Skocz do zawartości

jak pomalowac felgi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w temacie . mam srebrne (metalic) BMW lu felgi , chcialbym je pomalowac na zolto lub na czarny mat.

jest do tego jakis spray czy lakier , malowal ktos juz ? prosze o pomoc...

Opublikowano
  • Autor
Wiem ze to ladnie wyglada bo widzialem na necie fotki , wiec pytam dlatego czym to pomalowac :P
Opublikowano
Przed lakierowaniem musisz całe fele zjechac papierem wodnym

Polecam zmywacz do farb. Świetna sprawa przy renowacji felg. Lakier praktycznie sam schodzi.

Opublikowano
  • Autor
to wszystko wiem , chodzi mi tylko czym pomalowac .
Opublikowano

zmywacz do farb stosuje się do miejsc polerowanych ,bądź bardzo zniszczonych felg (z bablami podniesionej farby i inne pryszcze spowodowane utlenianiem aluminium)

W innym wypadku nie ma sensu bo sami nie nałożymy tak dobrego podkładu do aluminium ,jeżeli lakier jest ok to :

szlifujemy całość papierem 400 wodnym ,aby zmatowić powierzchnie ,odtłuszczamy ,nakładamy podkład akrylowy ,po wyschnieciu papier 800-1000 ,potem zależy czy czysty kolor czy metalik

opcja 1 nakładamy farbe akrylową i tyle czekamy aż wyschnie

opcja 2 nakładamy baze metaliczna ,a po jej przyschnięciu (ok 45 min ) nakładamy bezbarwny

Z tego co sie domyślam ,nie dysponujesz sprężarka ani pistoletem więc zostają ci spraye

Podkład app lub motip

wszystkie kolory robi motip ,czyste to akryle ,metaliczne to bazy i należy pokryć bezbarwnym ,co do bezbarwnego też polecam motip lub app

A co do 2 środka który podałeś to taka śmieszna guma w sprayu ,którą nakłada sie na normalny czysty lakier (bez wosków i tłuszczy ) najlepiej użyć zmywacza sylikonowego ew dobrze powycierać benzyną ekstrakcyjną ,wadą tej gumy jest tylko matowa faktura i łatwa jej zrywalność

Podsumuwując : też zaczynałem od sprayów i jak się postara to da się tym pomalować felgi ,motor ,czy nawet element samochodu ,tylko jest to mało opłacalne na dłuższa metę ,czasochłonne ,a i powłoka położona sprayem nigdy nie będzie tak twarda ,jak malowana pistoletem ,ale spraya nie trza 30 min myć po użyciu

Opublikowano
  • Autor
o kurna , nie wiedzialem ze trzeba sie z tym tak pierniczyc :) , ale dzieki :P. oddam chyba to w rece specjalisty hehe
Opublikowano
Nic Ci nie da takiego efektu jak wypiaskowanie i malowanie proszkowo. Ceny za obie czynnosi powinny wyjsc w granicach 50-100zl od sztuki. Wiec za 200-400zł masz pomalowane felgi.
Opublikowano
Nie jest to wcale takie trudne, jak jest opisane. Może strasznie brzmi, ale dałbyś sobie radę ;)