Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Koledzy, dzisiaj pojawił się dziwny dźwięk wydobywający się z silnika. Dźwięk jest metaliczny bardzo przypominający dźwięk piły stołowej do drewna.

Dźwięk pojawia się powyżej 3tyś obrotów jak dodam więcej gazu to trochę przestaje go słychać. Dzwięk jest nie do wytrzymania w samochodzie bo jest tak głośny.

Poniżej podaję link na YT z tym dźwiękiem od 7 sek. ale lepiej słuchać od początku- wtedy jest porównanie.

http://youtu.be/fNRsKuemJY8

przebieg 175tyś

Tak czy owak wizyta u mechanika jest niezbędna ale chce wiedzieć mniej-więcej czego się spodziewać.

Dzięki

Opublikowano
Ten silnik nie ma turbiny przecież. Tylko powyżej 3 tyś obr. tak sie dzieje?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdejmij pasek wieloklinowy i odpal auto, jeśli dźwięk pozostanie pochodzi od silnika, jeśli zniknie z osprzętu. I tak obstawiam, że bardziej osprzęt powoduje ten odgłos... ale wiadomo mogę się mylić. Pamiętaj aby taką próbę robić na letnim silniku, bo jak zdejmiesz pasek wielokilnowy to auto nie będzie mieć chłodzenia (pompa nie będzie pracowała). Daj znać czy próbowałeś, a jak uda Ci się zlokalizować usterkę to napisz co to było. pozdrawiam
Opublikowano

Witam,

Te dzwięki pojawiają się powyżej 3 tyś jak dodam jeszcze więcej gazu 5-6 tyś to już nie ma tego dzwięku.

adrianCB- zrobie tak jak piszesz ale to w weekend bo teraz nie mam dostępu do narzędzi.

Dodam jeszcze jeden fakt, o którym zapomniałem napisać wcześniej i być może nakieruję to jeszcze do diagnozy otóż:

W lutym oddałem maglownicę do regeneracji bo ciężko kierownica chodziła a dokładniej to nie odbijała w ogóle i ta awaria pojawiła się zupełnie nagle tzn. bez żadnych wcześniejszych uderzeń w krawężnik czy dzwonie, ot tak po prostu przestała działać.

Po regeneracji maglownicy (a raczej wymianie) kiera się trochę "odblokowała" ale.... i tak nie odbijała w 100% muszę ją i tak prostować tak gdzieś z 4-5cm do jazdy na wprost.

Na forum doradzono mi, że mam poluzować minimalnie śrubę od ślimaka i tak zrobiłem ale to i tak nic nie pomogło.

Zastanawiam się czy ten dźwięk metaliczny nie wydobywa się z pompy wspomagania -czy czasem to nie ona się "skończyła"

Pompa była wcześniej sprawdzana metodą dodawania gazu na postoju i bez różnicy i tak ciężko chodzi

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie ostatnio padła pompa od wspomagania (tzn sam ją troszkę dobiłem, przez skręcenie kół na maksa i wkręcenie silnika do gdzieś 5-6tyś... chciałem bąka wykręcić...) i oprócz tego że pociekła po wałku to wyła... ale to było inne wycie, jak w starych Ikarusach... Takie charakterystyczne... Chociaż jak przejrzałem filmiki na youtubie, np ten

to odgłos jest bardzo podobny do Twojego... na pewno inaczej słychać na żywo a inaczej przez kompa. Ale faktycznie może to być pompa wspomagania. Jak zdejmiesz pasek wszystko się wyjaśni, a przynajmniej będziesz wiedział czego dalej szukać. Co do odbijania kierownicy to musi być ustawiona dobrze geometria, a mianowicie kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy, to on między innymi odpowiada za prostowanie się kierownicy.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!!

Opublikowano

adrianCB - dzięki za info na pewno zrobię geometrie bo w sumie to nie była robiona po regeneracji maglownicy była tylko ustawiana zbieżność.

W weekend nic nie robiłem z autem ale dowiedziałem się dzisiaj, że kolega w pracy miał identyczny problem ze swoim autem z tym, że w oplu i powiedział, że na 99% jest to szprzęgiełko klimatyzacji. Powiedział, żebym odpalił auto włączył klimę, dodał gazu i nasłuchiwał. No i się okazało, że skubany miał rację! Odpalam auto włączam klimę i w silniku cichutko żadnych dziwnych odgłosów. Powtórzyłem operację kilka razy włącz./wyłącz. klimę i cisza!

Domyślam się, że to kwestia czasu i pewnie za chwilę znowu zacznie trzeć jak bosch'em ale najważniejsze, że to nie w silniku :)

Po naprawie dam jeszcze znać jak i co.

Pozdrawiam.