Skocz do zawartości

[e36is, 1.80 szarpie na gazie, na benzynie nie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od jakis 3 tygodni zaczeła mi fiksować instalacja gazowa (sekwencja). Jak jade na benzynie to wszystko jest ok, natomiast na gazie od czasu do czasu zaczyna szarpać, dławić się i po chwili już jest ok dalej. Dzieje się to sporadycznie i tylko na wyższych obrotach!!! Kiedy stoję albo jest na jałowym biegu to samochód pracuje równo i nie gaśnie. Pojechałem do serwisu LPG, niestety właściciel nie miał odpowiedniego programu aby podłączyć samochód pod komputer, ale zajrzał pod maskę odpalił silnik itp. Stwierdził że z gazem może być wszystko ok i prawdopodobnie wina leży w świecach zapłonowych które nie wymieniałem od jakiś 2,5 lat ;) . Zrobiłem tak jak mówił. Wymieniłem świece - firma champion. Jedyna różnica jest taka że poprzednie były 3-iskrowe, a te są 2-iskrowe. Wsiadłem w auto przejechałem na benzynie z 5km, wszystko ok, po przełączeniu na gaz znów zaczęło sporadycznie szarpać podczas jazdy. Czy ma ktoś może jakiś pomysł?? Mogą być to przestarzałe kable zapłonowe czy faktycznie coś się z gazem porujnowało?? Na regulacji gazu byłem ponad 20tyś km temu. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co to za gazownik bez odpowiedniego programu komputerowego?

Tak można wymieniać różne rzeczy i kombinować.

Należy podłączyć auto pod komputer.

Auto zagazowane jest bardziej czułe na np.przestarzałe przewody wysokiego napięcia,zużyte świece...

Opublikowano

gazwonik w Wawie, Rotut czy jakos tak sie nazywa. W każdym razie wymieniłem świece i mam wrażenie że szarpanie zmalało ale zrobiłem tylko małe odcinki drogi. W tym tygodniu zrobię dłuższą trasę i pojadę do dobrego gazownika

Witam ponownie. Dzisiaj sprawdziłem kable u mechanika. Nie było widać ani słychać żadnych przebić na cewkach oraz przewodach. Gazownik wymienił filtry, podłączył pod kompa i wyregulował. Niestety telepanie na gazie dalej zachodzi więc doszedłem do wniosku z mechanikiem że przyczyną mogą być złe świece. Obecnie mam jakieś Championy za 10zl/szt. Na innych tematach doczytałem się że złe świece powodują właśnie telepanie itp na LPG. Jakie proponujecie świeczki do mojego LPG - BMW e36 IS , 1.8-140km, 1992r., silnik podajże M42. Wielu ludzi poleca NGK BKR6EQUP http://allegro.pl/listing/listing.php?string=NGK+BKR6EQUP+&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y mimo że są 4 elektrodowe to bardzo dobrze się sprawują na gazie

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam! też mam ten sam silnik 95 rok, w gazie sekwencja od 3 lat i stosuję świece NGK V-Line No 20-BKR6EK teraz profilaktycznie wymieniłem po 2 latach po około 40tyś. km na te same i chodzi bez za rzutu na nowych czy starych,być może zapowietrza się parownik i raz jest ogrzany raz nie,jak będzie przerywał dotknij parownik ręką czy jest ciepły jak zimny znaczy zapowietrzony trzeba odpowietrzyć i wymień filtry LPG.być może pomogłem pozdrawiam.
Opublikowano

dzieki za pomoc, bylem u gazownika miesiac temu. Wymienil filtry oraz podlaczyl pod kompa. Niby wszystko ok i faktycznie przez jakis czas bylo nawet dobrze. Dzis kupilem nowe swiece NGK BKR6EQUP. Po wykreceniu starych Chamiponow zauwazylem ze sa zwęglona na końcówkach (cale czarne) . Slyszalem ze to moze miec wplyw na prace silnika a w szegolnosci LPG ktory jest bardzo wrazliwy na niespawny uklad zaplonowy. Albo mam zla mieszanke paliwowa albo poprosu zamulam silnik na wysokim biegu (co dosc czesto robie) . Po odpaleniu na nowych swieczkach poczekalem z 5 min. Silnik pracuje rowno ale nie pojechalem jeszcze na przejazdzke. Wieczorem wybiore sie na ulice aby sprawdzic jak chodzi LPG w terenie. Pozdro

p.s. wlasnie zrobilem ze 20km na nowych swieczkach i powiem tak szarpanie te było w 90% winą świec a 10% czegoś innego. Samocod odrazu odzyl. Na swiatalch nie lataly juz obroty, podczas ruszania niedlawil sie a przy przyspieszaniu nieszarpalo. 2 razy poczulem tylko lekki spadek mocy jak na 5 biegu jadac ledwo 60km/h nagle nacisnalem pedal gazu do samego koncu, wtedy jakby lekko sie zakrztusil ale po sekundzie odrzyl i jechalo sie dobrze. Zapomnialem sprawdzic ten parownik