Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy to normalne, że boczne lusterka po odpaleniu samochodu bez przerwy są podgrzewane?

Czy to jest zależne od temperatury na zewnątrz?

Czy coś się zepsuło?

• Członkowie klubu
Opublikowano

Poprawiam się - Kanap masz racje - faktycznie chyba grzeją cały czas. Nie wiem co mnie naszło że takie brednie napisałem.

Krzysiek :oops: :doh:

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

Teorii tyle ilu forumowiczow.

Według instrukcji do mojej E39, 523i podgrzewanie lusterek zewnetrznych wlacza sie przy temp. zewn. +3 st. C. Spadek temp. do + 3 st. C sygnalizowany jest dodatkowo efektem dzwiekowym (1 x gong).

W zwiazku z tym lusterka sa podgrzewane w przedziale temp. od +3st. C do minusowych wartosci.

Podgrzewanie lusterek w wysokich temp. nie mialoby wiec sensu. Producent chyba tak by tego nie rozwiazal.

GO NAVY...
Opublikowano

Witam.

To i ja dodam kilka słów, w mojej E30 lusterka grzeją cały rok bez względu na temp, a w E39 grzeją po włączeniu ogrzewania tylnej szyby, czyli nie są ogrzewane na stałe. Ciekawe czy to może zależeć od rynku na jaki jest produkowany samochód bo moja E39 powstała na rynek włoski.

Pozdrawiam
Opublikowano
Ogrzewanie tylnej szyby raczej nie ma nic wspólnego z lusterkami bocznymi .Przynajmniej tak jest w mojej buni.
Opublikowano

Zgadzam sie, w mojej E39 ogrzewanie tylnej szyby nie ma nic wspolnego z ogrzewaniem lusterek. Obie funkcje dzialaja niezaleznie od siebie.

P.S. Moja becia byla robiona na rynek chyba polski, gdyz kupiona byla w kraju.

GO NAVY...
Opublikowano

To, że ilu forumowiczów tyle zdań to prawda.

Jeżeli te dwie funkcje nie mają ze sobą nic wspólnego to sprawdzcie czy podczas opadu deszczu przy temperaturze powyżej 3 st C przy włączonym ogrzewaniu tylnej szyby będą wam grzały lusterka to uzyskacie odpowiedź czy jest to powiązane.

A co do temp załączania poniżej 3 st C to fakt, ja moje E39 użytkuje w cieplejszym kraju niż Polska i być może gdy to obserwowałem było powyżej tej temperatury i dlatego odpalały mi się tylko z tylną szybą, a oczekiwałem, że będzie tak jak w E30, gdzie działają cały rok.

Podsumowując w różnych modelach może być to różnie rozwiązane, np. w E28 mojego kolegi działa tylko po włączeniu szyby, nie ma tam żadnego automatycznego włącznika, moja E30 daje cały rok, w E32 z tego co kolega powyżej pisze też przez cały czas, ale to też może od wersji zależeć.

Może jest ktoś kto nam rozwieje wszelkie wątpliwości.

Pozdrawiam