Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

mam e90 lci bez navi. Standardowo było radio business. Wymienilem radio na prof z usb, bt itd. Jak sprawdzam ista to rad2 i radgw pokazuje jako polaczenie most ale jakos nie widze gniazda most w aucie. W poprzedniej e90 z navi mialem to gniazdo i wiem gdzie powinno byc. Jest opcja ze nie mam w moim aucie most ? Jezeli go nie ma to moge aktualizowac auto icom a ? czy nie robic tego ? a moze zmienic radio na stare i wtedy sprobowac ? Aktu bylaby wykonywana ista + icom a.

Pzdr

Krzysztof
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Jeśli auto fabrycznie miało radio business (RAD1) to nie posiada ono instalacji światłowodowej MOST.

Zapnij auto pod ISSS i zobacz czy na samym dole, gdzie wyświetlany jest rozkodowany klucz wyposażenia, masz wpis "EMOA - Deletion of MOST adapter ".

Jeśli tak, to na 100% nie masz MOST'a.

Jeśli zamontowałeś radio PRO (RAD2) z wbudowanym MOST'em to aby je zaprogramować musisz sobie taką instalację w aucie zbudować. Inaczej ISSS nie wykona "action plan'u".

Oczywiście po montażu światłowodu trzeba usunąć z FA "MOST deletion".

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzieki za szybka odpowiedz, jest sens wkladac stare radio i zrobic aktualizacje a potem znow wlozyc prof ? jak to zbudowac ? mozna kupic ori przewody swiatlowodowe zarobione i jakos je podpiac ? w radiu prof nie mialem wyjscia swiatlowodowego na 100 % sam je montowalem, gdzie wtedy podlaczyc swiatlowod ?
Krzysztof
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Pytanie podstawowe...

Czy dokonałeś korekty klucza wyposażenia pod radio pro ?

Jeśli tak, to zapnij ISSS oraz dobry zasilacz do auta i zrób update całego auta.

Jeśli masz radio pro bez wbudowanego MOST’a, to programowanie zrobisz przez DIAGBUS bez MOST.

To, że na mapie sterowników masz namalowaną szynę MOST nie oznacza, że programowanie będzie po MOST.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
oki, zasugerowalem sie w ista/d wpisem w drzewie o most przy rad2 i radgw, dzieki za info
Krzysztof
  • 5 lat później...
Opublikowano
Panowie chciałem się podłączyć pod temat i zapytać co to może znaczyć (-EMOA Rezygnacja z adaptera Most) jest to odczyt przetwarzany z ISTA/P i znajduje się w tabeli wyposażenia.