Skocz do zawartości

520i Touring M52TU B20 Problem z centralnym zamkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem w swoim bmw z otwieraniem sie drzwi z pilota. A mianowicie problem na początku pojawiał się sporadycznie czasem nie moglem otworzyć drzwi z pilota musiałem włożyć kluczyk do zamka wtedy wszystkie drzwi otwierały się z centralnego bez problemu. Po niedługim czase problem zaczął się ciągle pojawiać i nie byłem wstanie wogolę już otworzyć samochodu z pilota ( ani drzwi ani bagażnika przyciskiem z pilota) Lecz jako iż wiem , że w tych samochodach to pomaga postanowiłem odpiąć akumulator zresetować go i spróbować ponownie po podpięciu. I eureka samochod po założeniu akumulatora znowu zaczą za każdym razem otwierać i zamytać drzwi bez żadnego problemu. Ale zauważyłem , że nie do końca problem zniknął ponieważ po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręcenia go na pierwszą pozycje pilot przestawał działąć. Po prostu wyciągałem kluczyk ze stacyjki wysiadałem i próbowałem zamknąć samochodód z pilota i nic.. tak samo jak wcześniej. Co lepsze postanowiłem znowu zdjać akumulator i spróbować go resetować. I znowu tak samo pilot działał otwierał zamykał samochdów dopóki nie włożyłem i nie przekręciłem kluczyka w pierwszą pozycje stacyjnki... Po paru próbach nawet po zresetowaniu pilot przestał działać wogolę od tamtej pory nie udało mi się już otworzyć samochodu lub zamknać z pilota.

Od razu chciałem poinformować , że sprawdzałem u kilku "elektryków" iż Pilot wysyła sygnał do niejakiego modułu konfortu i to nie on jest problemem ( zresztą z drugim kluczykiem jest dokladnie tak samo wysyła sygnał ale samochód się nie otwiera)

Próbowalem również z programowaniem kluczyków wszystko się odbywało jak należy lecz samochód z tego co wiem powinien przy tym zamknąć się i otworzyć lecz tego nie robił... Ani jednym ani drugim kluczykiem.

Dodam jeszcze , że przycisk wewnątrz samochodu działa otwiera i zamyka wszystkie drzwi.

Używam od roku czasu samochodu bez pilota otwierając tylko z zamka lecz strasznie mnie to irytuje nie iwem co z tym zrobić.

Podejrzewam że ustarka jakaś siedzi w module konfortu jakiś przekaźnik nie wiem... Chciałem zapytać czy jest w stanie ktoś mi powiedzieć w którym miejscu w tym samochodzie znajduje się moduł konfortu?

Z góry dziękuje za odpowiedz i ewentualne diagnozy ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Niestety okazało się że cały modól komfortu jest sprawny i działa... i niestety dalej tylko z pilota się nie otwiera :C

Jest w stanie ktoś mi powiedzieć gdzie w samochodzie znajduje się odbiornik sygnału z pilota/? Bo z tego co widzałem w samym module komfortu go nie ma

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tego co wiem, to sygnał odbiera ta sama antena co fale do radia.

Wzmacniacz antenowy w sedanie jest w tylnym lewym słupku, o ile dobrze pamiętam.

W kombiaku tez jest w ostatnim lewym.

Jak uporasz się z usterką, to dam znać co było, bo u mnie jest podobnie, tylko że przestaje działać zamykanie.

Reszta przycisków chodzi ok, a zamykanie jak mu pasuje.

Pilot mam sprawny.

Opublikowano
Z tego co wiem, to sygnał odbiera ta sama antena co fale do radia.

Wzmacniacz antenowy w sedanie jest w tylnym lewym słupku, o ile dobrze pamiętam.

W kombiaku tez jest w ostatnim lewym.

Jak uporasz się z usterką, to dam znać co było, bo u mnie jest podobnie, tylko że przestaje działać zamykanie.

Reszta przycisków chodzi ok, a zamykanie jak mu pasuje.

Pilot mam sprawny.

Miałem tak samo, pilot otwierał/zamykał jak chciał, w końcu przestał działać. Wymieniłem wzmacniacz antenowy w słupku i od tamtej pory działa bez zarzutu. Tak wiec polecam wymianę tego wzmacniacza, najlepiej jak jest od kogoś zamienić na chwile.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A czy w przypadku uszkodzenia wzmacniacza antenowego nie miał bym problemów z odbieraniem fal radowych?

Bo tak się składa, że radio odbiera dobrze.

Opublikowano

Spróbuj czy bedzie różnica w odbiorze radia jak włączysz ogrzewanie tylnej szyby. U mnie tak bylo przed wymianą wzmacniacza że radio grało normalnie ale właśnie do chwili włączenia ogrzewania tylnej szyby. Po wymianie i ten problem ustał :)

Pozdrawiam