Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie. Zakupiłem BMW e39 m-pakiet 3.0d 2002r. Pod komputerkiem mam cały pasek włączników i chciałbym się dowiedzieć parę rzeczy a mianowicie:

-pierwsze to podgrzewanie foteli (ok spoko działa)

-drugie (też widnieje fotel ale jest jakby fala hmmm klimatyzowane czy jakieś wibracje?) (nie włącza się....

-trzecie standard - dsc (działa)

-czwarte - pdc (parctronic - włącza się po wrzuceniu wstecznego "popika" pare razy i cisza a dioda mruga...co dalej??

-piąte - s-dcs (chyba) znajomy powiedział że to do "obniżania zawieszenia" nie wiem... też nie mogę włączyć

-szóste - jest do roletki tylniej (działa)

-siódme to co drugie

-ósme to co pierwsze

czy ktoś może mi coś więcej powiedzieć o tym?

oczywiście sprawdziłem całą wiązka kabli jest podłączona długa kostka i z 20 kabelków podłączona pod panel

Opublikowano

-czwarte - pdc (parctronic - włącza się po wrzuceniu wstecznego "popika" pare razy i cisza a dioda mruga...co dalej??

wszystko wskazuje na to, że któryś czujnik jest uszkodzony (może być uszkodzonych kilka) Najlepiej to przekręć kluczyk, włącz pdc i przejeżdżaj palcem po każdym czujniku - powinieneś czuć takie delikatne pykanie i jakby przeskakiwanie, jeśli tego nie czujesz to znaczy, że czujnik jest uszkodzony.

Opublikowano

S-EDC - po naciśnięciu tego zawieszenie powinno się chyba utwardzać. Jeśli nie ma żadnej reakcji, to może coś jest uszkodzone.

PDC - masz najprawdopodobniej uszkodzony któryś czujnik.

Ten drugi przycisk to masaż fotela, jeśli nie działa to też coś uszkodzone.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Albo poprostu tego nie masz, a ktoś sobie samą "listwę wypasu" założył.

Jak otworzysz maskę, to od góry do amortyzatorów idą takie grube kable?

Jak nie, to nie masz SEDC, czyli albo ktoś przełożył na zwykłe, albo od początku tego nie było, w sumie w tak młodym e39 jeszcze sedc nie widziałem.

Co do masażu, z tego co wiem to nie był dostępny w sportach (które powinny być przy M-pakiecie), w komfortowych, konturach i "emkach" można było zamówić.

Dowiesz się co masz, jak rozkodujesz VIN.