Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czytałem kiedyś o wadliwej odmie w N52, poprzez co silnik nadmiernie zużywa olej prowadząc do uszkodzenia hydraulicznych kasowników luzu zaworowego w konsekwencji zbyt niskiego jego stanu, ostatnio naczytałem się o tym jeszcze więcej, a także o tym, że powinno się odmę wymieniać co 3 wymiany oleju, a ponieważ u mnie nastąpiła 3 wymiana postanowiłem ową odmę profilaktycznie wymienić.

Jednak jak w realoem dla N52 odmę widzę jasno i wyraźnie to dla n52n nie potrafię jej za nic znaleźć.

Czy ktoś wie, jak to jest rozwiązane w n52n, czy owa odma tam istnieje czy tylko ja nie potrafię jej odszukać ?

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

Ja nie potrafie znalezc w tisie procedury jej wymiany. Tak jakby jej nie bylo. W innych silnikach znajduje oil separator replacment w n52 nie potrafie znalezc.

Na youtube jest niby test na jej sprawnosc

Czyli jesli syczy cisnienie spod korka to jest uszkodzona teoretycznie.

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=796206

Tu watek z fotami i opisem jak wyjac (niestety kiepski dostep).

Pozdrwiam

Opublikowano

Chyba już rozumie, wg opisu z postu z e90post.com silniki n52 z magnezową pokrywą mają oddzielną odmę, a te z plastikową ( moja jest plastikowa ) mają wbudowaną, niewymienialną.

Tylko piszą o N52KP... ja wg realoem mam N52N, wygląda, że te silniki są jakieś bliźniacze ?

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Chyba już rozumie, wg opisu z postu z e90post.com silniki n52 z magnezową pokrywą mają oddzielną odmę, a te z plastikową ( moja jest plastikowa ) mają wbudowaną, niewymienialną.

Tylko piszą o N52KP... ja wg realoem mam N52N, wygląda, że te silniki są jakieś bliźniacze ?

Witam,

A jak mam N53, 2009, 325i to też mam tę odmę, jeśli tak, jaki to numer części?