Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam sedecznie kolegów, to mój pierwszy post i niestety proszę już o pomoc :( Chodzi dokładnie o to, że po włączeniu klimatyzacji auto zaczyna strasznie mulić cziężko się rozpędza, nawet z ruszaniem z miejsca nie jest dobrze bo potrafi zgasnąć. NIe wydaje mi się, żeby to było normalne jeździłem innymi samochodami i tam klimatyzacja tak nie obciążała silnika i stwarzała takie problemy... Bez klimatyzacji potrafiłem rozchulać autko do 210km/h a z to 180 max mam wrażenie, że jadąc stałą prędkością z klimą auto jakby poszarpuje ( widać nieznacznie falowanie ekonomizera) bez klimatyzacji wszystko działa jest nieznaczna turbo dziura w przedziale 2200obr i wolno idą obroty tak do 1700obr poza tym wszystko ok nie mam pojęcia co robi mu ta klima, że tak się dzieje. Może ktoś z was miał taki problem i go rozwiązał??? Przeszukałem forum i niestety nic pomocnego nie znalazłem :(
Opublikowano
miałem coś podobnego kiedyś jak partacz mi zrobił serwis klimy. Podczas jazdy czułem jakby mi ktoś reczny zaciągał co każde włączenie sprężarki. Pojechałem do innego zakładu i tam coś mi mówił gościu że poprzednik wpuścił za dużo czynnika, że cisnienie za duże było i stąd problemy. Zrobił po swojemu serwis i od tego czasu oczywiście jest spadek mocy na klimie który się odczuwa ale nie ma problemów z jazdą.
szukam
Opublikowano
właśnie tak jak piszesz startuje jakby miał ręczny zaciągnięty... czasami potrafi zgasnąć jak ruszam na światłach. Przy ruszeniu zawsze jak nacisne na gaz to reakcja jest opóźniona i rusza jak stary diesel dopiero poprawa jest przy 1800obr ekonomizer też późno reaguje :/
Opublikowano
ja mam takze mula na klimie w swojej 1.9 ;/ , klima niby chłodzi nomalnie tylko ze mul i przy rozpedzaniu slychac jak chodzi , razem z dodaniem gazu wzrastaja obroty silnika i slychac jak wyje klima , mialem podjechcac do speca ale nie mam kiedy ,
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Za dużo czynnika, zatarta sprężarka.
Opublikowano

No bo niestety są fachowcy którzy nie zwracają uwagi na to że jest 30 kilka stopni i nabijają klimatyzacje tyle ile powinno być, ale powiedzmy w temperaturze pokojowej :). A gaz reaguje na zmianę temperatury i odpowiednio zwiększa lub zmniejsza swoją objętość. Bywają przypadku że sprężarki nie wyrabiają, lecą paski, koło pasowe itd. Proponuję Kolego udać się do dobrego serwisu

Pozrawiam

Opublikowano
Macie rację skoczę do jakiegoś dobrego serwisu i dam znać. bo tak być nie może, że moje autko nie ma siły a bez klimy to trochę lipa... :/