Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Wymieniłem przepływomierz ponieważ miał złe parametry na komputerze i samochód bardzo słabo przyspieszał. Teraz po wymianie parametry są w porządku ale podczas jazdy przy podpiętym komputerze podczas przyspieszenia następuje jak to powiedział mechanik przepełnienie, przeładowanie w turbinie i tylko kierowca jadący czuje jak samochód na chwilkę dostaje przy wiechy po prostu samochód jak agresywnie się rozpędzam ciągnie i na 1 sekundę przestaje dostaje takiego przymulenia i potem znowu ciągnie.

I mam takie jeszcze jedno pytanie miałem wcześniej vectre 2.0 dtl 101 km i jak agresywnie ruszałem np. 0-100km/h to wydaję mi się że lepiej wciskała w fotel niż teraz to bmw e46 320d 136 km i 280 nm czy to jest kwestia tego że coś mam nie tak z tą turbina czy coś ? Albo po prsotu to auto jest tak wyciszone i tak zwarte że nie czuć tego wciśnięcia ? Dodam że kolega ma astre 2.2 dtl 125km i wciskanie jest potężne nie to co w bmw a ma przecież słabszy silnik ? Jak to jest?

Opublikowano
I mam takie jeszcze jedno pytanie miałem wcześniej vectre 2.0 dtl 101 km i jak agresywnie ruszałem np. 0-100km/h to wydaję mi się że lepiej wciskała w fotel niż teraz to bmw e46 320d 136 km i 280 nm czy to jest kwestia tego że coś mam nie tak z tą turbina czy coś ? Albo po prsotu to auto jest tak wyciszone i tak zwarte że nie czuć tego wciśnięcia ? Dodam że kolega ma astre 2.2 dtl 125km i wciskanie jest potężne nie to co w bmw a ma przecież słabszy silnik ? Jak to jest?

Jeśli chodzi o efekt "wciskania w fotel" to wydaje mi się że w BMW tego nie odczuwasz z powodu RWD. Vectra i astra ma napęd na przednią oś, co powoduje to "wciskanie w fotel"

Ale poprawcie mnie jeśli się mylę.

Opublikowano

Najprościej było by zmierzyć faktyczną moc samochodu na hamowni, lub przejechać się taką samą tyle że sprawną:), tylko że dalej zostaniesz przy sformowaniu "wydaje mi się, chyba, być może). Diagnostyka komputerowa, dalej hamowania.

ps. Ekonomizer zamykasz na poszczególnych biegach ?

Opublikowano

ja mam tem sam silnik i zdecydowanie czuć kopa. Dużo bardziej niż w wielu tdi którymi jeździłem. Do 1.8tys obrotów prawie nic sie nie dzieje a potem auto łapie oddech i odlot jest.

Diagnostyke wykonaj, najlepiej podczas jazdy mając kogoś do pomocy z laptopem i potrafiącym interpretować wartości.

Ekonomizer też tak jak ci podpowiadają, na każdym biegu powinien iść do końca oprócz 5. Najlepiej rozpędz się do 100 na 4 biegu, powinien być na maxa, potem przerzuć na 5 i powinno zostać na 16.

No a tak w ogóle to masz ze 40 stron tematu o braku mocy wiec możesz poczytać i coś porobić.

szukam
Opublikowano

BMW ma specyficzne diesle. Nie czuć właśnie, aż takiego kopa jakiego można by się spodziewać. Moment rozłożony jest chyba trochę bardziej niż w VW. Miałem przyjemność przejechać się golfem IV 19. TDI o mocy 150 KM. Wrażenie takie, że wydawałoby się że moją obecną BMW też 150 KM ten golf wciągnął by nosem. Jak wyglądałoby to w rzeczywistości nie wiem, bo draga nie robiliśmy hehe.

Tak jak kolega K3m0T1989 mówi, masz ze 40 str. do przeczytania o braku mocy w M47 i M57, do którego łapią się również M47n i M57n. Na pewno rozwiązany był problem z tym zamuleniem przez kilka sekund. Czytałem takie posty 2 lata temu jak kupiłem BMW, a pamięć już nie ta.

Lektura do podusi:

viewtopic.php?f=15&t=29414

Opublikowano
ja dale sie bede upierał że tdi mają mniejsze turbiny, niektóre są 8 zaworowe i jadą bardziej z dołu i szybciej zaczynają pompować przez co nie czuć właśnie tego przyrostu mocy, a słabną na wysokich obrotach tam gdzie BMW dalej ładnie idzie :P ale to moje odczucia :D
szukam
Opublikowano (edytowane)

u mnie na oryginalnym przeplywomierzu 467 ekonomizer na 4 biegu dochodzil maks 19 moze 19.5 a na 5 biegu ok 16 , teraz mam nowy czujnik przeplywki 527 (zamienik )z tym ze obudowa stara 467 i tak samo sie ekonomizer nie dochodzi do 20 na 4 biegu , czemu :?:

soft d5

czasami mam wrazenie ze jak jade na 3 biegu i przyspiesze to czuc jak samochod mocno przyspiesza a czasami juz nie ma takiego kopa i przyspiesza ale rownomiernie , dzieje sie tak na 3 biegu jak przekrocze granice ok 2300/2500 obrotow myslicie ze cos z turbina np. zapieczenie zmiennej geometrii :?:

Edytowane przez sinio
Opublikowano
no diagnostyka. Na 4 musi dochodzić. Nawet poza skale może wyjść. Sprawdzisz ile przepływka mierzy, ile turbo ładuje itp.
szukam