Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie mam BMW e36 dzisiaj stał się dziwny przypadek: wybuchła sprężarka klimatyzacji, dokładnie co się stało to rozerwało całą jej tylą obudowę gdzie znajduje się normalnie gaz. Tydzień temu byłem u mechanika dobić środka ponieważ nie dmuchała (dodał jakiś taki jak od lodówek ponieważ taki tam wchodzi.) nadal nie działało, oddałem auto do sprawdzenia klimy, goście sprawdzili powiedzieli ze sprężarka, zaworki, czujniki są na pewno ok, wina leży po stronie panelu sterowania wewnątrz samochodu. Niestety nie zdążyłem zmienić panelu bo wybuchła sprężarka uszkadzając blok silnika, chłodnice, wentylator wisco oraz nawet przesunęło zderzak.

Panowie mam pytanie co mogło być przyczyną?

- zły gaz do klimatyzacji (podobno gdzieś wożą z Ukrainy - się chłopaczek chwalił.)

- niedziałanie zaworów?

- uszkodzenie czujnika?

Czy nie dzialanie powyższych mogło doprowadzić do całkowitego rozerwania tylnej obudowy sprężarki??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jaki gaz z ukrainy???? Wchodzi zwykły r134 dostepny wszędzie. Nie wiem gdzie jeździsz, ale jak koleś nalał Ci r12 to musiał być łoś nieziemski.....i tutaj możę być problem. To że wybychła, oznacza ze powstało duże ciśnienie w układzie.

PZDR>

Opublikowano (edytowane)

Koledzy gość mówił ze już nie ma tego gazu u nas, teraz się wypiera. W 98% okazało się że przywożą gaz z Rosji w butlach z Propan-Butan. Kiedy napełniali gaz leciał z butli propan-butan, i było go już mało w butli wiec wywrócili butle i mówi gość ze to już ostatek, ale napełnił. Za 2 dni tył sprężarki w której zbiera się gaz eksplodował, na 99% dali tam resztkę propan-butan która mogła zostać na dnie. Powstała po prostu eksplozja rozsadziło tył sprężarki którą wyrwało z uchwytami z bloku silnika oraz jej odłamki uderzyły w chłodnice rozwalając ją oraz w zderzak który jest 3 cm niżej, do tego wszystkie plastiki połamało. Do tego brata poparzyło po twarzy oraz byl u okulisty wyjmować opiłki z oczu.

Kiedy napełniali mówili że z Ukrainy bo w polsce go już nie ma, teraz się wypierają. Zastanawiam się nad rzeczoznawcą i nad sądem. Narażenie życia, szok poprostu pojawił się żółty ogień przez moment.

Panowie co mogę zrobić, znacie może jakiegoś rzeczoznawcę?

Edytowane przez gbocz334
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gdzie zgłościć?? MAsz paragon na usługę, świadków......cieżka droga. Lepiej dać XXXpln pewnym XXX i jechać zrobić im z dupu miejsce na ich proban-butan i wysadzić te dupska w powietrze.....jak im puszczą zwieracze to może się nauczą trochę.....

PZDR>

Opublikowano

Zastanawiam się nad wysłaniem pisma zawiadamiającego o nieprawidłowym wykonaniu usługi w ich warsztacie...

Czy taki gaz jak jest w klimie w e36 1991 rp. w Polsce jest jeszcze legalny?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie jest legalny, nie można go sprzedawać, w lodówkach też jest stosowany inny środek. Wymień wszystkie oringi na zielone, osuszacz nowy, kompresor i tak kupujesz inny wiec kup już na r134 i napełnij r134 i po problemie...nabijesz r134 i w każdym normalnym warsztacie to zrobisz......ale dziwne zeby e36 miało klimę na r12....końcówka e30 miała już r134.....

PZDR>

Opublikowano
To jest początek produkcji e36 - 1991 rp. tylko ona z włoch i blachy ideał. :) Kolego a jest jest jakiś jeszcze inny gaz którym mogła być nabijana?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W latach 80 był to r12, od 90 roku zoczęstow stosować r134 i wydaje mi się zte taki w e36 już tylko był, ale mogę się mylić.....

PZDR>

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie, ale po co się bawić w r12. kup uzywany kompresor pod m40 na r134, wymień oringi i nabij r134 i bedzie hulać bez problewmu. W moim e30 mam cały układ r12 i zmieniłem tylko oringi i usyszacz na nowe i nabiłem r134 i działa jak malina. Nic się złego nie dzieje.

PZDR>

Opublikowano

Używanie r12 jest nielegalne . produkcje tego gazu wstrzymano 1995r ze względu na niszczenie warstwy ozonowej . Jeżeli ktoś posiada taki gaz to ma go nielegalnie z nielegalnego źródła .

Jeżeli nie masz dokumentu za usługę z warsztatu nic nie udowodnisz . Musisz mieć dokument na którym widnieje , że ci nabito Klimę r12 . Są warsztaty w których idzie po znajomości nabić r12 ale nikt ci nie wystawi takiego dokumentu.

Na sprężarce klimatyzacji napisane jest na jakim gazie i oleju pracuje .

Albo gaz był trefny albo masz mieć r12 a nabito ci r134 - instalacja nie wytrzymała ciśnienia .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano