Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam taki problem w swoim aucie a mianowicie mam zykły klimatronik na pokrętła i są 4stopnie regulacji siły nadmuchu.Czasami działają wszystkie a czasami działa tylko 1 i 2 bieg.Na auto też dmuchawa nie osiąga maksymalnych obrotów.Miałem tak wczoraj ze nie dzałała a dzisiaj z rana odpalam auto i jest wszystko ok.Czym to może być spowodowane ?????
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może być słabe napięcie akumulatora i dlatego odcina pełną moc dmuchawy a jesli bateria ok. to może byc wina rezystora dmuchawy.
Opublikowano
A czy przy słabym akumulatorze bedzie maksymalna moc nawiewu na szybe??bo też jej nie ma.Czasami wieje ok a czasami tylka 2-3 zakresy prędkości.Przeważnie w gorące dni działają tylko 2 zakresy.Ewentualnie wymienić samego jeża??bo wentylator pracuje ładnie,nie wydaje dziwnych dzwięków
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy słabym napięciu akumulatora działa dmuchawa ale nie na pełnych obrotach natomiast jeśli włączysz przycisk z ikoną ogrzania przedniej szyby to powinna sie uruchomić na pełnych obrotach. Najprościej sprawdź napięcie baterii przy zgaszonym silniku w ukrytym menu.
Opublikowano
mierzyłem aku i było 12.15 na zgaszonym silniku.Doładowałem zrobiło się 13.z czymś chyba 13.40 i po odpalenu samochodu nawiewy działały elegancko na każdym biegu.Pojeżdziłem dwa dni i dzisiaj znowu tylko 3 biegi nadmuchu a napiecie akumulatora spadło do 12.28.Nie mam guzika nawiewu na przednią szybe bo mam klimatronik ten manualny na pokrętła.Regulator w alternatorze wymieniałem 3 tygodnie temu.Czy winowajćą jest akumulator?????????
Opublikowano
Napięcie sprawdzałem zwykłym miernikiem bo nie wiem jak się wchodzi w to ukryte menu.Akumulator mam oryginalny BMW biały i na słupku minusowym jest wyryte 03 więc może być jeszcze oryginalny od początku
Opublikowano
Czy ewentualnie akumulator kupować o troche większej mocy??? teraz jest 90Ah 720A.Samochód to e60 3.0d manual
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy ewentualnie akumulator kupować o troche większej mocy??? teraz jest 90Ah 720A.Samochód to e60 3.0d manual

Prawdopodobnie bateria już nadaje się do wymiany po tylu latach. Kup o takiej samej pojemności bo inaczej będziesz musiał zmienić pojemność w kompie i zakodować a to można zrobić programem NCS lub Dis. Jeśli zamontujesz o taj samej pojemności wystarczy sama rejestracja nowej baterii którą można zrobić INPA.

Ps. Upewnij sie czy aku kończy swój żywot.

Opublikowano
Czyli najlepiej wyjąć akumulator i sprawdzić pod obciążeniem na przyrządzie??bo jak inaczej?? tak to normalnie samochód stoi 2-3 dni wsiadam i pale bez zająknięcia.Podczas postoju na mierniku mam ok 12.16 jak odpalam spadnie wartość do 9.60 a póżniej już podczas pracy silnika na mierniku jest ok 14.15.Ile powinien mieć akumulator jak samochód stoi bezczynnie??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Minimum powinno być 12.5 Jesli jest ponizej to jest niedoładowany.
Opublikowano
Sprawdzam codziennie po nocy i właśnie tak mam 12.5-12.7 czyli aku wychodzi na to że jest wpożądku.Czyli może być to wina rezystora dmuchawy "jeż".Najgorsze to rozbieranie tego kokpitu,trzeba bedzie poświęcić troche czasu.
  • 2 miesiące temu...
  • 2 lata później...