Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

zrobiłem 2500 km można powiedzieć w trasie przy czym dosłownie przed wyjazdem zaczęło brakować mocy walnięty czujnik powietrza który teraz wymieniłem ale co okazało się ze samochód zużył czy nie wiem jak to nazwać olej do min na szabelce. podczas jazdy kilka razy brakowało mocy robiła się taka dziura przez ten czujnik ale później się załączało i było wszystko ok. Co może być przyczyna braku oleju? Poszło przez turbo? co sądzicie? Dodam ze samochód do tej pory nie brał oleju pomiędzy wymianami gdzieś co 16 tys a olej jakim jest zalany to castrol edge 0w40

Opublikowano

Witam,

na Twoim miejscu na początek sprawdziłbym dwie rzeczy. Pierwsza to odma. Ostatnio miałem nawet taki przypadek u Kolegi że cały olej siedział pod korkiem, a w misce prawie zero. Po wymianie odmy wszystko ok. Dodatkowo sprawdź czy w rurze od turbiny do IC nie ma za dużo oleju. Jeżeli stoi olej to turbo puszcza na uszczelnieniach. Czy zauważyłeś jakieś nadmierne dymienie, utratę mocy, kiedy wymieniałeś odmę?

Pozdrawiam