Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Poszukuję wszelkiej literatury po polsku do BMW e28 524td np. "Sam naprawiam" - może być również w formie elektronicznej " )

Chętnie też usłyszę opinie i rady osób, które "odnawiały" e28.

Posiadam 524td 08.1984r, które niedługo ma iść na "kurację"...blacha , lakier...i wszystkie rady byłyby cenne.

Dodam że blacharka jest w dobrym stanie zewnętrznym (pierwszy lakier), skorodowane miejsca przy kielichach (pospawane przez poprzedniego właściciela), ranty błotników pod maska, tylni pas przy błotnikach, podszybie (kilka 2-3cm dziurek), dziura (4-6cm)w podluznicy prawej przy styku z podłogą i pewnie troche innych ale to dopiero wyjdzia .Silnik i mechanika bez zarzutów .

Kupiłem ją we wrześniu i zrobiłem nią przez 1,5miesiąca ok 5000km (aby sprawdzić czy wytrzyma), od tamtego czasu stała pod chmurką nieużywana, teraz ją odpaliłem i znów śmiga bez problemu (w końcu to Beta) a ile przy tym miałem frajdy :).

Dzisiaj odwiedziłem Panie na Narbutta (ostatnio byłem tam z 6 lat temu ....) dowiedzieć się o ceny zderzaków i trochę mnie "sponiewierało" kiedyś były u nich po ok 150zł a teraz po 1100zł bo e28 to juz rasowy Youngtimer i w BMW też o tym wiedzą .....będe chromował !

:shock: moze ktoś zna dobrą galwanizerię i wie jakie sa koszty chromowania np. kmpl. zderzaków gdzieś w Warszawie lub okolicach

Jak z częściami, które są dostępne u sprzedawców niezaleznych (Intercars, Interteam itp), czy można trafić te montowane fabrycznie i za ile?

Kupię używany (lub nowy) pas przedni i tylny oraz chłodnicę oleju do e28 524td! ! !

Pozdrawiam

wojer :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Panie Moderator!!?? Pan śpi?? :nienie: Tu ludzie czekają na pomoc!!! :mad2:

w oczekiwaniu na zerodwójkę

Pzdr

Justyna

Opublikowano
nie taka jest rola moderatora

Zgoda, ale moderator przypadkiem ma E28 524td i siedzi cicho :wink: :wink: :mrgreen:

będe chromował !

:shock: moze ktoś zna dobrą galwanizerię i wie jakie sa koszty chromowania np. kmpl. zderzaków gdzieś w Warszawie lub okolicach

Nie sprawdzałeś cen chromowania :?:

To lojalnie uprzedzam.

Będzie to kosztowało minimum 50 % wartości nowego zderzaka.

Jeśli usługa chromowania będzie tańsza, to zalecam ostrożność wobec takiej firmy - stawiam skrzynkę piwa, że chrom zacznie się łuszczyć w ciągu 0,5-1 roku. A i przy tych drogich chromach, to się czasem zdarza...

Szukałbym ładnych zderzaków-używek, acz wymaga to wielkiej cierpliwości i czasu. Albo - jeżeli kasa nie gra roli - kupiłbym nowe zderzaki. Chociaż dla mnie zawsze priorytetem są naprawy elementów decydujących o bezpieczeństwie, niezawodności i trwałości samochodu.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Dzięki

W międzyczasie kupiłem tylnie kły zderzaka w dobrym stanie, a i o ceny chromowania też sie dowiedziałem . Dobra galwanizernia w Warszawie godna polecenia i sprawdzona wyceniła jeden zderzak na ok 600-700zł (usunięcie starych i położenie nowych chromów).

Dalej poszukuję książek o naprawie e28, bo ostatnio na allegro też nic się nie pojawia... :( może ktoś się zlituje :modlitwa:

Opublikowano
jezeli interesuje cie po angielsku to moge ci kupic u mnie w sklepie i podeslac po swietach, ja za swoja dalem 15 funtow, ale silniki tylko benzynowe...pozdrawiam
Opublikowano

:shock:

Jestem jestem :oops:

Jesli chodzi o literature po Polsku to polecam Etzolda który jeszcze parę dni temu poszedł na allegro za 30zł...

Tu nieco droższa :

http://www.swistak.pl/aukcje/168705,SAM-NAPRAWIAM-BMW-serii-5.html

Jesli bedziesz miał ta książkę do całej reszty dojdziesz sam.Konstrukcja E28 jest podobna do budowy cepa :mrgreen:

Co do zderzaków to przerobiłem temat dokładnie :duh: i po rocznym poszukiwaniu zakończyłem "wyprawę" w ASO :( jeśli miałbym wybierać między nowym a pochromowanym na nowo to bym sie nie zastanawiał.Zdecydowanie wziołbym nowy chyba że te które masz sa idealne bez żadnych wgnieceń (a to jest prawie że nie możliwe).Swoją drogą na Narbutta maja bardzo dobrą cenę :wink:

Do do części to na pomorzu do dostania wszystko :wink: jak cos to daj na priv :wink: i mam nadzięje że udokumentujesz swoją renowacje i pochwalisz sie nam :)

Opublikowano
nie taka jest rola moderatora

Zgoda, ale moderator przypadkiem ma E28 524td i siedzi cicho :wink: :wink: :mrgreen:

O to chodzi!! Dzięki 130rapid :clap:

I Moderator się odezwał :twisted2: :clap: :clap: :clap:

w oczekiwaniu na zerodwójkę

Pzdr

Justyna

• 1 rok później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Witam

Poszukuję wszelkiej literatury po polsku do BMW e28 524td np. "Sam naprawiam" - może być również w formie elektronicznej " )

http://www.allegro.pl/item190417906_sam_naprawiam_bmw_serii_5_e12_e28.html

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań