Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem ze swoim autkiem. Nagle, przy normalnej jezdzie, samochód stopniowo traci obroty i przy dodawaniu gazu nic prawie sie nie zmienia, muszę się w tedy zatrzymac i na bardzo niskich obrotach okolo 0.3-0.4tys. Nie pomaga ani zmiana biegu na manualne, ani na wsteczny, nic. Jakbym nie dodawał gazu wtedy, nadal trzyma niskie obroty i nie chce jechać.

Po wyłączeniu silnika i ponownym zapaleniu jest wszystko juz ok, auto jezdzi normalnie. Przez ostatnie 2 dni miałem 3 razy taką sytuację. Nie mam pojęcia co może być przyczyną... czy ktos z Was drodzy forumowicze miał taki problem?

Pozdrawiam

E39 523i +LPG , Automat '97

Opublikowano
Coś umiesz sprawdzic czy szukasz gotowej odpowiedzi. Dwa podstawowe parametry musisz sprawdzic ciśnienie paliwa oraz wydatek, pobór powietrza w czasie wystąpienia usterki pierwsze manometrem a drugie voltomierzem na przepływce. Podaj rezultaty
Opublikowano

nie mam niestety manometru, szukam raczej wskazówki co mogło się zepsuć lub z czym problem, myślałem, że jakiś bzdet po prostu...

Wracając chwilke temu znów to samo, tym razem po uruchomieniu ponownie silnika problem nadal występował... po 2-3 uruchomieniach ustąpił

Opublikowano

na dniach postaram się nabyć odpowiedni interfejs, przyda się napewno nie raz :)

postaram sie odrazu napisać co i jak wyszło

Opublikowano
po buszowaniu w necie znalazłem kilka postów z podobnym problemem do mojego... wygląda na to że padł czujnik polożenia wału/wałka :/
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

ok, witam ponownie... udalo sie zakupic odpowiedni interfejs oraz skonfigurowac inpe,

tak jak sie spodziewalem, problemy z czujnikiem...

wyskoczyly bledy :

212 vanos jammed

83 engine speed/crankshaft position sensor

214 vehicle speed signal not ok