Skocz do zawartości

e39 525i sam przyhamuje, przydławi się ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Czasami podczas jazdy mam wrażenie jakby ktoś delikatnie dotknął hamulca. Albo jakby się auto przydławiło.

Pomimo że ja trzymam gaz to autko przez ułamek sekundy zwolni. Dziś jadąc na tempomacie, rozłączyło go.

Nie mogłem załączyć tempomatu do czasu zgaszenia auta. Ale dzieje się to i bez tempomatu.

Zarówno na benzynie jak i gazie, bardzo sporadycznie ale się to zdarza. Nie wyskakują mi żadne błędy na desce,

komputera jeszcze nie podłączałem...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Może ASC/DSC wariuje i przyhamowuje auto?

Nie miałeś problemów z tymi systemami?

Opublikowano
Ja kiedyś jak miałem zamiennik czujnika abs to mi sie takie cyrki działy. Błędu oczywiście nie było.
Opublikowano
  • Autor

Z systemem abs/asc miałem problem ten sam co wszyscy, czyli sterownik wariował.

Został polutowany przez jedną z firm zajmujących się tym, kilka miesięcy temu. Nie wywala mi błędu systemów na desce...natomiast inpa mówi w zakładce engine:

http://imageshack.us/a/img839/6711/t5yz.jpg

http://imageshack.us/a/img545/280/ijlb.jpg

A w sterowniku ABS:

http://imageshack.us/a/img5/5206/v2lp.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Coś czuję że błąd z 2 screena będzie miał z tym coś wspólnego. :roll:

Masz od kogoś podmienić sterownik na próbę?

Opublikowano
Skoro masz inpe to sprawdź jeszcze w czasie jazdy sygnały z czujników czy wszystkie podają te same wartości.
Opublikowano
  • Autor

Inpa podaje te same wartości na każdym kole, do 20 km/h. Potem wywala błąd, ale to chyba normalne bo zakres się kończy.

Po skasowaniu błędów i ruszeniu powoli z podpiętą inpą, za chwilę pojawiła się żółta kontrolka ASC:

po sprawdzeniu: 112 CAN Instrument cluster.

Opublikowano
a ja bym stawiał na wariujący czujnik stopu. sam u siebie tak miewam raz na kilka miesięcy
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
  • Autor
Ale czy sam czujnik sprawiłby że odczuwalne jest przyhamowanie auta?
Opublikowano
na pewno usterka czujnika rozłączyłaby tempomat. weź skombinuj jakiś komp, skasuj błędy, przejedź się i gdy wystąpią te objawy które opisujesz to zobacz co wyrzuci.. nie wiem jakby inaczej można to wykmninić.
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
  • Autor

Pokasowałem błędy przed wyjazdem na urlop - teraz po ponad 400km przejechanych mam 2 błędy w zakładce engine, ale one nie dotyczą raczej problemu

(jest to uszkodzenie grzałki sondy lambda i coś tam z termostatem). Za to w zakładce ABS/ASC są błędy:

112 CAN instrument cluster

25 stop light switch cable

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Coś musi być z tym czujnikiem stopu, nawet ten drugi błąd chyba się do tego odnosi.

Jak podłączysz inpę, to w zakładce z parametrami (oczywiście mówimy o ASC) będziesz miał możliwość sprawdzenia kiedy sterownik dostaje sygnał włączenia hamulca, obadaj sobie czy nie wywala ci go samoczynnie w czasie jazdy.