile to bedzie trwalo - doradca na to, ze dwie godziny...ja: :shock: on na to, ze musi znalezc technika, ktory to bedzie umial zrobic... zenada

maja pewnie 2-3 osoby, ktore cos tam kumaja, reszta ta chlopki roztropki

nawet nie pozwalam im samochodu umyc ani odkurzyc - ale moze to inny swiat na tym wschodnim wybrzezu

Samochód po roku na pierwszym przeglądzie ,standardowo wymiana filtrów i oleju,uzupełnienie płynów itp. ,ze względu na śladowy przebieg (o. 4000 mil) nie było nic do roboty. Gratisowa aktualizacja navi ! Kolejna pochwała dla serwisu ,miałem umówioną wizytę na 12 ,zostawiłem auto ok.8 i zapytano ,czy chcę poczekać (jeśli nie to darmowe odprowadzenie :-). Po godzinie 9 samochód po przeglądzie ,umyty i posprzątany :D Co ciekawe naciągnęli producenta na wszystkie nowe pióra wycieraczek (tylnej chyba nie używałem nigdy). Generalnie kolejny raz chwalę serwis z którego korzystam (z innych opisów wynika ,że raczej dobrze trafiłem) :wink:

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1